Capital'e abone olun.
GÖZÜ YUKARIDA

Gözü yukarıda

Yüzde 95'i entegre tesislerde faaliyet gösteren Türkiye kanatlı et sektörü; yetiştirme koşulları, kesimhane, kesim, hijyen gibi kriterler açısından AB standartlarını yakalamış gözüküyor. Sektörün en büyük endişesi ise yem fiyatlarındaki artış olasılığı...

Son Güncelleme: 01.05.2014


(Kanatlı Et)
HIZLI BÜYÜYOR

Türkiye'de kanatlı et üretimi sürekli artış gösteriyor. Toplam kanatlı et üretimi 1990 yılında 216 bin 759 tonken 2000 yılında 752 bin 382 tona, 2013 yılında ise yaklaşık 2 milyon tona ulaştı. Sektör 2013 yılını da çok başarılı sonuçlarla kapattı.

Cirosu 4,5 milyar dolara, ihracatı ise 656 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. 2013'te kanatlı et sektöründeki bir diğer gelişme de üretimdeki artışa paralel olarak tüketimde yaşanan artış oldu. 2013 yılında Türkiye'de kişi başı kanatlı et tüketimi 20,7 kilograma kadar çıktı.

ENDİŞESİ KURAKLIK
Yüzde 95'i entegre tesislerde faaliyet gösteren Türkiye kanatlı et sektörü; yetiştirme koşulları, kesimhane, kesim, hijyen gibi kriterler açısından AB standartlarını yakalamış gözüküyor. Sektörün en büyük endişesi ise yem fiyatlarındaki artış olasılığı...

Kuraklık riski nedeniyle iç pazardaki yem hammaddesi fiyatları ciddi bir artış trendine girdi. Bu artışların taşınamaz boyuta ulaşması ve maliyet artışlarının satış fiyatlarına yansıtılamaması durumunda sektör büyüme hedeflerini gözden geçirmek zorunda kalabilir.

YATIRIMA DEVAM
Piliç eti üretiminde Avrupa'da birinci, dünyada ise sekizinci sırada olan Türk kanatlı et sektörü, 2014 yılı sonunda 455 bin ton, 2025 yılında ise 1,2 milyon tonun üzerinde ihracat hedefliyor. Sektör bu hedeflerine ulaşmak için sürekli yatırım yapmayı planlıyor.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, "Önemli bir hedefimiz daha var. O da tüketicilerin kanatlı ete ilgisini daha da artırmak ve kamuoyunda pilice karşı yaratılan dezenformasyonu ortadan kaldırmak” diyor.  

Etiketler: Ekonomi,ihracat,kanatlı et,üretim

İsminiz:

Yorumunuz:


FOTO HABER