Büyüklerin geçiş planı

Markalı konut üreticileri, 2016’da 1,3 milyon konut satışıyla rekor kırdı...

24.05.2017 12:06:310
Paylaş Tweet Paylaş
Büyüklerin geçiş planı
Ayçe Tarcan Aksakal
[email protected]

2016, markalı konut üreticileri için zor bir yıldı. Ancak yılın son çeyreğinde alınan akılcı tedbirlerle sektör, kötü gidişatı tersine çevirdi. Bu doğrultuda 2016’da 1,3 milyon konut satışıyla rekor kırıldı. 2017’de ise büyük markalı konut üreticilerinin hedefinde yeni projelerle daha da büyümek var. Çok sayıda markalı konut üreticisi, bu yıl için kendisine yüksek büyüme hedefi koydu. Örneğin Tahincioğlu yüzde 716, Gül Proje yüzde 100, Aşçıoğlu yüzde 90, Fuzul Grup yüzde 50, Metal Yapı Konut ve Babacan Holding yüzde 40 büyümeyi hedefliyor. Zeytinburnu sahilinde Büyükyalı projesini hayata geçiren Özak GYO’nun büyüme hedefi ise yüzde 54 seviyesinde. 2016’da konut stoklarını azaltmaya odaklanan markalı konut üreticilerinin bu yılki ajandalarının ilk sırasında çok sayıda yeni konut projesine başlamak ve yeni arazi geliştirmek bulunuyor. Öne çıkan büyük oyuncularının 2017 yatırım planları da minimum 1 milyar TL’den başlıyor. Gayrimenkulcülerin 2017 için öngördükleri satış ve büyüme hedefleri de geçtiğimiz yılın üzerinde… Bu yıl ortalama 1.000 konut satmayı hedefleyen büyük markalı konut üreticileri, 2017’de minimum 1 milyar TL ciro hedefliyor.

ARTIŞ SÜRECEK Mİ?
Geçen yıl gayrimenkul sektörü zor zamanda güç birliği yaparak zorluklarla başa çıkmayı bildi. Emlak Konut’un başı çektiği, GYODER’in de destek verdiği kampanyalar sayesinde 2016’da bir önceki yıla göre konut satışları gerilemedi. Aksine hızla normalleşme sürecine girildi ve sektörde konut satışlarında yaşanan duraksama kısa sürdü. Ayrıca inşaat firmalarının konut alıcısı için ödeme koşullarında kolaylık sağlaması, banka faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi, banka kredi peşinatlarının yüzde 25’ten yüzde 20’ye düşürülmesi sayesinde 2016’ın son çeyreğinde özellikle ipotekli satışlarda artış yaşandı. Geçen yıl konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 1,3 milyona ulaştı. Konut satışlarının yüzde 46’sını sıfır, geri kalanını ikinci el konut satışları oluşturdu. Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, “Geçen yılki olumsuzluklara rağmen inşaat sektörü, 2016’nın ikinci yarısını beklenen kadar olmasa da yine büyümeyle kapatmayı başardı” diyor. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, sektörde sıfır konut satışının yüksek olduğunu, bu nedenle 2017 sonunda 2016’daki konut satış rakamının aşılacağını ve yeni rekor kırılacağını belirtiyor. Tahminler de konut satışlarının yılsonunda 1,4 milyonu bulacağı yönünde.

MARKALIDA YENİ HEDEF
Markalı konut üreticileri, geçtiğimiz yıl stoklarını eritmeye odaklandı. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, “2016’yı elimizdeki stokları eritme ve yeni başlayacağımız projelere hazırlanma yılı olarak düşündük” diyor. Bu yıl ise markalı konut üreticileri yeni projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Başta Emlak Konut olmak üzere Avrupa Konutları’ndan Sinpaş’a, Nef’ten Dap’a büyük markalı konut üreticilerinin hemen hepsinin, birden fazla yeni konut projesi bulunuyor. Yeni yatırımlarla büyümeyi hedefleyen Emlak Konut, yapımı devam eden 43 projesinin yanında bu yıl 10 yeni projeye daha başlayacak. 2017’de 3,5 milyar TL yatırım hedefleyen Mesa da 2’si Polonya’da olmak üzere toplam 8 yeni projeye start verecek. 2017’de 2,7 milyar TL yatırım yapmayı planlayan Sur Yapı, İstanbul’un 6 farklı ilçesinde 8 yeni proje planlıyor. Yönetim kurulu başkanı Altan Elmas, “Geçen yıldan satışı devam eden ve yeni projelerimizle birlikte portföyümüzde 3 bin 531 bağımsız bölüm yer alacak. 3,6 milyar TL’lik portföy yürüteceğiz” diyor. Gül Proje, bu yıl başında start verdiği 2 projenin yanı sıra 8 yeni projeye daha başlayacak. Şirketin yönetim kurulu üyesi Ali Gül, yeni yatırımları Beylikdüzü, Büyükçekmece, Bahçeşehir, Seyrantepe, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa bölgelerinde konumlandırdıklarını belirtiyor. Sinpaş Holding de bu yıl 6 yeni proje planlarken Avrupa Konutları markasıyla sektörün en büyük oyuncularından olan Artaş, 2017’de 5 yeni projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Şirketin devam edenlerle birlikte 10 konut projesi bulunuyor. 2017’de 4 yeni projeye başlayacak olan Dap Holding’in başkanı Ziya Yılmaz ise 2017’de hayata geçirecekleri 4 yeni proje için 4 milyar TL yatırım yapacaklarını belirtiyor. Metal Yapı Konut da bu yıl Dap gibi 4 yeni projeye başlayacak. Şirketin genel müdürü Akın Karali “Bu yıl Ulus, Zekeriyaköy, Göktürk ve Güneşli’de toplam 4 projeyi hayata geçireceğiz. Bu 4 projede 4 bin 250 bağımsız bölüm yer alacak” diyor.~PROJE YAĞMURUNA DEVAM!
2016’da 600 milyon TL ciro yapan Tahincioğlu, 2017’de 5 yeni projeyi satışa sunmayı planlıyor. Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, 2017’de 2 bin 300 adet bağımsız bölüm satışıyla toplamda 4,3 milyar TL ciro hedeflediklerini söylüyor. 2017’de 2 bin 500 konut üretmeyi planladıklarını söyleyen Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, 2017’de 2 milyar TL’lik yatırım yapacaklarını ve 3 yeni projeye başlayacaklarını söylüyor. İnanlar’ın da 2017 planları arasında İstanbul’da 4 yeni projeye başlamak bulunuyor. Şirketin 2017’deki 4 yeni projesinden 2’si Zekeriyaköy’de, diğer ikisi ise Halkalı ve Beylikdüzü’nde olacak. DKY İnşaat da yıl sonuna kadar 1 milyar 180 milyon TL yatırım yapacak. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, yeni projelerinin Kartal ve Tuzla’da olacağını belirtiyor. Yeni yatırım planları arasında İstanbul’da ulaşım akslarına yakın, merkezi bölgeler öne çıkıyor. Bu şekilde krizin etkilerini minimize edilmesi hedefleniyor. Krizden daha az etkilenmek için İstanbul’da şehir merkezinde proje geliştirdiklerini söyleyen Özak GYO Genel Müdürü Fatih Keresteci, 2017’in son çeyreğinde Balmumcu ve Göktürk’te iki yeni projeye başlayacaklarını belirtiyor. 2016’da 4 projesini teslim eden Özyurtlar, bu yıl biri Beylikdüzü diğeri ise Esenyurt’ta olmak üzere iki yeni projeye başlayacak. Grubun başkanı Tamer Özyurt, 2017’de Ncadde Ottoman, Nota Residence ve Ncadde Hayat olmak üzere 3 yeni projeyi satışa sunacaklarını belirtiyor.

ERTELENEN TALEP DEVREDE
Büyük markalı konut üreticileri ertelenen konut talebinin 2017’de realize olmasını bekliyor. Gayrimenkulde son birkaç yıldır ertelenmiş ihtiyaçlar bulunduğunu belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, “2017’in olağan potansiyelinin yanı sıra ertelenmiş ihtiyaçların da devreye girmesiyle sektörün beklentilerin üzerine çıkma şansı var” diyor. Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu da geçen yıl yaşanan darbe girişimi ve piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle ertelenen alımların 2017’de devreye gireceğini bu nedenle bu yıl daha yüksek satış rakamları beklediklerini belirtiyor. 2017’de ortalamada 1.000’in üzerinde konut satmayı hedefleyen sektörün büyüklerinin ciro hedefi 2016’dan çok daha yüksek. Bu yıl ortalama 2 bin 200 konut üretmeyi hedefleyen Dağ Mühendislik’in 1 milyar TL’lik satış hedefi var. Mevcut yatırımlarının 2,2 milyar TL değerinde olduğunu belirten Doğan Dağ, 2017’de büyümeyi sürdüreceklerini söylüyor. 2016’da Büyükyalı lansmanı ile 650 milyon TL ciro yapan Özak GYO, 2017 sonunda yüzde 54 büyüyerek cirosunu 1 milyar TL seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Genel müdür Fatih Keresteci, şubat ayındaki kampanyaların etkisiyle bir ayda 100 milyon TL’in üzerinde ciro yaptıklarını belirtiyor. Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da bu yıl 350 milyon TL ciro hedeflerini, yılsonuna kadar 550 konutu satmayı hedeflediklerini belirtiyor.

BÜYÜMENİN YÖNÜ
Büyüme planları içinde kentsel dönüşüm ve yabancılara satış önemli bir yer tutuyor. Sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde büyümenin kentsel dönüşümden geleceğini belirtiyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde 7,5 milyon konutun dönüşüm geçirmesi beklenirken bunun için 800 milyar liralık konut yatırımı öngörülüyor. Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Kentsel dönüşümle başlayacak büyüme, gelecekte konut, ofis, AVM projeleri ve toplu konut projeleriyle devam edecek” diyor. İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdan İnan da önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektöründeki büyümenin ana motorunun kentsel dönüşüm olacağını ifade ediyor. İnan, “İstanbul genelinde hızla devam eden kentsel dönüşüm süreci, önümüzdeki dönemde yeni bölgelere dağılarak genişleyecek, sektörün en önemli trendi olarak önümüzdeki yıllara damgasını vuracak” diyor. 2017 başında gayrimenkul sektöründe yabancı ve yerli yatırımcılara yönelik konut ve ofis satışını artırmak için bir dizi önlem paketi hayata geçirildi. En önemli gelişme de yabancı yatırımcıya belli kuralları yerine getirmesi halinde verilecek vatandaşlık hakkı oldu. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, 2017’de sektörde yabancı satış alanındaki büyümenin hayli fazla olacağını belirtiyor.

SATIŞ ARTIRMA FORMÜLLERİ

Son dönemde gayrimenkul üreticileri satışlarını artırmak için farklı kampanyalardan yararlanıyor. Bunların başında GYODER’in öncülüğünde 20 yıla yayılan konut satışları bulunuyor. Düşük peşinatlı konut satışları da satışları artırmak için tercih edilen kampanyalar arasında yer alıyor. Genellikle yüzde 1 peşinatla satış stratejileri benimseniyor. Yiğit İDK Group Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mimar Önder Yiğit, bu yıl satışı artırma planları arasında şirket bünyesinde taksitlendirme gibi uygulamaları yaygınlaştıracaklarını söylüyor. Yiğit, “2017’de satışları şirket bünyesinde taksitlendirmeyi ve yüzde 1 peşinatla satış yapmayı planlıyoruz” diyor. Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Dağ, “Satış argümanı veya pazarlama stratejilerini doğru belirleyerek 2017 içerisinde satışlarımızı artırmayı planlıyoruz” diyor. Kalkavan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Kalkavan, doğru pazarlama, ödeme planları ve fiyatlarla bu yıl satışlarını artırmayı planladıklarını söylüyor. Markalı konut üreticilerinin 2017’de satışlarını artırmak için stratejilerinden biri de yabancılara yönelik kampanyalara ağırlık vermek. Nef’ten Sinpaş’a kadar sektörün önde gelen markaları 2017’de yurt dışında pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini artıracak. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, “Özellikle yabancıya konut satışında iyi bir noktadayız. Bunu artırmak için bu yıl Körfez ülkelerinde tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz” diyor.~SÜLEYMAN ÇETİNSAYA / ARTAŞ İNŞAAT VE AVRUPA KONUTLARI YKB
“2017’DE DAHA DA HIZLANACAĞIZ”
5 YENİ PROJE

2017, 2016’ya göre daha iyi olacak. Biz de bu yıl yatırımlarımıza devam edeceğiz. 2017, daha da hız kazanacağımız ve büyüyeceği bir yıl olacak. 5 yeni projeye başlamayı planlıyoruz. Bunlar Avrupa Konutları Yamanevler, Avrupa Konutları Arıcılar, Avrupa Konutları Kale 2, Avrupa Konutları Atakent 4-B ve Avrupa Konutları Atakent 4-C olacak. Devam eden projelerimizle birlikte toplam 10 şantiyede 6 binin üzerinde çalışana istihdam sağlayacağız.
6.631 KONUT

Bu yıl başlayacağımız yeni projeler dahilinde 3 bin 23 konutu hayata geçireceğiz. Devam eden ve yeni projelerimizin toplamında 6 bin 631 konut üretim hedefimiz bulunuyor. Gayrimenkul sektörünün temsilcilerinin de 2017’de bizim gibi yatırımlarını ve büyümelerini sürdüreceğini düşünüyorum.

MURAT KURUM / EMLAK KONUT GYO GENEL MÜDÜRÜ
“SATIŞLARIMIZI 8 MİLYAR TL’YE TAŞIYACAĞIZ”
CANLILIK VAR

Kamu ve özel sektörün inşaat sektörünün farklı alanlarında yaptıkları ve planladıkları yatırımların etkisiyle 2017’nin 2016’ya oranla daha canlı geçeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl satış hedefimiz olan 7,6 milyar TL’ye yüzde 96 gibi yüksek bir oranda ulaştık. 2016’da gerçekleştirdiğimiz 7,3 milyar TL’lik satışı, bu yıl biraz daha ileriye taşıyarak 8 milyar TL seviyesine getirmeyi hedefliyoruz.
ARSA ARAYIŞI
Ayrıca bu yıl 1,3 milyon metrekare satış hedefiyle toplamda 9 bin 900 bağımsız bölümün satışını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2016’da 2,3 milyar TL değerinde arsa satın alarak mevcut arsa portföyümüze ekledik. 5,5 milyar TL değerinde geniş bir arsa portföyüne sahibiz. Mevcut arsa portföyümüzü geliştirmek adına yeni arsa alımları da planlamalar dahilinde sürüyor.

ERDEN TİMUR / NEF İCRA KURULU BAŞKANI
“LİDERLİĞİMİZİ KORUYACAĞIZ”
1,2 MİLYAR CİRO

Geçen yıl ağustos ayından sonra biz de kampanyalarımızı artırdık. 2016, siyasal belirsizliklerle dolu bir yıl olmasına rağmen geçen yıl 1,2 milyar TL ciroya ulaştık. Bu yıl Güneşli ve Kandilli’de gerçekleşecek 2 yeni proje için yaklaşık 1,4 milyar TL’lik yatırım planlıyoruz. İstanbul’da yeni projeler geliştirmeye devam ederken Bodrum’da yeni bir projeyle İzmir, Ankara, Bursa gibi illerde planlanan projelerin detaylarını da netleştirmiş olacağız.
BÜYÜME PLANI
Bu yıl yaklaşık yüzde 10 büyüme planlıyoruz. 2017’de 2 bin konut satışı ve yeni projelerin etkisiyle 1,5 milyar TL ciro hedefliyoruz. Bu yıl yatırımlarımız ağırlıklı proje yatırımı, teknoloji ve yeni ürün ekseninde şekillenecek. Yapacağımız yatırımlarla inovasyon anlayışımız ve getireceğimiz yeniliklerle sektördeki liderliğimizi korumayı, pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.

AVNİ ÇELİK / SİNPAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI
“YILDA 3 BİN KONUT YAPMAK İSTİYORUZ”
RİSK ALGISI

Kurumsal felsefemiz istikrarlı ve sürekli büyüme üzerine kurulu. Hiçbir zaman sıçramak ve sinüzoidal bir grafik çizmek istemedik. Aksine sıçramalar, riski çoğaltır ve belki düşmeyi getirir. Risk algımız, daima kabul edilebilir sınırlarda oldu.
REVİZE EDECEK
2016’da büyümeyi konuşmak doğru olmaz. Ancak orta vadeli planlarımızda büyüme hedeflerimizi revize edeceğiz. Yıllık 3 bin konut yapmak ve satmak hedefindeyiz. Daha fazlasını, kontrolü ve kaliteyi korumak için istemiyoruz. Şu anda 4 binden fazla konutun üretimine devam ediyoruz. 2017’de 2,3 milyar TL ciro hedefimiz var.
HEDEFTE NE VAR?
Sinpaş GYO tarafında ise bu yıl 1.400’den fazla konut teslimi yapılacak. Hedeflenen konut satış cirosu ise 815 milyon TL. Sinpaş Yapı olarak 2017 yılında 620 milyon TL teslim cirosu, 650 milyon TL satış cirosu elde etmeyi planlıyoruz. Servet GYO’nun cirosunda ise en az yüzde 130 oranında artış bekliyoruz. Bu da yaklaşık 40 milyon TL’ye tekabül ediyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz