Büyüme azalacak

Türkiye'de hafif ticari araç satışları son 3 yıldır sürekli artan bir grafik izliyor.

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Büyüme azalacak
Hafif ticari araçlar
YERLİ ÜRETİM
2010'da toplam 251 bin 129 adet hafif ticari araç satılırken bu rakam geçen yıl yüzde 7,8 artarak 270 bin 920 adede yükseldi. Pazarda otomobil satışlarının aksine yerli malı hafif ticari araçlar ağırlığını korudu. 2011 'de satılan hafif ticari araçların yüzde 60'a yakınını yerli markalar oluşturdu. Ancak buna karşın son 2 yılda pazarda en hızlı artışın yaşandığı alan ise ithal modeller oldu. 2010'da da yüzde 53,9 artan ithal hafif ticari araç satışları, geçen yıl yüzde 10,7 arttı. Yerli otomobil modellerinin satışında ise yüzde 5,9 büyüme yaşandı.

KUR OLUMSUZ
Sektörün en büyük sorunları arasında yüksek vergiler, ÖTV ve döviz kuru artışı bulunuyor. Döviz kurlarındaki artış satışları yavaşlatıyor. Her ne kadar Türkiye otomotiv endüstrisinde Avrupa'nın en büyük üreticileri arasında yer alsa da sektör potansiyelinin altında kalıyor. Avrupa ülkelerinde bin kişiye 611 adet motorlu araç düşerken bu oran Türkiye'de 141. Bu durum sektörün önemli bir sorunu olarak görülse de fırsatları artırıyor.

DARALMA BEKLENMİYOR

Bu yıl, otomotiv satışlarının yüzde 9 civarında daralması beklenmesine karşın hafif ticari araç pazarında yüzde 5 büyüme öngörülüyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, sektörü şöyle değerlendiriyor: "2012'de 285 bin adet hafif ticari araç satılmasını bekliyoruz. iç pazarımızı otomotiv sektöründe küresel oyuncu durumundaki ülkelerin seviyesine taşıyacak teşvik ve uygulamalara ihtiyaç var. Odaklanmamız gereken nokta, Türkiye açısından iç pazar olmalı. iç pazarımız güçlü olursa küresel rekabette daha fazla mesafe kat edebiliriz."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz