Otel yatırımları fren yaptı!

Türkiye'de otel yatırımlarının 2015 Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yavaşladı. İşte detaylar...

2.03.2015 14:49:340
Paylaş Tweet Paylaş
Otel yatırımları fren yaptı!
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nden (TUROB) yapılan açıklamaya göre, otel yatırımları yıla yavaşlayarak girdi.

Birliğin, "Konaklama Sektörü Yatırım Teşvik Belgeleri Değerlendirme Raporu"na göre, yılın ilk ayında Türkiye genelinde 10 ilde toplam 18 yeni otel projesi "komple yeni yatırım teşvik belgesi" aldı.

BİR AYDA 2 MİLYAR LİRA KÂR! TIKLAYIN!

KAÇ KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYAAK

Ocak 2015'te alınan teşvik belgelerine göre, 10 ildeki 18 otel projesi için 195,4 milyon liralık yatırım yapılacak ve yatırımlar sonucunda 666 kişiye istihdam sağlanacak. Yeni otel yatırımları ülke genelinde yatak kapasitesini 3 bin 134 adet artıracak. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında yeni otel yatırımları için verilen teşvik belgesi sayısında düşüş dikkat çekti.

NE KADAR HARCANDI?

Ocak 2014'te 15 ilde toplam 10 bin 970 yatak kapasitesi 38 otel için teşvik belgesi alınmıştı. Ocak 2015'te modernizasyon ve yenileme yatırımlarına yönelik ise 4 ilde toplam 7 otelin "modernizasyon/tevsi teşvik belgesi" alırken yenileme yatırımlarına 64,5 milyon lira harcandı. Yeni yatırımlarda, otel ve yatak sayısında İstanbul ve Antalya yine ilk iki sırada yer aldı. Otel sayısında 4 otel ile İstanbul, yatak sayısında ise 1136 yatak ile Antalya ilk sırada yer aldı.  

Bayındır: "Bölgesel dengesizlik var" Açıklamada görüşlerine yer verilen TUROB Başkanı Timur Bayındır, Türkiye'deki otel yatırımlarının coğrafi dağılımında dengesizlik olduğunu kaydederek, Antalya, İstanbul, Muğla gibi ana destinasyonlardaki mevcut otel yatırım stokunun, arz fazlası nedeniyle yılın belli dönemlerinde talep daralması ile karşı karşıya kaldığını aktardı.

Bayındır , "Otel yatırımlarının bazı şehirlerimizde arz fazlası yaratması tehlikesinin önüne geçilmesinin yegane yolu, dünya turizm trendlerindeki değişimleri dikkatle incelemeli ve ülkemizin sunduğu cazip fırsatları doğru planlama ve fizibilite çalışması yaparak yatırımları tüm ülke sathına yaymalıyız" değerlendirmesinde bulundu. 

NE KADAR TEŞVİK BELGESİ ALINDI?

Yılın ilk ayında yatırım teşvik belgesi alınan illerin başında İstanbul geliyor. 4 otel ile başı çeken İstanbul'da yatak sayısı ise 466. Antalya'da otel sayısı 2 iken yatak sayısı 1136 ile öne çıkıyor. Teşvik belgesi alan 2 otelli iller arasında toplamda 318 yatakla Muğla, 314 yatakla Nevşehir, 290 yatakla İzmir ve 152 yatakla adıyaman sıralamada yer aldı. Teşvik belgesi alan diğer iller ise 134 yataklı otelle Ankara, 130 yataklı otelle Ağrı, 108 yataklı otelle Balıkesir ve 86 yataklı otelle Trabzon oldu.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz