Hedefte 30 milyon kişi var

Sektör, 2011'in sonuna kadar ise yüzde 20'ye yakın büyüyerek 6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

1.01.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedefte 30 milyon kişi var
Hazır yemek
YÜZDE 20 BÜYÜDÜ Sektör, her gün 10 milyon kişiye yemek çıkarıyor. Önümüzdeki dönemde bu sayının 30 milyona ulaşması bekleniyor. Her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen sektörde,sadece istanbul'da 3 bin 500 şirket faaliyet gösteriyor. Türkiye genelinde ise hazır yemek üreten 7 bin firma bulunuyor. Pazar, en sıkıntılı dönemlerin yaşandığı 2009'da yüzde 30 küçüldü. 2010'un başından 2011'in sonuna kadar ise yüzde 20'ye yakın büyüyerek 6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

KAYIT DIŞI FAZLA
Zengin Türk mutfağı, hammadde sıkıntısı olmaması sektörün güçlü yönleri arasında. Merdiven altı üretim, haksız rekabet, fiyat politikasında standardın yakalanamaması ve denetimsizlik sektörün zayıf yönlerini oluşturuyor. Ayrıca çoğu iş yerinin toplu yemeğe uygun tasarlanmamış olması nedeniyle kupon sistemine geçişin çabukluğu sektörü tehdit eden bir diğer unsur. Sektör temsilcileri, kayıt dışılığın önlenmesi için sektöre girişlerde meslek örgütlerine üyeliğin desteklenmesini istiyor.

GELECEĞİ PARLAK 2012'de sektörün 6 milyar dolardan 7 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor. Sektörde denetim ve oto kontrolün sıklaştırılması gerektiğini söyleyen istanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sadık Çelik, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Sektörün geleceği son derece parlak. Hazır yemek sektöründe Türkiye'de pazarın büyüklüğünün 28-30 milyon kişi olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da sektörün halihazırdaki durumundan 3 kat daha fazla büyüyeceğini gösteriyor."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz