"Net ve istikrarlı sıkılaştırma sürecek"

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya: Eflasyonda belirgin iyileşme olana kadar net ve istikrarlı sıkılaştırma sürecek.

9.02.2017 14:02:490
Paylaş Tweet Paylaş
"Net ve istikrarlı sıkılaştırma sürecek"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, mevcut para politikası duruşunun net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret ettiğini söyledi. Çetinkaya, "Bu duruş, enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar devam edecek." dedi.

Çetinkaya'nın, Londra'da J.P. Morgan Turkey Macro and Credit Conference'taki "Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası" başlıklı sunumu bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı. Sunumda Türkiye ekonomisinin son yıllarda yaşanan farklı nitelikteki şoklar karşısında dayanıklılığını koruduğunu vurgulayan Çetinkaya, öncü göstergelerin iktisadi faaliyette 2016 yılının üçüncü çeyreğinde gözlenen daralmanın kalıcı olmadığını ve ekonominin ılımlı bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti.

Çetinkaya, enflasyonun kısa vadede bir miktar daha yükseldikten sonra kademeli olarak düşerek yıl sonunda yüzde 8 düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

TCMB'nin yakın dönemde döviz piyasasında gözlenen oynaklığın fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla kapsamlı ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığını aktaran Çetinkaya, sıkı parasal duruş ile maliye ve para politikalarının artan eş güdümünün enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıların ikincil etkilerini sınırlayacağını vurguladı.

Başkan Çetinkaya, Maliye Bakanlığı tarafından 2017 yılı için ilave vergi artışının öngörülmediğinin açıklanmış olmasının bu eş güdümün bir örneği olduğunu bildirdi.

Mevcut para politikası duruşunun net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret etmekte olduğunu ve enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar devam edeceğinin altını çizen Çetinkaya, Merkez Bankasının, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlarını kullanmaya devam edeceğini ifade etti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz