S&P: Türkiye yüzde 3,4 büyüyecek

Standard & Poor’s, artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirtti.

26.05.2016 15:16:410
Paylaş Tweet Paylaş
S&P: Türkiye yüzde 3,4 büyüyecek
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) artan tüketici talebinin Türkiye ekonomisinin büyümesini destekleyeceğini belirterek, bu yıl ve gelecek yıl büyümenin yüzde 3,4 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisine ilişkin hazırladığı raporda, “Tüketiciler bir kez daha Türk ekonomisini güçlendiriyor. Fakat sermaye harcamaları ve ihracat durgun seyrediyor. Durgun özel sektör, düşük petrol fiyatlarının ve yüksek sığınmacı nüfusunun da desteği ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin artırılmasında bir kez daha ana faktör halini aldı” ifadeleri kullanıldı.

S&P’den Türkiye öngörüleri

S&P raporunda Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl sonunda yüzde 3,4 oranında büyümesinin tahmin edildiği, enflasyonun ise bu yıl yüzde 8,0, gelecek yıl ise yüzde 7,0 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi. Raporda, Türkiye’de işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,1, gelecek yıl ise yüzde 9,9 oranında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Türkiye’nin cari açığının bu yıl sonunda yüzde 4,2, gelecek yılın sonunda ise yüzde 4,1 oranında gerçekleşmesinin öngörülen raporda Türkiye’nin büyüme modelinin halen dış finansmana bağımlı olduğu, sermaye akılında olası bir sert yavaşlamanın ekonomi için temel aşağı yönlü risk oluşturduğu ifade edildi.

Raporda, Türkiye Merkez Bankası’na ilişkin olarak da “Halen çekirdek enflasyon beklentilerin ve Merkez Bankası’nın yüzde 5 seviyesindeki hedefinin de üzerinde. Öte yandan Merkez Bankası ekonomiyi de desteklemek istiyor. Merkez Bankası çekirdek enflasyonun yakın zamandaki yavaşlamasının avantajını ve görece dengeli Türk lirasının da avantajını kullanarak faizleri azalttı.” ifadelerini kullanıldı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz