Hedef tutmayacak

Hazır giyim ihracatı, bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azaldı ve 10,6 milyar dolar oldu.

1.10.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedef tutmayacak
Hazır giyim
İHRACAT AZALIYOR
Türkiye, hazır giyimde dünyanın 5'inci büyük tedarikçisi. Dünya hazır giyim ihracatından yüzde 3,6 pay alıyor. Sektörün cirosu ise geçen yıl yüzde 12,5    büyüyerek 45 milyar TL'yi yakaladı. Ancak ihracattaki büyüme AB'de yaşanan ekonomik daralmadan dolayı sınırlı oldu. 2010'da 14,6 milyar dolara yükselen sektörün ihracatı yüzde 10,9 arttı. Bu yılın ilk 8 ayında ise ihracatta düşüş görüldü. Hazır giyim ihracatı, bu yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azaldı ve 10,6 milyar dolar oldu.

SIKINTI VERGİLERDE
Yüksek enerji ve üretim maliyetleri, artırılan gümrük vergileri ile artan rekabet sektördeki firmaları olumsuz etkiliyor. En önemli sıkıntılardan biri de geçen yıl temmuz ayında Uzakdoğu'dan getirilen ürünlere koyulan ek vergiler oldu. Rekabetin ciddi biçimde arttığı sektörde, üretim maliyetlerinin artması ciddi sıkıntı yaratıyor. Üreticiler ise artan maliyetleri fiyatlara yansıtamamaktan şikayetçi. İhracatçı firmalar dokuma ve örme kumaşlara uygulanan ilave gümrük vergilerinin kaldırılmasını talep ediyor.

AYNI KALACAK

Sektörün 2012 için ihracat hedefi, en azından 2011 rakamlarını tutturmak. İhracatta büyük bir büyüme beklenmiyor. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektörün son durumunu şöyle değerlendiriyor: "Son dönemde global ölçekte ve özellikle en büyük pazarımız olan AB'de yaşanan ekonomik daralmadan dolayı 2012 hedefini yakalamakta zorlanacağız. 2012 sonunda en azından geçen yılın ihracat rakamının geçilmesini ümit ediyoruz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz