İşletmelerin gücünü artıracak

Mustafa Güneş, e-Fatura’nın mükelleflerin Gelir İdaresi’ne olan bildirim yükümlülüklerinin azalacağını söylüyor.

1.10.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
İşletmelerin gücünü artıracak
e-Fatura uygulaması, şirketlere maliyet, zaman ve emek tasarrufunun yanı sıra yönetimsel pek çok avantaj sağlayacak. Gelir idaresi başkan yardımcısı mustafa güneş, şirketlerin, yıllar sonra bile aradıkları faturalara hızlı bir şekilde ulaşabileceğini söylüyor. Bu sistem sayesinde denetim süreçleri de hızlı, etkin ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

Dünyada 1960’lardan beri uygulanan e-Fatura (elektronik fatura), Avrupa’da büyük şirketlerin tedarikçilerini bu sistemi kullanmaya zorlamasıyla yaygınlaştı. Sistem, maliyet ve zamandan tasarruf, yönetilebilirlik gibi avantajları sebebiyle şirketlerin ilgisini çekti. Uluslararası raporlara göre e-Fatura uygulaması, firmalara cirolarının ortalama yüzde 2’si kadar kaynak tasarrufu sağlayabiliyor. e-Fatura uygulamasının Türkiye’de yaygınlaşması ise dünyadakinin tersine, devletin desteğiyle sağlanıyor. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş, e-Fatura’nın mükelleflerin Gelir İdaresi’ne olan bildirim yükümlülüklerinin azalacağını söylüyor. Bununla beraber sahte belge ticareti ve kayıt dışı ekonomi konusunda da önemli bir katalizör olacağının altını çiziyor. e-Fatura’ya geçişin şirketlere maliyet konusunda da ciddi avantajlar sağlayacağını hatırlatan Güneş, “Yurtdışında yapılan çalışmaların sonucuna göre e-Fatura kağıt faturaya kıyasla gönderen taraf için yüzde 57, alan taraf için ise yüzde 62 tasarruf sağlıyor. Tasarruf sağladıkları alanlar ise arşivleme, ödeme ve nakit yönetimi, anlaşmazlık yönetimi, kontrol ve onaylama, faturayı kağıt ortamda gönderme ve alma gibi süreçleri de kapsıyor” şeklinde konuşuyor.

e-Fatura’ya geçiş şirketlerin performansına nasıl katkıda bulunuyor?

e-Fatura uygulamasını kullanan firmalar, kağıt faturadan kurtularak baskı, yazdırma, posta ve arşiv maliyetlerini büyük ölçüde azaltacak. Bunula beraber zaman, mekan ve emekten tasarruf sağlanacak. İşletmeler yönetimsel birçok avantaj elde edecekler ve işletmeleri üzerindeki hakimiyetleri artacak. Firmaların nakit yönetimi kolaylaşacak. Şirketler yıllar sonra bile aradıkları faturalara hızlı bir şekilde ulaşabilecek, iç denetim süreçlerini hızlı, etkin ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilecek.~
Şu ana kadar e-Fatura’ya başvuran kaç şirket oldu ve kaç fatura gönderildi?
e-Fatura uygulamasına şu ana kadar 20 bin 500’ün üzerinde başvuru yapıldı. Şu ana kadar kayıtlı işletmeler arasında yaklaşık 2,5 milyon e-Fatura değişimi yapıldı.

e-Fatura’ya tam adaptasyon için ne kadarlık bir süreye ihtiyaç var?
Adaptasyon süreci firmanın yapısal özelliklerine ve seçmiş oldukları kullanım yöntemine göre değişiyor. Portal yöntemini seçen mükellefler faturalarını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu web uygulaması üzerinden manuel olarak ya da yükleme yaparak düzenleyebilir. Entegrasyon yöntemini seçen mükellefler ise sisteme dâhil olabilmek için belli testleri başarıyla tamamlamak zorunda. Süreç firmaların yazılım performansına göre değişiyor. Özel entegrasyon yöntemini seçen firmalar ise teste tabi tutulmayıp Başkanlık’tan izin almış özel entegratörlerle çalışacak olmaları sebebiyle kısa sürede sisteme adapte olabilecek.

e-Fatura ile gündeme gelen mali mühür ve e-îmza konusunda bilgi verir misiniz?
Elektronik imza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile ticari hayatta yerini alan ve 14 •ıslak imzayla aynı hukuki özellikleri taşıyan, aynı zamanda imzalanan belgenin bütünlüğünü, kaynağının doğruluğunu sağlayan bir sertifikadır. Mali mühür ise 397 sıra no.lu VUK tebliği ile uygulamaya alınan elektronik imza ile aynı teknik alt yapıya sahip, mali işlemlerde kullanılan tüzel kişiliği temsilen bir nitelikli elektronik sertifikadır. e-İmza sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli bir imzayken mali mühür kurumu temsil eden nitelikli bir elektronik sertifikadır.

Mali mühür ve e-imza nasıl edinilir?
Mali mühür sertifikanızı sadece e-Fatura başvurusu yaptıysanız edinebilirsiniz. Mükelleflerin e-Faturaya başvurusu hem elektronik hem de kağıt ortamda alınıyor ve başvurularına istinaden mali mühürleri TÜBİTAK tarafından üretiliyor. e-İmza ise Türkiye’de faaliyet gösteren Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısından temin edilebilir. Bunun için e-Fatura başvurusu yapma ön şartı bulunmuyor. e-İmzası olan gerçek kişi mükellefler ise sahip oldukları e-İmza sertifikalarını e-Fatura uygulamasında da kullanabilir.

e-Fatura’nın karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığının denetimi nasıl sağlanıyor?
e-Fatura’nın muhatabına ulaşıp ulaşmadığının kontrolü, uygulama içerisinde otomatik olarak gönderilen sistem yanıtlarıyla sağlanıyor. Ayrıca faturada herhangi bir hata tespit edilmesi durumunda sistem yanıtlarıyla durum bildiriliyor ve alıcıya hatalı faturanın gönderilmesi bu ön kontrolle engelleniyor. e-Faturanın muhafazası nasıl yapılıyor? e-Faturanın muhafazası da elektronik ortamda yapılıyor.~
Çünkü elektronik sertifikayla imzalanan faturaların doğruluğunun kontrolü sadece elektronik ortamda yapılabiliyor. Faturaların “xml” formatında ve mali mühür/elektronik imzalı şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Şirketler dilerlerse kendi bilgi işlem sistemlerinde, dilerlerse Başkanlık’tan izin alan saklamacı kuruluşların bilgi işlem sistemlerinde muhafaza edebilirler. Ayrıca birincil arşivin Türkiye sınırları içerisinde yapılması şartıyla, ikincil arşivlemenin yurtdışında yapılması olanağı da sağlanıyor.

"YÖNTEMLER ARASI GEÇİŞ MÜMKÜN"
KULLANIMI KOLAY PORTAL

Mükellefler kullanacakları yönteme göre e-Fatura'ya geçişte farklı durumlarda karşılaşacak. Portal yöntemini seçen bir mükellefler, Gelir İdaresi'nin sunduğu yöntemi kullanacakları için herhangi bir yatırım yapmaları gerekmeyecek. Portal, kullanımı kolay ve anlaşılır bir arayüz sağlamasına rağmen fatura ihtiyaçlarının farklılık göstermesi durumunda portal yeterli olmayacak. Bu durumda entegrasyon ya da özel entegrasyon yöntemini seçebilecekler. Yöntemler arası geçiş, gerekli şartlar sağlandıktan sonra her zaman mümkün.
TEKNİK DESTEK VERİLİYOR
Entegrasyon yöntemini seçen mükelleflere yayınlanan teknik ve mimari kılavuzlarla yazılım konusunda ihtiyaç olabilecek her tür bilgi sunuluyor. Testler süresince ise gerekli olması durumunda personelimiz tarafından birebir destek veriliyor. Özel entegrasyon yöntemini kullanacak mükellefler, yazılım onayı alan firmalarla çalışacakları için herhangi bir teste tabi tutulmayacak. e-Fatura başvuruları sonrasında özel entegratörle anlaştıklarında sistemde aktif kullanıcı olarak yer alabilecekler.


Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz