Yarının CEO'ları

Bankacılık sektöründen yöneticilere ve danışmanlara sorarak yaptığımız araştırmadan öne çıkanlar...

1.02.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yarının CEO'ları
Hakan Binbaşgil, Süleyman Aslan, Hamit Aydoğan ve diğeri... Bir zamanlar genel müdür yardımcısı olan bu isimlerin hepsi, şimdi artık CEO koltuğunda. Sıradaysa yenileri var. TEB’den Gökhan Mendi, Garanti’den Ali Fuat Erbil, Gökhan Erün, Onur Genç, İş Bankası’ndan Erdal Aral sıradakilerden sadece birkaçı... Bugün bankaların genel müdür yardımcılığı pozisyonlarında görev alan ve orta ölçekli birer banka büyüklüğünde dev operasyonları yöneten pek çok başarılı isim, kendi bankaları ve diğer bankalar için geleceğin CEO’su olarak işaret ediliyor.undan yaklaşık 10 yıl önce bir haber yapmıştık... Yapısı gereği bankacılık sektöründe, genel müdür yardımcılığı pozisyonlarının önemine işaret etmiş, bu pozisyonlarda görev yapan güçlü isimlerin geleceğin genel müdürleri olacağını söylemiştik. Yaptığımız listede Hakan Binbaşgil, Süleyman Aslan, Hamit Aydoğan, Cemal Kişmir gibi isimler vardı. Bu isimlerin pek çoğu bugün genel müdür oldu. MyExecutive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, “Bankalar doğru yedekleme planıyla yeni genel müdürlerini genel müdür yardımcıları arasından belirleyebiliyorlar” derken, bazı bankaların potansiyel genel müdür adayı olarak belirledikleri genel müdür yardımcılarını rotasyonla farklı fonksiyonlarda tecrübe kazanmasını sağlayarak genel müdürlüğe hazırladıklarına işaret ediyor. Bu gerçekten yola çıkarak, Capital dergisi olarak bir araştırma yaptık ve yeniden bir liste hazırladık. Türkiye’nin önde gelen bankalarında genel müdür yardımcısı olan, güçlü olarak değerlendirilen ve geleceğe hazırlanan isimleri ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdik. Bankacılık sektöründen yöneticilere ve danışmanlara sorarak yaptığımız araştırmadan öne çıkanlarla birlikte, geçmişte aynı basamakları tırmananlara başarının sırrını da sorduk. Ancak, şunu da belirtmekte yarar var; “Yarının CEO’ları” olarak nitelendirdiğimiz bankacılar, sadece kendi bankaları değil, başka bankaları da yönetebilecekler olarak değerlendirmeli. Çünkü, listemizde yer alan bazı genel müdür yardımcılarının bankalarında genel müdürleri çok yeni atandı. Bu bankalarda yakın zamanda bir değişiklik beklenmiyor. Bizim çalışmamız, daha çok geleceği ortaya koymayı amaçlıyor.
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

GARANTİ'NİN YILDIZLARI
Türkiye’de iki banka var ki, sektöre üst düzey insan kaynağı yetiştirme konusunda uzun yıllar adeta okul olmuş. Bunlardan biri Interbank, diğeriyse Citibank. Şimdilerde ise onların yerini Garanti Bankası almış görünüyor. Bugün pek çok bankada genel müdür koltuğunda başarılı isimler var ama geleceğin CEO’su olarak işaret edilenler en çok Garanti Bankası’nda. Örneğin Garanti Bankası’nda pek çok ilkin altında imzası olan Ali Fuat Erbil, bu isimlerden biri. Nitekim geçtiğimiz yıl aldığı yeni görevin de onu CEO koltuğuna bir adım daha yaklaştırdığı düşünülüyor.~
Garanti Bankası’nda 1997’den bu yana görev yapan Ali Fuat Erbil, 1999-2012 yılları arasında bireysel bankacılık ve dağıtım kanallarından sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyordu. 2012 Mart ayındaysa finansal kurumlar ve kurumsal bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı oldu. Erbil ayrıca, bankanın iştirakleri Garanti Emeklilik, Garanti Yatırım ve Garanti Bankası Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı yönetim kurulu üyesi olarak atandı. Gökhan Erün ve Onur Genç de Ali Fuat Erbil ile birlikte geleceğin CEO’ları listesindeki diğer isimler. 1994 yılında Garanti Bankası Hazine Müdürlüğü’nde göreve başlayan Gökhan Erün, halihazırda bankanın insan kaynakları ve yatırım bankacılığından sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. Geçmişte Garanti Emeklilik’in genel müdürlüğünü de yapmış olan Erün, bugün Eureko Sigorta, Garanti Emeklilik, Garanti Yatırım gibi iştiraklerin yönetim kurulunda da yer alıyor. Erün, 1 Ocak’tan itibaren fon yönetiminden de sorumlu oldu. Onur Genç ise Garanti’nin bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı ve orta ölçekli bir banka büyüklüğündeki Garanti Ödeme Sistemleri’nin genel müdürlüğünü yapıyor.

TEB'İN YENİ GÜCÜ

Halihazırda BNP Paribas Cardif CEO’su olan Cemal Kişmir, TEB’de genel müdür yardımcılığı görevine başladığında, bankanın “yeni gücü” olarak tanımlanmıştı. Garanti kökenli yönetici, TEB’de bireysel bankacılık alanında çok önemli projeye imza attı. Bankanın BNP Paribas ile ortaklık ve Fortis ile birleşme süreçlerinde önemli roller üstlendi. Fortis birleşmesinden sonra, daha önce Cardif aldı altında faaliyet gösteren hayat
ve hayat dışı şirketler ile Fortis Emeklilik, BNP Paribas Cardif şemsiyesi altında toplandı. Yeni yapının yönetimi de Cemal Kişmir’e devredildi. Cemal Kişmir, bugünkü görevinde 15 yıl perakende bankacılıkta çalışmış olmasının büyük rolü olduğunu söylüyor. Kişmir, bundan 10 yıl önceki listenin de gözdelerinden biriydi. Yeni listede de tıpkı onun gibi yine TEB’den öne çıkan iki isim daha var. Bu isimlerden biri bankada yıldızı hızla parlayan Levent Çelebioğlu... Bankada kurumsal bankacılıktan sorumlu olarak görev yapan Çelebioğlu, 1987 yılında Yaşarbank’ta bankacılığa başladı, 1988 yılında ise TEB’e katıldı. Bir bankacı, “TEB’de yıldızı giderek parlıyor” yorumunu yaparak, Çelebioğlu hakkında önemli bir ipucu veriyor. Gökhan Mendi, sektör profesyonelleri ve insan kaynakları danışmanlarınca geleceğin CEO’su olarak en çok işaret edilen isimlerden biri. TEB’de bireysel bankacılık ve özel bankacılıktan sorumlu olarak görev yapan Gökhan Mendi, üst yönetimin başarılı isimlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Bankacılık kariyerine Citibank’ta başlayan, ardından Finansbank ve Fortis’de üst düzey yöneticilik görevlerinde bulunan Mendi, 2011’den bu yana bankanın gözde genel müdür yardımcılarından.

ŞUBEDEN ZİRVEYE

Aykut Demiray, İş Bankası’nın önemli isimlerinden biriydi. Meslek hayatına 1979 yılında İş Bankası’nda başlamış bankada uzun yıllar çeşitli pozisyonlarda görev yapmıştı. Son olarak bankanın dış ilişkilerini yönetiyor, eski genel müdür Ersin Özince’ye vekalet ediyordu. Ersin Özince’nin emeklilik söylentileri dolaştığı sırada yeni genel müdür olarak en çok onun adı geçiyordu. Aslında sadece o dönemde değil son 10 yıldır da geleceğin CEO’su olarak işaret edilen isimlerden biriydi. Ancak diğer aday Adnan bali genel müdür koltuğuna oturdu ve Demiray ile yollarını ayırdı. Demiray, 1 Mart 2012’de Akbank’a yönetim kurulu üyesi olarak katıldı. Şu sıralar, şubeden başlayarak her alanda edindiği bankacılık tecrübesini Akbank’ta kullanıyor. İş Bankası’nda ise geleceğin CEO’su olarak bir diğer isim öne çıkıyor, 1989 yılında İş Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda stajyer müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan Erdal Aral, yeni listenin dikkat çeken isimlerinden. O da Aykut Demiray gibi müfettişlikten şube müdürlüğüne hemen her kademede görev yaptı, Aral, Nisan 2011’den bu yana İş Bankası’nda genel müdür yardımcısı olarak görev yapıyor. İş Bankası’nda geleceğin lideri olarak görülen isimlerden biri de Suat İnce... 1987 yılında ODTÜ Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Teftiş Kurulu Başkanlığı’na giren İnce, 20042008 tarihleri arasında önce Altunizade, ardından da Kozyatağı şubelerinde müdürlük yaptı. Ardından da genel müdür yardımcılığına atandı.  Bir bankacı, “Tıpkı önceki genel müdürler gibi Suat İnce de büyük şubelerden geçerek merkeze geldi. Bankanın geleceğinde önemli yeri olabilir” değerlendirmesini yapıyor.~

PERAKENDECİLER DAHA MI ŞANSLI?
Hakan Binbaşgil, hiç şüphesiz bankacılık sektörünün başarılı yöneticilerinden biri. Akbank’a genel müdür olmadan önce uzun yıllar ona da, geleceğin genel müdürü olarak bakılmıştı. Türkiye’de perakende bankacılığı en iyi bilen isimlerden biri olarak tanınan Binbaşgil, uzun yıllar Akbank’ın perakende bankacılık ve kredi kartı operasyonlarını yönetti. Bir süre dünyanın lider ödeme sistemleri kuruluşu Visa’da Avrupa Bölgesi yönetim kurulu üyeliği de yapan Binbaşgil’in, özellikle kredi kartının Avrupa uygulamaları konusunda önemli bir tecrübesi var. İnsan kaynakları danışmanı Murat Yeşildere, 2000 öncesinde bankacılıkta Hazine alanından gelen yöneticiler daha fazla talep görürken, bugün banka genel müdürlerinin başta perakende olmak üzere iş ünitelerinden geldiğini söylüyor. Bugün bu tanıma en çok uyan isimlerden biri de hiç şüphesiz Nazan Somer, Yapı Kredi’nin başarılı kredi kartları operasyonu ile özdeşleşmiş bir isim ve sektöre yön veren uygulamaların mimarı olan Nazan Somer, uzun zamandır geleceğin CEO’ları listesinde gösteriliyor. WorldCard’ın yaratıcıları arasında yer alan Somer, şu anda Yapı Kredi’de bireysel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcılığında, Bugün o da Hakan Binbaşgil gibi, Türkiye’de bireysel bankacılık ve kredi kartı uygulamalarını da en iyi bilen isimlerden biri olarak gösteriliyor.

HAMİT AYDOĞAN / ABANK GENEL MÜDÜRÜ
GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞI POZİSYONLARI NASIL CEO YETİŞTİRİYOR?
ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR

Bankacılıkta genel müdür yardımcılığı pozisyonu, üst düzey yöneticileri CEO adaylığına hazırlayan önemli sorumluluklar içeriyor. Büyük resme odaklanıp piyasaları ve riskleri bilen ve yakın takip eden, bankaya değer ve vizyon katabilen üst yöneticiler, geldikleri kulvardan bağımsız CEO adayı olabiliyor. Benim genel müdür olmamda bunların yanı sıra, bu pozisyona gelmeden önce yaşadığım bütün tecrübeler, istikrarlı ve tutarlı davranış biçimim katkı sağladı diyebilirim.
KİŞİLİĞİM DE ETKİLİ OLDU
Kişilik olarak yenilikçi, yaratıcı ve pratik bir yapım var. Müşterilerin problemlerini en kalıcı şekilde çözme noktasında yapıcı ve yaratıcı çözümler geliştirmek benim için önemli ve işin keyif aldığım tarafı. Az konuşup çok üretmek, aynı zamanda iyi bir dinleyici olup çözüm önerilerine kafa yormak ve katma değeri olan konuları önceliklendirmeye büyük özen gösteriyorum. Planlı ve programlı çalışmaya hem yapım hem yoğun ajandam gereği önem veriyorum. Bu arada olmayacak projelerle zaman kaybetmeden, olacak işlere yoğunlaşmak da bana hep zaman ve başarı kazandırmıştır.
CEO ADAYLARINA TAVSİYE
Odak noktanızda her zaman değer zincirinin 3 önemli halkası müşteri, sermayedar ve çalışanlarınız olacak şekilde, sonuç odaklı yaklaşımdan asla ödün vermemek gerektiğine inanıyorum. Uzun vadeli bakabilmek, iyi bir stratejist olmak, doğru öngörülerle sektöre vizyon katacak öneriler getirmek için cesur ve kararlı adımlar atabilme inisiyatifini taşımak da bence çok önemli. inandıkları konularda ısrarcı ve inisiyatif sahibi olmalarını da CEO adaylarına salık veririm.~

MÜGE YALÇIN / MY EXECUTIVE KURUCU ORTAK
"İYİ EKİP OLUŞTURABİLEN ÖNE ÇIKIYOR"
KİMLER ARANIYOR?

Banka genel müdürlerine sıklıkla kredi pazarlama fonksiyonlarındaki genel müdür yardımcılığı pozisyonundan geldiğini görüyoruz. Bir dönem hazîneden sorumlu genel müdür yardımcılarının genel müdür olması eğilimi de oluşmuştu, Son döneme baktığımızda yine kredi pazarlama tecrübesi ağırlıklı genel müdürler görüyoruz, istisnai de olsa sektör dışından atanan genel müdürler de oldu,
LİDERLİK YETKİNLİKLERİ
Finans sektöründe tepe yönetici olabilmek için pek çok liderlik yetkinliğini taşımak ve hem iş piyasasını hem farklı sektör ve şirketleri iyi tanımak gerekiyor. Vizyoner olması, risk konseptinin iyi gelişmiş olması, hızlı karar alabilmesi, hem genel müdürlük ekibi hem de şube çalışanlarını aynı hedef ve vizyonda buluşturacak etkin iletişim becerilerine sahip olması gibi yetkinlikler önemli.
GELECEĞİN CEO’LARI
Özellikle düşen reel faizler ve artan rekabet sonucu bankaların yeni ürün geliştirmesi önümüzdeki dönemdeki rekabette önemli olacak. Dolayısıyla hem yeni ürün geliştirebilecek yenilikçi çalışmaları organize edebilmek, bunları müşteriyle buluşturmak, iyi tanıtım, yeni pazarlama kanalları oluşturmak, ileri teknolojilerden faydalanmak ve bu konularda öncü olmak öne çıkacak.Genel müdürlerden beklenen en öncelikli yetkinlik ise iyi ve başarı odaklı bir ekip oluşturabilmek. Rekabette öne çıkmalarını bu sağlayacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz