New York tutkunuyum

Dünyadaki ilk ofis müzeyi açan Ahmet Kocabıyık'la iş dışındaki hayatını konuştuk

10.10.2014 15:09:570
Paylaş Tweet Paylaş
New York tutkunuyum
Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı raamHiagBagglM Türkiye’nin en büyük sanat koleksiyonerlerinden biri. Koleksiyonunda 700’den fazla sanat eseri var. Son dönemde daha çok yeni medya ve fotoğrafla ilgili sanat eserlerini toplayan Kocabıyık, en çok New York ve Miami’deki müze ve fuarları takip ediyor.

“New York’a her gittiğimde 2-3 günümü müze ve galeri dolaşmaya ayırıyorum” diyen Kocabıyık, dünyanın en önemli sanat müzelerinden MoMA’nın da satın alma kurulunda. New York’ta ilk durağı MoMA olan Kocabıyık, Miami Sanat Fuarı’nı da kaçırmıyor.

Ahmet Kocabıyık, 4,3 milyar dolar cirolu Borusan Holding'in yönetim kurulu başkanı. Çokyönlü ve sıra dışı bir iş adamı. Müzikten sanata, arkeolojiden denize ve çiftçiliğe kadar çok sayıda hobisi var. Aynı zamanda iyi bir sanatsever. Borusan Contemporary ile dünyadaki ilk ofis müzenin kurucusu.

Sanat koleksiyonunda 700'den fazla sanat eseri var. Müzik ve seyahat ise hayatının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kendine ait flarmoni orkestrası var. Yan flüt çalıyor, kimi zaman tekneyle kimi zaman da motosikletle dünyayı dolaşıyor. Kocabıyık, tatillerini ise Bahamalar'da teknesinde geçirmeyi sevdiğini söylüyor. Konu sanat olunca ise dünyada en çok sevdiği şehrin New York olduğunu belirtiyor...

Koca bıyık, "New York'un dinamikliği hoşuma gidiyor. New York'a gidince en az 2-3 günüm modern sanat müzelerini ve galerini dolaşmakla geçiyor"diyor. İşle ilgili günlük işleri profesyonel yöneticilere bırakan Kocabıyık, iş-yaşam dengesini de değiştirmiş."Artık işe daha az zaman ayırıyorum" diyen Kocabıyık, zamanının büyük bölümünü sanat ve müzikle geçiriyor.~
Kocabıyık, sanatçılarla bir araya gelmekten de zevkaldığını söylüyor ve "Genç sanatçıların düşüncelerini dinlemeyi, onların yaratıcılıklarını görmeyi seviyorum"diye konuşuyor. Dünyadaki ilk ofis müzeyi açan Ahmet Kocabıyık'la modern sanat tutkusundan motosikletle ve tekneyle yaptığı seyahatlere kadar iş dışındaki hayatını konuştuk:

Geniş bir sanat koleksiyonuz var. Koleksiyonunuzda kaç sanat eseri bulunuyor?
3 yıl önce koleksiyonumuzda 600 eser vardı. Aradan geçen süre zarfında koleksiyonumuzdaki sanat eserlerinin sayısı 750'yi buldu.

Koleksiyonunuza son dönemde ne tip eserler eklediniz?
Son birkaç yıldır, sanat koleksiyonu anlamında kendimize daha iyi bir yön çizebildiğimizi düşünüyorum. Eskiden sanatın bir sürü kolundaki eserleri topluyorduk. Şimdi ise daha spesifik konulara yöneldik.

Hangi alanlara yöneldiniz?
Son dönemde bizim için sanatta en önemli konu yeni medya... Artık koleksiyonumuzda daha interaktif, teknoloji içeren sanat eserleri bulunuyor. Son dönemde de en çok bu türdeki sanat eserlerini tercih ediyoruz. Fotoğraf ve yeni medya alanındaki sanat eserlerini topluyoruz.

İş-yaşam dengesi için formülünüz var mı? Hobilerinize ne kadar vakit ayırıyorsunuz?
Çalışma tempom farklılaşıyor. Eskiye göre çalışma tempomun azaldığını söyleyebilirim. Son dönemde iş hayatının dışında eğitim, sanat ve müzik konuları daha çok vaktimi alıyor. Kamu için yaptığımız çalışmalara da daha fazla zaman ayırıyorum.

Bunu nasıl başarıyorsunuz?
Holdingde birlikte çalıştığım yöneticiler arasında lise, üniversite ve askerlikyıllarımdan arkadaşlarım var. Çocukluktan beri bildiğim arkadaşlarımla çalışmakçok büyük rahatlık. Eski arkadaşlarımla çalışmak çok büyük bir güven sağlıyor.~
İşleri nasıl delege ediyorsunuz?
Bizde yöneticilerimiz günlük işleri tamamen kendileri yönetir. Bir tekyatırım konusunda yönetim kuruluna danışırlar. Yönetim kurulu da sadece stratejiyi belirler. Günlük işler tamamen genel müdürlerimizin sorumluluğundadır.

Yönetim kurulu günlük işlere karışmaz, stratejiyi belirleyip sadece çokyukarıdan yön verir. Özetle, bizim grupta genel müdürler çok yetkilidir ve kimse işlerine karışmaz. Bu sayede ben de hobilerime daha çok vakit ayırabiliyorum.

Sizi en çok ne yapmak dinlendiriyor?
Sanat, müzik ve çiftlik işleriyle uğraşarak dinleniyorum. Bir de tekneye merakım var. Tatillere de tekneyle gidiyorum.

Yelken mi yapıyorsunuz?
Motor yatım var. Yelkende çok çalışmak gerekiyor. Bu yüzden yelken yapmayı çok sevmiyorum.

Tekneyle nereye gitmeyi tercih ediyorsunuz?
Tekneyle en çok Bahamalar'a gitmeyi seviyorum. Tekneyi Türkiye'den gemiye koyuyoruz. Bahamalar'da indiriyoruz. Genellikle de bu bölgede geziyoruz. Mayısta da tekrar tekneyi gemiye koyuyoruz Türkiye'ye getiriyoruz.

Rahmi Koç gibi siz de dünya turu yapmayı planlıyor musunuz?
65 yaşından sonra tekneyle dünya turu yapmayı planlıyorum. Ancak bunun için daha erken. İşi tamamen bırakmak gerekiyor.

Tekne, müzik ve sanat dışında başka hobileriniz var mı?
Motosiklete de büyük merakım var. En son motosikletle Namibya'ya gittim.~
Tek başınıza mı yoksa arkadaşlarınızla mı gittiniz?
Namibya'daki motosikletli seyahatimizde 6 kişilik bir ekiptik. Daha çok aile üyeleri vardı. Ailede benim dışında oğlum da motosiklete çok meraklı. Ayrıca e��im de motosikletle gezmeyi seviyor. Kardeşim Zeynep'in eşi ve onların damatları da birlikte yaptığımız motosikletli turlara katılıyor.

Namibya'yı nasıl buldunuz? Tatil için güvenli mi?
Namibya çok güzel bir ülke. Görülmeye değer yerler var. Ayrıca çok güvenli. Tatilimiz sırasında hiçbir problemle karşılaşmadık. Motosikletleri de oradan kiralayıp dolaştık.

Namibya'da gezmek için nereleri önersiniz?
Biz daha ziyade Namibya'da sahil rotasını izledik. Özellikle sahil kısmı çokgüzel. Çölün içinden geçiyorsunuz.

Seyahati seviyorsunuz. Dünyada en çok sevdiğiniz şehir hangisi?
Dünyada en çok sevdiğim şehir New York. Hem çok dinamik hem de modern sanatın merkezi. Galeriler her zaman birer fuar alanı gibi. New York'a gittiğinizde görecek çok sayıda sanat galerisi var.

Açıkçası NewYork'ta sanat galerilerini ve müzeleri gezmeye zaman yetmiyor. New York'un dinamikliğini çok seviyorum. İstanbul gibi çok dinamik bir şehir. İkisinin de dinamik olması harika bir şey.

New York'a gittiğinizde mutlaka nerelere gidersiniz?
NewYork'ta MoMA (Museum Of Modern Art) Müzesi'ne gitmeyi seviyorum. Aynı zamanda MoMA'nın satın alma komitesinde görevliyim. Görevim de olduğu için buraya sıkça gidiyorum.

MoMA'nın dışında NewYork'ta New Museum'a gitmeyi seviyorum. Guggenheim, Britney gibi müzelerde sevdiğim yerler arasında. Birde New York'ta bir sürü sanat galerisi var. 19'uncu caddeden 28'inci caddeye kadar bütün bölge, sanat galerileriyle dolu. New York'a her gittiğimde birkaç günümü müze ve galerilerde gezerek geçiriyorum.~
New York'un dışında dünyada sanatla ilgili hangi fuarları takip ediyorsunuz?
Miami Sanat Fuarı Art Basel Miami'yi kaçırmıyorum. Miami'ye sanat fuarı için her yıl gitmeye çalışıyorum. Avrupa'da da başta Berlin Sanat Fuarı olmak üzere modern sanatla ilgili birçok fuara katıldım.

Fakat bugüne kadar devamlı katıldığım tek fuar Art Basel Miami oldu. Önümüzdeki dönemde de Uzakdoğu'daki ve Brezilya'daki sanat fuarlarına gitmeyi düşünüyorum.

Çocuklarınızla birlikte neler yapıyorsunuz? Onlar da sizin gibi seyahat etmeyi seviyor mu?
Çocuklarla şimdi eskiye göre daha çok zaman geçiriyorum. Hafta sonları bazen ailecek Afyon'daki çiftliğimize gidiyoruz.

Çocuklarınızın sanata ilgileri nasıl? Onlar da sizin gibi modern sanata meraklı mı?
Hem kızımın hem de oğlum Levent'in benim gibi sanatla çok belirgin ilgileri yok. Ancakonlar da müzeleri dolaşmayı konserlere gitmeyi seviyor. Şu anda sanatla benim kadar ilgili değiller.

Sizi sanatla ilgili en çok ne heyecanlandırıyor?
Bana sanatla ilgili en çok artistlerle özellikle genç sanatçılarla konuşmak heyecan veriyor. Onların yaratıcılığını, düşüncelerini dinlemeyi seviyorum. Orkestrayı yönetirken de çok heyecanlandım. 2 dakika da olsa orkestrayı yönetmek beni çok heyecanlandırdı.

Sık görüştüğünüz sanatçılar var mı?
2-3 tane devamlı görüştüğüm sanatçı arkadaşım var. Bunlardan biri Rafael Lozano. Kendisi Montreal'de oturuyor. Sanatçıların dışında galericilerle de görüşüyorum.

Türkiye'de son dönemde sanata olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Eskiye göre bir artış var mı?
Türkiye'de sanatla ilgilenenlerin sayısı artıyor. Özellikle koleksiyonerler ve galeri sayısında önemli artış var. Aileler çocuklarını sanatla ilgilenmeleri konularında destekliyor. Ben ilk kez müzeye 20 yaşında gitmiştim. O zaman Türkiye'de bu kadar çok özel müze yoktu. Çocukları genç yaşta sanata ve müziğe yönlendirmek gerekiyor.

Sanatta en önemli önceliğiniz ne?
Müzelerin çoğalması gerekiyor. Bu nedenle biz de holding merkezimizi hafta sonu müzesi haline getirdik. Sanat koleksiyonumuzu burada sergiliyoruz. Her hafta sonu çocuklara özel program yapıyoruz. Belli eserleri çocuklara anlatıyoruz. Her pazartesi, hafta sonu çalışma odamı gezip mesaj bırakanların notlarını okuyorum.~
Borusan Contemporary'nin dünyada bir benzeri var mı?
Bizim yaptığımız gibi ofis müze konseptimizin dünyada bir benzeri yok. Biz de dünyada bizim müzenin bir benzerini bulup benchmarkyapmak istiyorduk. Ancak ofis müze olarak bizim dışımızda bir örnek bulamadık. Bize benzer dünyada bir tek Deutche Bank var. Ona da randevuyla sanat severleri kabul ediyorlar. Halka açık sayılmaz.

Yeni müze planınız vardı. Bu konu ne aşamada?
Bütün hafta açık olan yeni bir müze düşünüyoruz. 2020 planlarımız arasında yeni bir müze açmak bulunuyor. Ancak bunun için önce 100 bin sanat dostuna ulaşmamız lazım. O zaman müze açarız. Şimdi 50 bin sanat dostumuz var.

Borusan olarak sosyal sorumluluk projelerine yılda ne kadar kaynak ayırıyorsunuz?
Son 10 yıldır, ortalama her yıl sosyal sorumluluk projelerine 10 ila 15 milyon dolarlık bir kaynak ayırdık. Aslında bizim ölçeğimiz için büyük bir miktar. İleride de eğitim, müzik ve sanat olmak üzere odaklandığımız konular devam edecek.

Ne zaman tam emekli olmayı planlıyorsunuz?
Bizim şirkette 60 yaşında emekli olma kurula var. 60'tan 65 yaşa kadar yönetim kurulunda kalabiliyorsunuz. 65'te de işi bırakıyorsunuz. Bugün 58 yaşındayım. Yarı emekli olmama 2 yıl, tam zamanlı emekli olmama da 7 yıl kaldı.

Çocuklarınıza holdingdeki işleri devrettiniz mi?
Oğlum Levent, Borusan'da çalışmaya başladı. Şu anda satış sonrası hizmetler bölümümüzde rotasyon sürecinde. Kızımsa bizim dışımızda başka bir şirkette çalışmayı başlamayı düşünüyor. Kendisi ekonomi ve psikoloji okudu. NewYork'ta 2-3 yıl oturup çalışmak istiyor.

HAYVANCILIK  HOBİM ÇİFTLİK AFYON’DA

Özel hayatımda en büyük uğraşlarımdan biri hayvancılık. Borusan olarak hayvancılığa girmeyi düşünmüyoruz. Ancak ben şahsen hayvancılıkla ilgileniyorum. Tazlar Tarım adında markamız var. Süt mamulleri işine girmek istiyoruz. Bu iş hobi olarak kalacak ancak yine de bu alanın hızlı büyüdüğünü söyleyebilirim.

SÜT ÜRÜNLERİ
Şu anda 120 adet ineğimiz, 100 kadar da keçimiz var. Önümüzdeki dönemde İtalya’dan 200 manda daha getirmeyi düşünüyorum. Üreteceğimiz süt ürünlerinin satışı için henüz bir yapı oluşturmadık. Ürettiğimiz süt mamullerini anlaşmalı restoranlara ve otellere vermeyi planlıyoruz. Kendi mağazalarımızı da açabiliriz. Türkiye’de tarıma önem vermek lazım.~
EFES'TE YENİ KAZI PLANLIYORUZ”
YENİ PROJE

Arkeolojiyle ilgilenmeyi seviyorum. Özel hayatımda uğraştığım en önemli konulardan biri de Efes Vakfı. Efes’te yeni kazılar yapmak istiyoruz. Üzerinde çalıştığımız yeni bir proje var.

LİMAN BÖLGESİ ÖNEMLİ
Efes’te eski liman bölgesinde kazı yapmak istiyoruz. Bu kazı oldukça enteresan olabilir. Yedikule’de bulunan tarihi eserlerin benzerlerinin orada çıkacağını düşünüyorum.

"KİTAP YAZMAK İSTİYORUM”
Babam, söylemek istediği şeyleri yazılı vermeyi tercih ederdi. Bana devamlı mektup yazardı. Babamın bana yazdığı mektupları kitaba dönüştürmek istiyorum. Önümüzdeki günlerde kitap yazma planım var.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz