İç talep artacak

Sektörün en önemli avantajı turizmin en hızlı büyüyen alt kategorisi olması.

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İç talep artacak
Kruvaziyer
2 MİLYON TURİST
Dünyada her yıl 19,5 milyon kişi tatilini kruvaziyer denen büyük yolcu gemilerinde geçiriyor. Bunların 2 milyonu da Türkiye'ye geliyor. Geçtiğimiz yıl iç çatışmalardan ötürü Tunus, Cezayir ve Mısır'ın kruvaziyer programlarından çıkarılması ve bunların yerine Türkiye'nin konması gelen yolcu sayısını sürpriz bir şekilde 1,5 milyondan 2 milyona çıkardı. Gelen yabancı yolcu sayısında yüzde 30'luk artış yaşandı. Buna karşın iç talep de aynı oranda arttı. 2010'da 42 bin olan Türk kruvaziyer yolcu sayısı 2011 'de 55 bine yükseldi.
ÖNEMİ ARTACAK
Sektörün en önemli avantajı bu alanın turizmin en hızlı büyüyen alt kategorisi olması. Dünyada her yıl sektör ortalama yüzde 8 büyüyor. Ayrıca pazarda Türkiye de ciddi avantaja sahip, 2011 'de Doğu Akdeniz'de yaşanan siyasi olaylar Türkiye'nin lehine gelişti. Önümüzdeki dönemde de Karadeniz'e yönelik kruvaziyer tatil paketlerinin devreye sokulmasıyla istanbul'a gelecek yolcu sayısının daha da artması bekleniyor. Ayrıca Kuşadası, izmir ve Antalya limanları da dünya kruvaziyer pazarında ziyaret edilmesi gereken limanlar arasında gösteriliyor.
BÜYÜME İÇ PAZARDA
Kruvaziyer pazarında bu yıl dışarıdan gelen turist sayısında yüzde 30'luk sürpriz büyüme yaşandıysa da 2012'de yurtdışındaki gelişmelere bağlı olarak küçülme yaşanması bekleniyor. 2012'de kruvaziyerle gelen yolcu sayısının 2 milyondan 1,9 milyona gerilemesi beklediklerini söyleyen Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Buna karşın kruvaziyer turizminde iç talepte büyük bir artış yaşanıyor. Bu gelişmenin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini bekliyoruz. Türk yolcular en çok Ege Adaları'nı ve Batı Akdeniz turlarını tercih ediyor."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz