İyileşmeyi ne geciktirdi?

Merkez Bankası Erdem Başçı'dan flaş açıklamalar...

22.10.2014 12:47:280
Paylaş Tweet Paylaş
İyileşmeyi ne geciktirdi?
Bankalar Birliği ve Katılım Bankaları Birliği sunumunda konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon görünümü iyileşene kadar “sıkı duruş sürecek” açıklamasını yaptı. Başçı, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğini söyledi. Başçı, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" dedi.

İŞTE DÜNYANIN EN ZENGİN BANKALARI! TIKLAYIN...

Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiğini belirten Başçı, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini söyledi.  Yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon üzerindeki olumlu etkilerinin gözlenmeye başlandığını aktaran Başçı, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğini ifade etti. Başçı, düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceğine dikkati çekerek, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" ifadelerini kullandı.

 TCMB'nin likidite politikasında sıkılaştırma eğilimini koruduğunu aktaran Başçı, getiri eğrisinin eğiminin tarihsel ortalamasına göre daha yatay seyrettiğini belirtti. Makro ihtiyati önlemlerin yardımıyla reel faizlerin küresel kriz öncesi seviyelerin altında olduğunu belirten Başçı, ticari kredi faiz oranlarının tüketici kredisi faiz oranlarının önemli ölçüde altında seyrettiğini kaydetti.

KREDİ BÜYÜMESİ MAKUL SEVİYELERDE

Başçı, kredi büyümesinin para politikasının sıkı duruşu ve makro ihtiyati önlemlerin sonucunda makul seviyelerde seyrettiğini vurgulayarak, TCMB'nin yasal sorumlulukları doğrultusunda dengeli büyümeye katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz