CEO'lar bankadan

BES, sigorta, leasing ve faktoring şirketlerinin tepe yönetiminde artık daha çok "eski bankacı" görüyoruz.

1.01.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
CEO'lar bankadan
Uzun yıllar çeşitli bankalarda üst düzey yöneticilik yapan isimler banka dışı finansta da kendilerine rahatlıkla yer buluyor. Hatta şirketlerin gözünde gayet cazip oldukları ortada... Son dönemdeki geçişler de bu akımı doğruluyor. İşte banka dışı finans şirketlerindeki bankacılık kökenli yöneticiler ve onları cazip kılan unsurlar... Cemal Kişmir, Erhan Adalı, Meral Eredenk ve Mete Uğurlu... Bu isimlerin ortak noktası, Türkiye'nin en büyük sigorta şirketlerini yönetmeleri. Ama tek benzerlikleri bu değil. Tümü, kariyerine bankacılıkla başlayan, uzun yıllar bankacılık yapan isimler. Yani sigorta sektörünün bankacı kökenli CEO'ları. Aslında sadece sigortacılıkta değil finansın diğer alanlarında bankacı kökenlilere çok sık rastlanıyor. Leasing, faktoring ve bireysel emeklilik alanlarında da tepe yönetimlerde bankacıların ağırlığı giderek daha çok kendini hissettiriyor. Yönetim uzmanları da bu trendi doğruluyor. Peki bankacıların bu kadar revaçta olmasının nedenleri ne? Uzmanlara göre bunun ilk nedeni; bankacılıktaki kurumsallaşma deneyiminin bu sektörlere de aktarılması. Diğer faktörler ise pazarlama, satış, ürün çeşitliliği, finansal kültür ve müşteriye yakın olma reflekslerini daha genç olan diğer alanlara taşımak. Ayrıca yöneticilerin bankacılık yıllarında kazandıkları güçlü portföy ve network, onları finansın diğer alanlarında da cazip beyinler haline getiriyor. Son dönemde giderek artan bu transferlerin nedenlerini, hem bu süreci bizzat yaşayan CEO'lara, hem uzmanlara sorduk.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

Kimler bankacı kökenli?
Sigorta, bireysel emeklilik, leasing ve faktoring şirketlerinin tepe yönetimlerine bakıldığında, bankacılık kökenli CEO'ların hiç de az olmadığı görülüyor. Üstelik genel müdür yardımcılığı pozisyonunda da eski bankacılara sıklıkla rastlanıyor. Yani geleceğin CEO'ları da yine bankacılardan gelecek gibi. Örneğin Cemal Kişmir, bankacılık sektörünün sigortaya transfer ettiği son isimlerden. TEB Bireysel Bankacılık Grubu'nda sorumlu genel müdür yardımcısı iken, 6 ay önce BNP Paribas Cardif Türkiye genel müdürlüğüne atandı. Şimdi grubun tüm sigorta operasyonlarını o yönetiyor. Türkiye'nin en büyük sigorta şirketlerinin birçoğunda yine eski bankacılara rastlıyoruz. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, Groupama Sigorta Genel Müdürü Yılmaz Yıldız, Avivasa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk, sigorta sektörünün "eski bankacı" CEO'ları. Faktoring ve leasing'de de benzer bir manzara var. Deniz Faktoring Genel Müdürü Mustafa Şahan, Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz, Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Nida Bektaş ve Fiba Faktoring Genel Müdürü Oya Yüksel de bankacılık kökenli yöneticiler arasında. Hatta Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman da Toprak Yatırım Bankası ve Toprakbank'ın kurucu genel müdürlüğünü yapmıştı. Şeker Leasing, Ziraat Leasing ve İş Leasing gibi birçok leasing şirketinin dümeni de yine eski bankacılara emanet.~

Tercihin arkasındaki gerçek

Uzmanlara göre banka dışı finans kuruluşlarında bankacı kökenli isimlerin tercih edilmesinin en önemli nedenleri, sektörel yakınlık, finansal yetkinlik, kurumsal kültür, deneyim ve kaliteli insan kaynağı. Bu gerekçeleri sadece yönetim uzmanları değil, bizzat değişimi yaşayan isimler de doğruluyor. BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir'e göre bu trendin nedenleri şöyle: "Bankacılık, finansal hizmetler kategorisinde en gelişmiş sektör. Bu da bankacılığı oldukça cazip bir havuz haline getiriyor." Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı da onunla aynı fikirde olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Bankacılık diğer finans alanlarının neredeyse
tümünü kapsıyor. Müşteriyi, dağıtım kanalını ve buradaki kritik başarı faktörlerini bilen birinin daha büyük fayda sağlayacağı düşünülüyor. Şu ana kadarki örnekler de bu fikri doğruluyor." Fiba Faktoring Genel Müdürü Oya Yüksel ise bankacılık kültüründeki disiplinin önemli bir tercih nedeni olduğunu düşünüyor: "Bankalar artık oldukça olgunlaşmış, gelişmiş bir sisteme ve çalışma disiplinine sahip. O tarafta çalışmış yöneticiler, edindikleri tecrübe ve alışkanlıkları banka dışı finans şirketlerine aktarıyor" diye konuşuyor. Groupama Sigorta Genel Müdürü Yılmaz Yıldız ise şunları söylüyor: "Bankalar en kalifiye iş gücünün çalıştığı kurumlar. Yetenek çekmekte sorun yaşamazlar. Bir şirkette 'paranın dilinden' anlayan ve bilanço yönetimini doğru yapacak yöneticilerin olması çok kritik. Bu yetkinliğin en iyi öğrenilebileceği yer ise bankacılık."

Bankacılık bana ne kattı?

ÇOK YÖNLÜ BAKIŞ AÇISI
AkLease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan, bankacılık deneyiminin şu andaki kariyerine katkılarını şöyle sıralıyor: "En büyük avantajı, büyük resmi görebilmek ve etkin bilanço yönetimi. Zaman içinde teknik olanla teknik olmayanı harmanladım. Ayrıca, para ve sermaye piyasalarının içinde olmak azımsanmayacak derecede önemli."

PAZARLAMA DENEYİMİ
BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, şunlara vurgu yapıyor: "Banka, sigorta ürünlerinin satışı için oldukça önemli bir kanal. Bu kanalın dinamiklerine hakim olmak, ürünlerin konumlandırması ve kanalın yönetimi açısından çok kıymetli. Pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetiminin de katma değeri yüksek."

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
Şeker Leasing Genel Müdürü Cenk Erten, bankacılığın kendine kattıklarını şöyle anlatıyor: "Bankacılıkta kazandığım deneyim, proje yönetimi, dağıtım kanalı yönetimi, müşteri ihtiyacı belirleme, yerli ve yabancı finansörlerle ilişki kurma ya da sürdürme konusunda yol gösterici oluyor."

FİNANSAL KÜLTÜR
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı'nın görüşleri şöyle: "En önemli avantajı güçlü bir formasyona sahip olmak. Sonuçta bankacılık finansal ve yönetsel anlamda çok ciddi bir kültür veriyor. Bunu finansın diğer alanlarına rahatlıkla uygulayabiliyorsunuz."

ÇALIŞMA DİSİPLİNİ
Fiba Faktoring Genel Müdürü Oya Yüksel, görüşlerini şöyle özetliyor: "Bu şirkette ilk kurduğum sistem etkin raporlama sistemiydi. Bankadaki çalışma disiplinimi buraya da aktardığımı düşünüyorum. Kredi analiz, pazarlama, ürün geliştirme, raporlama ve yönetim konularında bankadaki deneyimlerimden faydalanıyorum."~

Nasıl katkı sağlıyorlar?

Uzmanlara göre bankacılık deneyimi olan isimlerin geçtikleri sektöre yaptıkları katkılar da oldukça fazla. Bu katkılar özellikle ürün-hizmet geliştirme, pazarlama-satış, müşteri ilişkileri ve yönetim alanlarında kendini gösteriyor. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, "Türkiye'de bankacılık sektörü vizyon, teknoloji, müşteri odaklılık ve pazarlama konusunda çok ileri bir noktada" diyor ve ekliyor: "Diğer yandan doğru bildiğinizi uygulamak her zaman kolay olmuyor. Banka kökenlilerin en önemli katkıları uygulama alanında. Daha sonuç odaklı bir anlayış getirdiklerine inanıyorum." Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu ise bankacılıktaki yönetişim kabiliyetinin diğer sektörlere ithal edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyor. "Bankacılık sektörü son 20 yılda çok hızlı gelişti. Yönetişim, yapılanma, risk yönetimi, BT, kanal yönetimi konularındaki tecrübeler; bu alanlarda birikimin daha az olduğu sigortacılık alanı için çok değerli" diye konuşuyor. Şeker Leasing Genel Müdürü Cenk Erten ise şu noktalara değiniyor: "Bankalarda çok fazla ürün var. Finansın diğer alanlarında ise birkaç ürünle sınırlısınız. Farklı ürünlerdeki bilgiler farklı bir perspektif olarak işe olumlu yansıyabiliyor." Fiba Faktoring Genel Müdürü Oya Yüksel de bilgi transferinin öneminin altını çiziyor ve ekliyor: "Bankacılar yıllardır kullandıkları sistemleri de yanlarında getiriyor. Yatay organizasyonu, tanımları, prosedürleri hayata geçirdiğinizde daha verimli bir şirket haline geliyorsunuz."

MURAT YEŞİLDERE / EGON ZEHNDER INTERNATIONAL
"Finansdaki kariyerin ilk hedefi bankalar"
GEÇİŞLER ARTIYOR
Sigortacılık hala çok yoğun biçimde acente tarafından geliyor. Son dönemde sektördeki satış kanallarının çeşitlendirilmesi hedefi, yani bankasüransa dönük çalışmaların yoğunlaşması, eski bankacıların sektöre girişini hızlandırıyor. Çünkü bankaların nasıl işlediğini, şube network'ündeki kişilerle iletişimi biliyorlar. Aynı dili konuşuyorlar.

KARİYERİN ADRESİ
Türkiye, finansal hizmetlere bütün olarak baktığımızda halen bankacılık ağırlıklı bir kariyer modeliyle ilerliyor. Üniversiteden mezun olan bir genç "Ben gidip bir leasing şirketinde çalışayım" demiyor. Bir bankada çalışmayı tercih ediyor. Yani yetenek çekmek konusunda bankacılık, diğer finansal hizmetlerle kıyasladığımızda açık ara önde. Finanstaki kariyerin ilk adresi bankalar.

VİZYON KATIYORLAR
Banka dışı finans sektöründe birkaç temel spesifik ürün vardır. Bankacılıktaki gibi çok büyük çeşitlilik arz etmez. Banka temeli olan yöneticiler, çok daha farklı ürün çeşitliliği gördükleri ve çok daha yaygın bir müşteri grubuna hizmet ürettikleri için, geniş bir bakış açısı getiriyor. Zaten son dönemde gerek sigorta, gerekse faktoring ve leasingdeki ürün çeşitlenmesinde bu dinamiklerin etkisi olduğunu düşünüyorum."

ZAFER ATAMAN / FAKTORİNG DERNEĞİ YKB
"Bankacılar her zaman cazip"

GEÇİŞLER NORMAL Türkiye'de son 30 yılda en çok kurumsallaşan, eğitim süreçlerini tamamlayan, rekabet anlamında dünyada rüştü ispatlanmış sektör bankacılık. Özellikle leasing, faktoring, sigorta gibi şirketler de bu sistemin birer parçası. Dolayısıyla bankacılık altyapısından yetişen yöneticilerin atanması, sektörlerin gelişim süreçlerinde normal. Umarım bu sektörler daha sonraki süreçte kendi elemanlarını yaratır.

KURUMSALLIK ARTIYOR
Konuyu sadece finans şirketleri olarak da düşünmemek lazım. Reel sektörde de bankacılık kökenli kişiler istihdam ediliyor. Bence buradaki en büyük fayda, kurumsal ve finansal altyapıya dönük faydalar. Uluslararası ve kurumsal bir bakış açısı, plan ve bütçe disiplini, sermaye piyasalarına yakınlık, aktif ve pasifin gerçekçi yönetimi önemli katkılar olarak sayılabilir.

GEÇİŞ YERİ OLMAMALI
Bankacılıkta iyi tecrübe edinmiş bir yöneticinin bakış açısı, pazar tecrübesi, spesifik ürün satan bu tarz finans kurumlarında önemli avantajdır. Dezavantaj ise ekonomik büyüklük ve ürün çeşitliliğinin olmaması. Bu tarz kurumlarda çalışan bankacı kökenli yöneticiler, gerçek anlamda konuya konsantre olmalı. Bu şirketleri geçiş yeri olarak görmedikleri sürece avantajlı olacaklardır."~

Zorlukları da var

Yılların bankacısı olan isimlerin farklı bir sektöre geçmeleri, bazı zorluklar da yaratıyor kuşkusuz. İş yapış alışkanlıkları ve adaptasyon, geçiş yapan yöneticilerin yaşadığı en önemli zorluklar. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, sektör değiştiren bankacıların yaşadığı sıkıntıları şöyle özetliyor: "Bence en fazla zorlandıkları konu; satışı çok zor ürünler için talep yaratmaya çalışan ve rekabetçi bir ortamda, esnek piyasa pratiklerine alışmış satış kanalları ve kadroların yönetiminde yeterince esnek ve hızlı olamamaları." BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, şunları söylüyor: "Sigorta ürünlerinin oldukça sofistike ürünler olduğunu ve sektörü anlamak için de öncelikle ürünü çok iyi anlamak gerektiğini söylemeliyim. Ayrıca acente, direkt satış gibi diğer kanalları da farklı bir gözle değerlendirmek önemli. Buradaki dinamikler bankasüranstan oldukça farklı." AKLease Genel Müdürü Tuncer Mutlucan ise şu noktanın altını çiziyor: "Sunulan ürün, mevzuat, müşteri profili ve önceliklerindeki farklılıklar, bir bankacının uyum sağlaması ve kendini geliştirmesi gereken konular arasında yer alıyor." Groupama Sigorta Genel Müdürü Yılmaz Yıldız ise şunları vurguluyor: "Banka dışı finans faaliyetlerinin de kendine has özellikleri var. Örneğin sigortacılığa özel bilgileri edinmeniz ve ekibinizi buna göre kurmanız gerekiyor. 'Ben zaten biliyorum' der, o işin özellikle teknik detaylarına dikkat etmezseniz, ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz