Hindistan'ı yakalayacak

2012'de ihracatta Hindistan'ı yakalayacağız. En önemli hedefimiz taklitçilikle mücadele etmek.”

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hindistan'ı yakalayacak
Ev tekstili
AVRUPA’DA LİDER
Dünya ev tekstili pazarının büyüklüğü 65 milyar dolar. 30 milyar dolarlık ihracatıyla Çin, pazarın lideri. Türkiye ise Çin, Hindistan ve Pakistan'ın ardından dünyanın en büyük 4'üncü büyük ihracatçısı. Avrupa'da ise sektörün lideri. 2010 yılında 3 milyar dolar olan ev tekstili ihracatı, geçen yıl ise 3,5 milyar dolara yükseldi. ihracatta yüzde 16,6 büyüme yaşandı. Ancak ihracattaki hızlı büyüme, iç pazara yansımadı. 8 milyar dolar seviyesinde olan iç pazar, aynı seviyesini koruyor.

TAKLİT ZARAR VERİYOR

Sektörde üretim ağırlıklı olarak yatak çarşafı, nevresim, havlu, bornoz, tül perde ve döşemelik kumaş gibi ürünlerde gerçekleşiyor. Markalaşma, Avrupa pazarlarına yakınlık, esnek üretim sektörün en önemli artıları arasında. ihracat ağırlıklı büyümesini sürdüren sektörün en önemli sorunu ise taklit. Kendi tasarımlarını yapan markalar, fikri ve sınai haklar konusunda taklitçiliği önlemek için daha sıkı kurallar getirilmesini istiyor.

HEDEF 4 MİLYAR DOLAR

Ev tekstili ihracatının 2012'de yüzde 14 büyümesi ve 4 milyar doları yakalaması bekleniyor. Bu büyüme gerçekleşirse Türkiye Pakistan'ı geçip dünyanın en büyük ikinci ev tekstili ihracatçısı Hindistan'ı yakalayacak. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve işadamları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Küçükçalık, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Türk ev tekstili sektörü, artık fiyatta değil kalitede rekabet eden ve dünyada aranır ürünler sunan bir sektör haline geldi. Sorunlarımız yok denecek kadar azaldı. 2012'de ihracatta Hindistan'ı yakalayacağız. En önemli hedefimiz taklitçilikle mücadele etmek.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz