Eski nesil patronlar ne kadar teknolojik?

Yeni neslin teknolojiyle içli dışlı olması son derece doğal. Peki ya 50’li yaşlara gelmiş, hatta aşmış patronların teknolojiyle arası nasıl? Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, “Teknolojiyle aram iyi değil” diyor. Hamdi Akın, Nafi Güral, Ahmet Zorlu gibi patronlar ise yeniliklere açıklar ve kendilerine yettiği kadar bu teknolojilerden faydalanıyorlar.

11.09.2015 17:06:100
Paylaş Tweet Paylaş
Eski nesil patronlar ne kadar teknolojik?
MOBİL YAŞAMDAN ETKİLENMEMEK MÜMKÜN DEĞİL
” Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı AHMET ZORLU, eski kuşak patronlardan olmasına rağmen işi gereği teknolojiyle yakın temas içinde. Yeni teknolojilere bakış açısını Zorlu, şöyle anlatıyor: “Avrupa’nın en büyük teknoloji devlerinden birini yönetiyoruz; teknik gelişime, insan yaşamına değer katacak ilerlemelere tutku beslemek kaçınılmaz bir zorunluluk. Yepyeni dijital bir kuşak yetişiyor, mobil yaşam her yanımızı sarmış durumda. Tüm bunlardan etkilenmemek mümkün değil. Benim kişisel sosyal medya hesabım yok, ancak gerek Zorlu Holding’in gerek grup şirketlerimizin tamamının sosyal medya hesapları mevcut. Kamuoyuna vermek istediğimiz mesajları, geleneksel mecralara ek olarak bu mecralar üzerinden de iletiyoruz. Ayrıca zaman zaman bu platformlardaki bilgi akışını, kullanıcılar arası etkileşimi izliyorum. İnterneti zaman zaman kullanılan bir ağ olarak görmemek lazım, yaşamın her anına entegre bir sistem. Baştan sona kullandığımız her ürünün dijital bir altyapısı var. Artık akıllı televizyonlar yapıyoruz, hepsinde internet altyapısı kullanılıyor. İleride akıllı evler, internetle birbirine komple bağlı eşyalar gelişecek. Vestel City’de buna uygun ürünler geliştiriyoruz. Kişisel olarak da zaman zaman ihtiyaç duyduğum bilgilere ulaşmak için interneti kullanıyorum. Yoğun programım ve sık iş seyahatlerim nedeniyle her türlü iletişim hesabımda düzenli takibe ihtiyacım oluyor. Bu nedenle e-mail hesabımı da asistanım kontrol ediyor.”
“BAZI UYGULAMALAR İNSANI BÜYÜLÜYOR”
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı HAMDİ AKIN, teknolojiyi elinden geldiği kadarıyla kullanmaya özen gösteriyor. Özellikle haberleşmede etkin kullanıyor. E-mail, WhatsApp ise en çok kullandığı uygulamalar. Akın, teknolojiyle ilişkisini şöyle anlatıyor: WhatsApp’ta grup oluşturmayı profesyonellere ulaşmada en kolay araç olarak görüyorum, e-mailden daha çok kullanıyorum. Şirket içi yazışmalarda ve konular biraz daha resmiyete dökülmesi gerektiğinde e-mail’leşiyoruz. Sosyal medya hesabım yok ama 1,5-2  yıldır gazete almıyorum. Tüm gazeteleri indirdiğim aplikasyonlar üzerinden tabletten okuyorum. Sesli okumalar var; hoşuma gidiyor. Bazen oturuyorum, basıyorum sesli okumaya bozuk Türkçe de olsa yüzde 95 mertebesinde anlaşılıyor. Aplikasyonları indirmeyi biliyorum… Örneğin Pinterest çok hoşuma gitti. Teknoloji ve yeni iletişim araçları insanların birbirleriyle olan iletişimlerini değiştiriyor. Bu cihazlarda öyle uygulamalar var ki insanı hakikaten büyülüyor, kendisine bağlıyor, hapsediyor. Bir masada oturan 5 kişinin birbiriyle konuşmadan ekrana baktığını görmek artık çok doğal. Bu durum yakın gelecekte birçok şeyi, hatta üretimi bile değiştirecek. Teknolojiyle ilişkimi beni gerçek hayattan çok fazla koparmasına müsaade etmeden sürdürmeye çalışıyorum. Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağları kullanmıyorum ama kullananlara da kızmıyorum. Çünkü iş o tarafa doğru gidiyor. Gençlerin orada pozisyon alıp bundan sonraki yaşam tarzlarını, davranış biçimlerini ona göre ayarlamaları lazım. Oralarda çok başarılı olanlar hayatta da çok başarılı olacaklar diye düşünüyorum.”
~
 SİBER SALDIRIYA UĞRADI
Kütahya Porselen Yönetim Kurulu başkanı NAFİ GÜRAL, yeni teknolojiyle barışık eski kuşak patronlar arasında yer alıyor. Güral, yeni teknolojileri nasıl kullandığını ise şöyle aktarıyor:“Elbette tablet, akıllı telefon kullanıyorum. Sadece işimle ilgili araştırma yapmak, rapor almak ve aile bireyleriyle, yakın arkadaş grubumla haberleşmek için akıllı telefon ve tabletimden faydalanıyorum. Sanal ortamda dolaşmam hiç söz konusu olmadı. Bundan sonra da olacağını sanmıyorum. Sosyal medyada Instagram ve Twiter hesabım var. Instagram hesabımda, bulunduğum ülkelerde gördüğüm, örnek alınacak nitelikteki görselleri paylaşıyordum. Twiter hesabımda ise sadece iş ve sosyal hayatımdaki tecrübelerimi paylaşıyordum. Konferanslarımdaki sunumlarımı özetliyordum. Yararlandıklarını ifade eden takipçilerimin iyi dilekleri beni motive ediyordu. Ancak her iki hesabım da gelen saldırılar nedeniyle pasif hale geldi, artık yazmıyorum. İnternet devamlı kullandığım bir imkan. Merak ettiğim veya öğrenmem gereken bütün konuların cevabını bulabildiğim için vazgeçilmezim oldu. Ancak bana verdiği bir zararı söylemeden geçemeyeceğim. Eskiden araştırmalarımı kitaplardan, haritalardan yaparken internet sebebiyle araştırma kitaplarına hiç zaman ayıramıyorum. Buna karşılık kitap okuma zevkim için kütüphanemdeki kitaplarıma daha çok zaman ayırarak dengeliyorum.”
“TEKNOLOJİYLE ARAM İYİ DEĞİL”
 Doğan Holding Onursal Başkanı AYDIN DOĞAN’ın sahip olduğu medya şirketleri Türkiye’de iletişim sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Yazılı görsel, işitsel medya şirketleri ve online platformlarıyla grup iletişim sektöründe önemli bir rol oynuyor. Eski kuşak patronlardan, grubun onursal başkanı Aydın Doğan, teknolojiyle arasının çok iyi olmadığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Teknolojiyle aram iyi değil. Akıllı telefonum yok. Sadece tablet kullanıyorum. O bana yeterli geliyor. İnterneti ancak yardım alarak kullanıyorum. E-mail mesajlarımı kendim okumayı tercih ederim. Cevaplamam gereken e-mailler olursa onları sekreterim aracılığıyla gerçekleştiririm. Hiç sosyal medya hesabım olmadı.”
~
 “TWITTER’DAN BİLGİ AKIŞINI TAKİP EDİYORUM
 Sanko Holding’in onursal başkanı ABDULKADİR KONUKOĞLU, teknolojiyi takip eden liderlerden. “Teknolojiyi gerektiği kadar kullanıyorum” diyen Konukoğlu, akıllı telefonu ve tableti olduğunu söylüyor ve bunlardan nasıl faydalandığını şöyle aktarıyor: “Telefonumun sahip olduğu fonksiyonlardan yararlanıyorum. Bugün teknoloji hayatımızın her yerinde. Fabrikaya bile uzaktan kumandayla giriyoruz. Yeni teknolojiye uymamak, iş yapamamak demek. Arabalarımın nerede olduğunu, pazarlamacıların nerede çalıştığını hep teknolojiyle takip ediyoruz. Sosyal medyada da varım. Twitter hesabımı mesaj yazmak yerine bilgi akışını takip etmek için kullanıyorum. Ama son dönemde bence iş artık çığırından çıktı. Yemeğe gidiyoruz herkesin parmakları çalışıyor. Zaman zaman bu durumu ayıplıyorum. Benim haberim olmadan yemekte fotoğrafımı çekip sosyal medyaya koyuyorlar, ardından birileri arayıp, ‘Filan yerdeymişsin’ diyor. Bunu doğru bulmuyorum. E-mail adresim de var. E-maillerimi bazen kendim bazen de asistanım kontrol ediyor. Özel kalem müdürüm de e-maillerimi takip ediyor, acil bir durum olduğunda beni bilgilendiriyor. Akşama kadar e-mail geliyor, hepsiyle ilgilenmeye kalksam işi gücü bırakmam gerekir. Tablet yerine akıllı telefon kullanıyorum. Ancak bazıları gibi telefon hayatımın merkezinde değil. Cep telefonuma bakmadığımda karşı taraf, ‘Meşgul müydün’ diye soruyor. Bakmak zorunda mıyım? Büromdaysam mümkün olduğu kadar cep telefonunu kullanmamaya çalışıyorum. Arayan da cepten arıyor. Normal telefondan 10 kişi arıyorsa cep telefonumdan 15 kişi arıyor. Bazen telefonu özel kaleme veriyorum.”
“GERÇEK ORTAMLARDA YAŞAMAK İSTİYORUM”
 ERSİN ÖZİNCE, bankacılık sektörünün önemli profesyonellerinden biri. Şişecam ve İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdüren Özince, sektörü itibarıyla da yeni teknolojilere oldukça aşina… Özince, yeni teknolojileri nasıl kullandığını şöyle anlatıyor: “Teknolojiyi hayatımın her alanında kullanıyorum. Tablet ve bilgisayarımı mutlaka yanımda taşırım. Yolumu bulmaktan, hava durumunu öğrenmeye, televizyon izlemekten radyo dinlemeye kadar pek çok şeyi internetten yapıyorum. Telefona karşı biraz mesafeliyim. Özellikle telefon taşımadığım çok zaman var. Belli zamanlarda ulaşılmamak için hiçbir şey kullanmıyorum. İletişimin konvansiyonel olduğu dönemde yetişmiş biri olarak çok aşırı iletişime ihtiyaç duyduğumu söyleyemem, benim için her şey yeterince ve gereğince… Sosyal medyada yokum. Bunun nedeni de insanlarla yüz yüze iletişim kurmayı tercih etmem. Sanal değil gerçek ortamlarda yaşamak istiyorum.”
~
Faruk Eczacıbaşı Eczacıbaşı Toplluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
"Alışmak o kadar kolay değil"

Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, teknolojiyi iyi kullanan patronlardan. Ancak teknoloji ilerledikçe kullanmanın zorlaştığını düşünen işadamı, değerlendirmesine şöyle devam ediyor: “Teknolojiyi çok sık kullanıyorum, ancak teknoloji ilerledikçe kullanmak da biraz zor olmaya başladı. Çünkü alışkanlığım da yok. Bu galiba biraz da yaşla ilgili bir konu. Alışkanlıkları değiştirmek o kadar kolay olmuyor. Teknoloji kullanmayla alışkanlıkların değişmesini aynı kefeye koymamak lazım. Teknolojiler çok çabuk değişiyor. Ancak yeni teknolojilere alışmak o kadar da kolay olmuyor. Orada da ben biraz kıdemli kalmaya başladım. Sosyal medya hesaplarım var. Twitter’ı daha çok bilgi almak için kullanıyorum. Ama herhangi bir yorum katmak veya fikir söylemekten ziyade ilgilendiğim yazıları, beğendiğim konuları, müzikleri Twitter’a ve Facebook’a koyuyorum. Onun için bazen sıkıcı olmaya başlıyoruz. E-mail’lerimi de kendim kontrol ederim. O benim işim.”

Mehmet Tuza Pakpen Yönetim Kurulu Başkanı
"Gelişmeleri sanal ortamdan izliyorum"
TORUNLARIMA AYAK UYDURUYORUM

Hızla değişen teknolojinin değişim hızına adapte olmaya gayret ediyorum. İnterneti yakından takip ettiğim için yeni gelişmelerden mutlaka haberim oluyor. Çalışanlarımızın da büyük bir çoğunluğunu Y kuşağı oluşturuyor. Dolayısıyla onlarla bir aradayken de yeniliklerden haberdar olma şansım oluyor. Neredeyse hayatımıza girdiği ilk günden itibaren akıllı telefonum var. Telefonumu genellikle temel iletişim ihtiyaçlarımı karşılamak ve sosyal medya hesaplarımı takip etmek amacıyla kullanıyorum. Tabii bazen de torunlarıma ayak uydurmak, onlarla birlikte vakit geçirmek için telefonumdan oyun oynadığımız zamanlar oluyor.
 İNTERNETLE ARAM İYİ
İş e-maillerimi, her gün şirkette olduğumdan diz üstü bilgisayarımdan takip etmeyi tercih ediyorum ve mutlaka hepsine hızlı bir şekilde yanıt veriyorum. Twitter ve Facebook hesaplarımı çok aktif kullanmıyorum. Ancak ülkemizi ilgilendiren ya da belirli özel günlere yönelik mesajlarımı mutlaka bu mecralardan da yayınlıyor ve takipçilerimle paylaşıyorum. İnternetle aram oldukça iyi. Dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri, haberleri her gün düzenli olarak internetten takip ediyorum. Ayrıca iş heyecanını ilk günkü gibi koruyan bir kişi olarak, mutlaka sektörle ilgili yenilikleri, haberleri takip ediyorum. Pakpen web sitesi, Pakpen blog ve sosyal medya hesaplarını da inceliyor ve belirli aralıklarla önerilerimi paylaşıyorum.
~
Faruk Ekinci Ekinciler Holding Yönetim Kurulu Başkanı
"Sosyal medyada aktifim"

“Akıllı telefonum var ve telefonu yoğun kullanıyorum. Sıklıkla baktığım birçok mobil uygulama var. Özellikle mobil uygulamaların günlük hayatımı önemli ölçüde kolaylaştırdığını söyleyebilirim. Örneğin WhatsApp uygulamasında gruplar oluşturup çeşitli konular üzerinde tartışmalar gerçekleştiriyoruz. Herhangi bir konuda iş yaparken de WhatsApp üzerinden iletişim kurduğumda anında yanıt almak iş süreçlerimi de kolaylaştırıyor, iş yapış verimliliğimi artırıyor. Sosyal medyada da aktif bir insanım. Twitter hesabım var. Gündemi takip ediyorum. Sosyal medyayı bilgi alışverişinde çok önemli bir araç olarak görüyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz