Büyüme trendinde

Madencilik sektörü 2014 yılında yüzde 11 'lik artış ile 5 milyar 600 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Sektör bu hedefini gerçekleştirmek için AR-GE ve inovasyon yatırımına odaklanacak.

30.07.2014 17:21:470
Paylaş Tweet Paylaş
Büyüme trendinde


(Maden)
HEDEFİNİ AŞTI
Global ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında bir miktar sendeleyen Türkiye madencilik sektörü, sonraki 5 yıl boyunca ihracatını yüzde 101 artırdı. Sektör son yıllarda yakaladığı yükseliş ivmesini 2013 yılında da korudu.

Dünya ekonomilerini etkisi altına alan tüm olumsuzluklara rağmen sektör, 2013 yılında ihracatını yüzde 20,6 oranında artırarak 5 milyar 43 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Madencilik sektörü 2013 yılı için belirlenen 4,5 milyar dolarlık hedefini aşarak, ihracatını en çok artıran üçüncü sektör oldu.

RUHSAT SORUNU VAR
Sektörün en temel sorunu, tüm tarafların ortak katkısıyla belirlenen bir madencilik politikasının olmaması. Stratejik bir yol haritası olmadığı için madencilik sektörü, bazı kanun ve yönetmeliklerden olumsuz etkileniyor. En büyük sıkıntı ise ruhsat sürecinde yaşanıyor.

16 Haziran 2012'de yayınlanan "Kamu kurum ve kuruluşlarının sahip oldukları taşınmazların kullanımının Başbakanlık iznine” bağlanması sonucu sektör, ruhsat alma ve ruhsat iznini uzatma konusunda bürokratik sorunlarla boğuşuyor.

ARTIŞ DEVAM EDECEK
Madencilik sektörü 2014 yılında yüzde 11 'lik artış ile 5 milyar 600 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Sektör bu hedefini gerçekleştirmek için AR-GE ve inovasyon yatırımına odaklanacak. İMİB (İstanbul Maden ihracatçıları Birliği) Başkanı Hasan Can Çoker, "Önümüzdeki 5 yılda da ihracatımız yukarı yöndeki ivmesini devam ettirecek. Türkiye'nin 2023 yılı için hedef koyduğu 500 milyar dolarlık ihracatın 15 milyar dolarının doğrudan Türk madencilik sektöründen geleceğini söyleyebiliriz” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz