Hedef Avrupa pazarı olacak

Son iki yıldır ise hem iç pazar hem de ihracatta artış yaşanıyor.

1.04.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef Avrupa pazarı olacak
Mobilya
İHRACAT ARTTI
Mobilya pazarında krizle birlikte tüketimde daralma yaşanmıştı. 2008'de 7,5 milyar dolar olan pazar, 2 yıl önce 7 milyar dolar seviyesine kadar gerilemişti. Son iki yıldır ise hem iç pazar hem de ihracatta artış yaşanıyor. 2010'da 8 milyar dolar olan iç pazarın cirosu 2011 'de yüzde 12,5 artarak 9 milyar dolara ulaştı. En yüksek büyüme ihracatta yaşandı. 2010'a göre 2011 'de mobilya ihracatı yüzde 21,4 artarak 1,7 milyar dolara yükseldi. En fazla ihracat yapılan 2 ülke ise iran ve Almanya oldu.

NAVLUN SORUNU
Ekonomik krizden dolayı küçülen iç pazar sektörün daha fazla ihracata odaklanmasına yol açtı. ihracata yönelen sektörün en büyük sorunu ise yüksek navlun bedelleri. Navlun bedellerinin azaltılması, KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi sektörün öncelikli talepleri arasında. Buna karşın diğer sektörler gibi mobilyacılar da yurtdışı fuarlarda nakliye ve teşhir desteği talep ediyor. Ancak bu şekilde ihracatın artırılması hedefleniyor.

HEDEF İLK 10
İhracatın bu yıl yüzde 20 büyüyerek 2 milyar doları geçmesi bekleniyor. 12 yıl sonrası için hedefler daha yüksek. Cumhuriyetin 100'üncü yılında sektörün hedefi 6 milyar dolarlık mobilya ihracatını gerçekleştirmek. MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu'nun sektörle ilgili değerlendirmesi şöyle: "5 yıl içinde dünyada ilk 10 ihracatçı ülke içinde olacağımızı öngörüyoruz. Tüm dünyada aranan, istenen Türk mobilya stilini oluşturmak da asıl hedefimiz. Gelecekte başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın her köşesinde mobilyalarımızın büyük beğeni toplayacağına inanıyoruz."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz