Zor zaman formülleri

Gerçek şu ki eşitsizlik, cinsiyetçilik birçok kadınının kariyerinde zorlayıcı bir unsur. Türkiye’nin en güçlü kadınları da zaman zaman bu etkenlerle mücadele etmek durumunda kaldı. Peki bunlar dışında Türkiye’nin en güçlü kadınları, bugün iş hayatında hangi zorluklarla mücadele ediyor? Zeynep Bodur Okyay zaman yetersizliğinden, Gülden Yılmaz piyasalardaki belirsizlikten şikayet ediyor. İdil Yiğitbaşı’nı iş-yaşam dengesini kurmak zorluyor, İpek Ilıcak Kayaalp’i ise hızlı büyüyen grubun dinamizmini sürdürebilmek. Ama hemen hemen hepsi, öngörülebilir olmaktan çıkan ekonominin kendilerini zorlandığını söylüyor.

10.06.2015 16:22:500
Paylaş Tweet Paylaş
Zor zaman formülleri
Türkiye’nin güçlü iş kadınları ve girişimcileri arasında yer alan Koton Mağazacılık Eş Başkanı Gülden Yılmaz, “Türkiye ve çevresindeki belirsizlikler, oynak ve öngörülemeyen kur hareketleri, 25 ülkede mağazacılık yapan bir şirket olarak işimizi zorlaştırıyor” diye endişelerini dile getiriyor. 1988’de öğretmenliği bırakıp Kuzguncuk’ta ufak bir mağazayla girişimciliğe atılan Yılmaz, son yıllarda iş hayatında kendisini zorlayan en önemli konunun, öngörülmesi gittikçe zorlaşan bir coğrafyada iş yapmak olduğuna dikkat çekiyor. Sadece o değil, Türkiye’nin güçlü iş kadınları, son dönemde iş hayatında yönetmekte en çok zorlandıkları konuların başında belirsizliğin geldiğini söylüyor. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı’ndan Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Canan Çelebioğlu’na kadar iş dünyasının öne çıkan kadınları, ekonomik ve siyasi belirsizliği yönetmekte zorlandıklarını itiraf ediyor Kadın-erkek eşitsizliği, haksız rekabet ve zaman yönetimi de Türkiye’nin en güçlü kadınlarını zorlayan konular arasında... İşte Ümit Boyner’den Gülsüm Azeri’ye, Pınar Abay’dan Zeynep Bodur Okyay’a kadar Türkiye’nin en güçlü iş kadınlarını, iş hayatında zorlayan konular ve bunları aşma taktikleri… 
İKİ LİDERİN ÖNGÖRÜSÜ Türkiye’nin en güçlü iş kadınlarını zorlayan konuların başında, ekonomideki oynaklık var. Ekonominin öngörülebilir yapıdan uzaklaşması, Türkiye’nin önde gelen gruplarını yöneten kadınları zorlayan konular arasında ilk sırada yer alıyor. Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Canan Çelebioğlu, son dönemde iş hayatında yaşadığı en büyük zorluğun, para piyasalarındaki belirsizlik olduğunu söylüyor. Çelebioğlu, bunun sonucunda projeleri sonuçlandırmak konusunda aksaklıklar yaşadıklarını belirtiyor. Kimi zaman projeleri iptal etmek zorunda bile kaldıklarını belirten Çelebioğlu, son yıllarda yaşadığı zorlukları şöyle paylaşıyor: “Ekonomik ve siyasi belirsizlikten dolayı zaman zaman veya tamamen projelerimizin iptal edilmesine neden olan problemler yaşıyoruz. Bu durumu önlemek için siyasi istikrarsızlığı çok yüksek ülkelerde proje yapmıyoruz. Bunun yerine finansal kaynakları kuvvetli ülkelerde projeler yapmayı tercih ediyoruz. Projeleri de olabilecek en kısa sürelerde sonuçlandırmaya çalışıyoruz.” Ekonomideki en önemli konunun öngörülebilirlik olduğunu söyleyen Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, “Global ekonomik koşulların çok hızlı değişmesi, tüm pazar ve sektörlerin hızla değişen koşullardan etkilenmesi öngörülebilirliği oldukça zor bir hale getirdi” diyor. Dövizdeki dalgalanmaların da son dönemde iş hayatındaki en önemli zorlukların başında geldiğini söyleyen Faralyalı, şöyle devam ediyor: “Geçtiğimiz birkaç yıl stabil olan piyasalarda önümüzü görmek daha kolaydı. Fakat son zamanlarda özellikle dövizde yaşanan hızlı hareketler yabancı para borçlanmaya alışık şirketleri zorluyor.”
~
BELİRSİZLİKLER ETKİLEDİ Koton Mağazacılık Eş Başkanı Gülden Yılmaz, kendisini son dönemde iş hayatında zorlayan en önemli konunun, oynak ve öngörülemeyen kur hareketleri olduğunu söylüyor. Yılmaz, Türkiye ve komşu ülkelerdeki belirsizliklerin, oynak ve öngörülemeyen kur hareketlerinin işlerini zorlaştırdığına dikkat çekiyor. Öngörülmesi son derece güç ekonomik gelişmelerin olduğu bir dönemde ve coğrafyada iş yaptıklarını belirten Yılmaz, bu durumun yarattığı zorlukları şöyle paylaşıyor: “Perakendecilik yaptığımız bazı ülkelerde devalüasyon oldu ve hepsi son 5 ay içinde meydana geldi. Öngörülmesi son derece güç ekonomik gelişmelerin olduğu bir dönemde ve coğrafyada iş yapıyoruz.” Amiral gemisi otomotiv yan sanayi olan İnci Holding’in yönetim kurulu başkanı Perihan İnci de son dönemde kendisini en çok zorlayan konunun ağır rekabetin yaşandığı ve belirsizliklerle dolu otomotiv pazarı olduğunu söylüyor. İnci, iş hayatında son dönemde yönetmekte zorlandığı konular için şunları söylüyor: “İhracat pazarlarımızda ekonomik daralma devam ediyor. Özellikle Batı Avrupa’da yerleşik otomotiv üreticilerinin yüksek maliyet düşürme beklentileri, döviz kurundaki hareketlilik ve enerji maliyetlerindeki artışlar herkes gibi bizim için de en önemli zorlukları oluşturuyor.” 
CEO’NUN RİSK YÖNETİMİ Geçen yılın ve 2015’in değişkenliğin bol olduğu bir yıl olduğunu belirten Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, son dönemde bu durumdan kaynaklanan zorluklar yaşadığını söylüyor. Akçaoğlu, “Son dönemde iş planlarımı piyasalardaki değişkenliğe rağmen en doğru şekilde yönlendirmeye odaklandım. Stratejimizin dinamikliğini muhafaza etmek en önemli önceliklerim oldu” diyor. 2023’te dünyadaki ilk 100 otomotiv yan sanayi üreticisi arasına girmeyi hedefleyen İnci Holding’in yönetim kurulu başkanı Perihan İnci de sektörden kaynaklanan zorlukları çözmek için daima planlı adım attıklarını, eskiye göre ise risk yönetimine daha çok önem verdiklerini söylüyor. İnci, uyguladığı stratejiyi şöyle paylaşıyor: “Planlı bir şekilde attığımız adımlar, sağlıklı öngörülerde bulunmamızı sağlıyor. Risk yönetimi ve denetime verdiğimiz önem kârlılığımızı artırdığı gibi verimliliğimizi de olumlu etkiliyor. Veri toplama ve raporlamalarla fırsatları ve tehditleri çok iyi irdeleyebiliyoruz. Şirketlerimizdeki iyi uygulamaları mercek altına alarak diğer şirketlerde de uygulanabilir olmalarını sağlıyoruz. Tüm bunlar, rekabet ortamında holdingimizin tüm şirketlerini daha güçlü hale getiriyor.” 
~
EŞİTSİZLİK SORUNU ÖNEMLİ Türkiye’de eşitlik ve demokrasinin tam olarak tesis edilememesi de güçlü kadınları iş hayatında ve ekonomide zorlayan diğer konular arasında. GE Türkiye Ülke Başkanı ve CEO’su Canan Özsoy, iş hayatında karşılaştığı ilk zorluğun kadın-erkek eşitsizliği olduğunu belirtiyor. Özsoy, kariyerinin başında yaşadığı bu problemi şöyle anlatıyor: “İşe ilk başladığım yıllarda bir diş kliniğinde çalışıyordum. Bağ-Kur kaydımın yapılması için eşimden veya evli değilsem babamdan izin kağıdı getirmemi söylediler. Ülkemizin o zamanki koşulları böyleydi. Bu uygulama daha sonra değişti. Bunu yaşadığımda çok şaşırmıştım. İş hayatımda karşılaştığım ilk zorluk buydu. Eşim başta olmak üzere ailemde bana engel olan kimse olmadı ancak Türkiye’de kadınların bu duruma maruz kalıyor olması beni çok üzdü.” İş hayatında daha sonraki yıllarda da çeşitli açılardan kadınların önüne çıkan engelleri gördüğünü söyleyen Özsoy, “Özellikle okul öncesi çocuk bakımının bir sorun olması kadınların kariyerlerinde yavaş ilerlemesine neden oluyor” diyor. Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner de Türkiye’de ekonomi ve iş hayatındaki en önemli 3 zorluğun demokrasi ve eşitliğin tam olarak tesis edilememesi olduğunu söylüyor. Kadınların işgücüne katılımının artmasının genel refah seviyesinin yükselmesi için şart olduğunu belirten Boyner, “Demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan cinsiyet eşitliği ve katılımcı demokrasi yaratıcılık, inovasyon ve çeşitliliğin temel gereksinimini oluşturuyor. Biz Boyner Grup’ta tüm iş süreçlerimizde ve politikalarımızda eşitlik ve demokrasiyi temel alarak hareket ediyoruz” diyor.
LİDERİN DENGE FORMÜLÜ Türkiye’nin güçlü iş kadınlarını iş ve ticaret hayatında zorlayan konuların arasında aileyle iş arasındaki ideal dengeyi kurmak da bulunuyor. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, kendisini iş hayatında zorlayan konuların başında iş ve aile yaşamı arasındaki dengeyi sağlamanın geldiğini söylüyor. Yiğitbaşı, iş-aile dengesini sağlamanın zorluğunu şöyle paylaşıyor: “Kadınların sorumlulukları daha çok olduğundan her şeyden önce çalışma yaşamıyla aile yaşamı arasında bir denge kurmak zorunda kalıyoruz. Bir kadının hem çalışması hem özel hayatındaki sorumluklarını yönetmesi ve dengeyi bulması kolay değil. Bu yüzden de kadınlar daha detaycı ve planlı olmak zorunda. İyi organize olarak hem iş hem özel hayatımı dengelediğimi düşünüyorum.” 
~
Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner iş hayatının başında iş ve aile arasındaki dengeyi kurmak konusunda zorlandığını söylüyor. İş ve aile arasında iyi bir denge kurmak için programlı olmaya özen gösterdiğini söyleyen Boyner, yaşadığı bu zorluğu süreci şöyle anlatıyor: “Çocuklarım küçükken hem eşimden hem ailemden çok destek gördüm. Az da olsa kaliteli zaman geçirmeye ve programlı olmaya özen gösterdim. Ne kadar stresli olsa da iş hayatını eve taşımamak için çok gayret ettim. Bir ölçüde başarılı oldum ama aile hayatını dolu dolu yaşamanın gerekliliğinin bilincinde olmak çok önemli diye düşünüyorum.”
NASIL YÖNETİYORLAR? Piyasalardaki belirsizlikten haksız rekabete kadar iş hayatında birçok zorlukla karşılaşan iş kadınlarının bu durumu yönetme şekilleri de birbirlerinden farklı. Ortak noktalarıysa sistemli ve programlı olmak. Zorluktan yılmamak, kararlı olmak, elini taşın altına koymak da güçlü kadınların iş hayatının zorluklarıyla başa çıkma formülleri arasında. Bugüne kadar yeni ürünler için fabrikalar kurarken, yeni pazarlara girerken ve yurtdışında büyük ortaklıklar gerçekleştirirken iş hayatının birçok zorluğunu yaşadığını söyleyen OMV Türkiye CEO’su Gülsüm Azeri, “İş hayatı hep ciddi ve zaman zaman oldukça sert geçiyor. Zorluklarını çokça yaşıyoruz” diyor. İş hayatında yaşanılan sorunun önemine bağlı olarak liderin de kollarını sıvaması ve ne kadar zor olursa olsun operasyonları bizzat yönetmesi gerektiğini belirten Azeri, “Düsturum, hem iş arkadaşlarıma hem kendime karşı cesur ve şeffaf yaklaşıma sahip olmak. Hayatımda hiç hedeflediğimi yapamayacağım gibi bir duyguya kapılmadım. Kariyerimin ilk yıllarında bile dünya devleriyle rekabet etmekten hiç çekinmedim” diyor. Koton Mağazacılık Eş Başkanı Gülden Yılmaz ise oynak ve öngörülemeyen kur hareketleri karşısında karar alma süreçlerini hızlandırdıklarını söylüyor. Yılmaz, zorlukları yönetme formülünü şöyle paylaşıyor: “İhracat ve ithalat miktarlarımızı dengede tutarak kendimizi koruyoruz. En önemlisi de verdiğimiz kararları devamlı güncelliyoruz. Her yeni gelişmeye karşı kendimizi yeniden konumlandırıyoruz. Karar alma süreçlerimiz hızlı ve dinamik. Bu sayede 2015’i yüzde 40’ın üzerinde büyümeyle bitireceğiz.”
~
MÜCADELE FORMÜLLERİ Türkiye’nin en güçlü iş kadınlarının en önemli özelliklerinden biri de karşılaştıkları zorluk karşısında yorulmadan mücadeleye devam etmeleri. Zoru başarmayı seven güçlü iş kadınlarından biri de ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay. “Kariyer hayatımda zorlandığım anlar oldu, ancak yorulmadan mücadele ettim” diyen Abay, zorlu bir görevi yerine getirdiğinde kendine olan inancının ve heyecanının arttığını söylüyor. Abay, iş hayatındaki zorlukları aşmak isteyenlere ise şu tavsiyelerde bulunuyor: “Eğer işinizi tutkuyla yapar, sonuna kadar her noktasına hakim olur ve sahiplenirseniz zorlukları daha kolay aşabilirsiniz.” Fark yaratacak başarının insanın kendisine inanmasıyla mümkün olacağını söyleyen Abay, “Bunun en iyi yolu da hedef koymaktan geçiyor. Zaten zorlukları aşabileceğinizi, hedeflere ulaşabileceğinizi kendinize ispatladığınız noktada kendinize inancınız artıyor” diye konuşuyor.
Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras da iş hayatının başında yaşadığı büyük zorluğu azmi ve mücadelesiyle yenmiş. Babası vefat ettiğinde 27 yaşında, kucağında küçük bir çocuğu olan genç bir anne olduğunu söyleyen Aras, yaşadığı zorluğu ve mücadelesini şöyle anlatıyor: “Babamın vefatının ardından işin başına geçtim. Üstelik şirketin 250 milyon TL borcunun üzerine bir de 145 milyon TL vergi borcu gelmişti. Kasada ise sadece 4 bin TL paramız vardı. O gün hayatımın en zor günlerinden biriydi. Sahaya indim. Açık açık, samimi bir şekilde çalışanlarımızla konuştum, maddi tabloyu anlattım, destek istedim. Bu zorluğu ancak birlikte aşabileceğimizi dile getirdim. İşinin ehli, profesyonel ekiplerle çalıştım. Ekip çalışmasına inandım. İşleri uzman ellere bıraktım. Hep birlikte çok çalıştık, doğru işbirliklerine, ortaklıklara girdik ve sonuçta bugünkü Aras Kargo küllerinden yeniden doğdu.”
~
İpek Ilıcak Kayaalp / Rönesans Holding YKB
Zaman zaman soluklanmak gerekiyor
EKİP YÖNETİMİ
Hepimizin iş hayatında, ekip yönetiminde ve özellikle birden fazla ülke ve ekonomi rejimiyle yakından çalışılan uluslararası ortamlardaki risk yönetiminde yaşadığı zorluk seti, benzer başlıkları içeriyor. Benim için zevkli, ancak bir o kadar da zorlayıcı olan alan, şirketin dinamik ve hızlı hareket yapısını yavaşlatmadan insan odaklılığını ve yeteneklere ayrılması gereken önemi ve kaynağı dengede tutmak.
AÇIK İLETİŞİM Ekip yönetiminde güvene dayalı, açık iletişim odaklı bir çalışma kültürüne sahibiz. Bu da denge formülümüzün temelini oluşturuyor. Ekiplerimizi büyütürken kültürümüze uyacak ve katkıda bulunacak kişileri seçmeyi tercih ediyoruz. Ayrıca iş odaklı bir ekibiz. Durup nefes almadan projeden projeye devam ediyoruz. Ancak zaman zaman soluklanıp kendimizi yenilememiz ve ekiplerimize odaklanıp gelişim alanları açmamız gerekiyor.

Ümran Beba /Pepsico Amea Bölgesi İnsan Kaynakları Başkanı
Bütün riskleri tahmin etmek mümkün değil
28 YILDIR İŞ HAYATINDA
İş hayatında 28 yılımı tamamladım. Bunun 20 yılı, PepsiCo bünyesinde çok değişik ve renkli görevlerde geçti. Pazarlamayla başlayan kariyerim, insan kaynakları, satış, genel müdürlük, bölge başkanlığı görevleriyle devam etti. 2 yıldır da çok geniş bir coğrafyanın insan kaynakları başkanlığını yürütüyorum. Global bir lider olmak, farklı ülkelerden çalışanlarımızla ve yöneticilerimizle çalışmak çok keyifli.
SENARYO HAZIRLIYOR Asya, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki ülkelerin bazı dönemlerde ciddi güvenlik ve doğal afet riskleri olabiliyor. Bunların bir kısmını öngörmek mümkün olsa da hepsini tahmin etmek ne yazık ki söz konusu değil. Dolayısıyla risk yönetimi işimizin çok önemli bir bölümünü oluşturuyor. Çalışanlarımızın güvenliği ön planda olmak üzere risk ve kriz yönetimi konusunda sürekli planlama ve senaryo çalışması yapıyoruz.
SÜREKLİ SEYAHAT Yönettiğimiz bölgenin genişliği sebebiyle içlerinde benim de yer aldığım sürekli seyahat eden bir grup yöneticimiz var. Dolayısıyla hem güvenlik anlamında, hem iş-hayat dengesi anlamında seyahatleri iyi yönetmemiz gerekiyor. Haberleşme teknolojileri her geçen gün gelişse de belli görevler için seyahat hala gerekliliğini koruyor.
~
Zeynep Bodur Okyay / Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
En büyük sıkıntım zaman yönetimi
İŞLER ARTTI
İş hayatında zaman yönetimi, en büyük sorun. Bir yanda grubun büyüyen işleri daha fazla mesai alırken diğer yanda gönül verdiğiniz STK çalışmaları daha fazla efor istiyor. Sonuçta çoğu zaman kendimden feragat ederek elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Ancak zamansızlık gerçekten büyük sorun.
 İLAVE YÜKLER Türkiye’de dönem dönem yaşanan çalkantı ve belirsizlikler de iş hayatında yaşadığımız zorluklar arasında. Kamunun karar alma süreçlerindeki yavaşlık, plansız yapılan özelleştirmelerin getirdiği haksız ilave yükler iş hayatımızı zorlaştırıyor.
HAKSIZ REKABET Yurtiçi ve yurtdışının farklı üretim dinamiklerinden kaynaklanan haksız rekabet de işte yaşadığımız önemli zorluklar arasında. Yurtdışında üretim yapmanın getirdiği ilave yükleri üstlenmek zorunda kalıyoruz.
ÇÖZÜM ODAKLI Yaptığımız işlerde dünya devleriyle çalışıyoruz. Dünyadaki yeni yatırım ve satın alma fırsatlarını kovalıyoruz. Bu nedenle iş hayatımda karşılaştığım zorlukların üstesinden çözüm odaklı stratejilerle hızlı ve ikna edici davranarak gelmeye gayret ediyorum.

Y. Begümhan Faralyalı / Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Kendim olabilmeyi önemsiyorum
İŞ HAYATI
İş hayatında birçok zorluk var. Öncelikle iş hayatında insan, rutin bir temponun içinde zaman zaman özünden ve benliğinden uzaklaşabiliyor. Bu nedenle huzursuz ve mutsuz olabiliyorsunuz. Ben hayattaki en önemli ilişkinin, insanın kendiyle kurduğu ilişki olduğuna inanıyorum.
KARARLAR İş hayatında yaşadığım en önemli zorluk, iş hayatının getirdiği farklı kalıplar ve farklı elbiselere rağmen kendim olabilmeye çalışmak ve kendimle kurduğum ilişkiyi sağlıklı tutmak. Ben, her türlü koşul altında kendim olabilmeyi önemsiyorum ve iş hayatında karar alırken de bunu korumaya çalışıyorum.
FORMÜLÜ Diğer önemli konu da yaratıcılık… Yaratıcı olabilmek, yaratıcılığı canlı tutabilmek iş dünyasının kalıplaşmış ortamında zor olabiliyor. Düzenli spor yapmak insanın kafasında oluşabilecek kalıpların kırılmasına yardımcı oluyor. Doğada yürüyüşler yapmak, yoga ve meditasyon da kendimi dinlemek, kendimle ilişkimi ve yaratıcılığı korumak için birebir.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz