Ekonomiye güven kritik eşiği aştı

Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1.1 oranında artarak 100.5 değerine yükseldi.

26.05.2017 14:21:380
Paylaş Tweet Paylaş
Ekonomiye güven kritik eşiği aştı
Ekonomiye güven endeksi, mayıs ayında genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 değerini aştı.Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

TÜİK’in tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bileşik endeks olarak sürdürdüğü ekonomik güven endeksi, mayıs ayında nötr olan 100 değerini aşarak pozitif görünüme geçti.

Mayıs ayında tüketici güven endeksi 72.8 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 102 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 102.8 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi 86.3 değerine yükseldi. Mayıs ayında reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 104.8 değerine geriledi.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Sanayide istihdam endeksi, 2017 yılı ilk çeyreğinde 2016 son çeyreğine göre yüzde 0.7, geçen yılın ilk çeyreğine göre de yüzde 1.7 azaldı.

TÜİK’in araştırmasına göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.7 azaldı.

Sanayide çalışılan saat yüzde 0.3 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayide çalışılan saat endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.3 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayide çalışılan saat endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.9 azaldı.

Sanayide brüt ücret - maaş yüzde 3.5 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayide brüt ücret – maaş endeksi 2017 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayide brüt ücret – maaş endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9.9 arttı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz