Hedefi dünya üçüncülüğü

Çelik boru sektörünün sorunlarının en başında hammadde temininde yaşanan sıkıntılar geliyor.

4.10.2014 14:49:190
Paylaş Tweet Paylaş
Hedefi dünya üçüncülüğü
2013 İYİ GEÇMEDİ
Çelik boru sektörü, 2013 yılında üretimini yüzde 2-3 artırmayı hedeflemişti. Ancak önemli ihracat pazarlarındaki korumacı yaklaşımlar ve genel talepte yaşanan daralma sonucunda, 2013 yılında üretim 2012 ile aynı seviyede kalarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti. Sektörde üretilen boruların yaklaşık yüzde 45'i ihraç ediliyor. Sektörün 20 13 ihracatı, 2012 yılına oranla miktar bazında yüzde 2,4 düşüşle 1,86 milyon ton, değer olarak ise yüzde 7,2 gerilemeyle 1,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

HAMMADDEDE SIKINTILI
Çelik boru sektörünün sorunlarının en başında hammadde temininde yaşanan sıkıntılar geliyor. Sektörün hammaddesi olan yassı çelik üretimi yaklaşık 10 milyon ton. Türkiye'nin yassı çelik tüketimi ise 14 milyon ton civarında. Yassı çelik üreticisi firmaların ürettikleri ürünlerin bir kısmını ihraç ettikleri de düşünülürse Türkiye'nin önemli miktarda yassı çelik ihtiyacını ithalat yoluyla karşılama gerekliliği ortaya çıkıyor. Ayrıca hammadde talebinin ancak 3 ay sonra karşılanabilmesi üretimde aksaklık yaratıyor.

DIŞ PAZARDA BÜYÜYECEK
Türkiye çelik boru sektörü, 7 milyon tonluk kapasitesi ve yıllık 4,5 milyon tona yakın üretimiyle Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise 5'inci büyük dikişli çelik boru üreticisi konumunda. 2013 yılındaki 1,5 milyar dolarlık ihracatıyla da dünyanın en fazla çelik boru ihraç eden 5'inci ülkesi olmayı sürdürüyor. Sektörün 2023 ihracat hedefi ise 7,9 milyar dolar. Çelik Boru imalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, "Hedefimiz, dünyanın en fazla çelik boru üreten ve ihraç eden 3'üncü ülkesi olmak" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz