Kalifiye iş gücüne odaklanacak

Klima sektörü 2012 yılında yüzde 6 büyüme gösterdi. Son 10 yılda bu sektörde 6-7 kat büyüyen Türkiye, merkezi ve bireysel klima olarak toplamda dünyada yüzde 2, Avrupa'da ise yüzde 13'lük pazar payına sahip.

16.04.2014 22:20:460
Paylaş Tweet Paylaş
Kalifiye iş gücüne odaklanacak
(Klima)


AVRUPA’DA İLK 3’TE

Klima sektörü 2012 yılında yüzde 6 büyüme gösterdi. Son 10 yılda bu sektörde 6-7 kat büyüyen Türkiye, merkezi ve bireysel klima olarak toplamda dünyada yüzde 2, Avrupa'da ise yüzde 13'lük pazar payına sahip. Bireysel klima pazarı olarak Avrupa'da ilk üçte olan Türkiye, aynı zamanda Avrupa'nın en büyük split klima üreticisi konumunda. Sektörün ihracatı Ocak-Ağustos 2013 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 oranında yükselerek 2 milyar 680 milyon 165 bin dolar olarak gerçekleşti.

NİTELİKLİ İSTİHDAM

Sektörün hacminin büyümesi ile yeni istihdama ihtiyaç duyuluyor. Ancak nitelikli iş gücü arzı, pazarın gelişmesiyle orantılı olarak artmıyor. Ülke genelindeki mevcut sermaye darlığı, klima sektöründe de görülüyor ve küresel rekabette küçük firmalar zor duruma düşebiliyor. Fiyatta Çin ile rekabet zor olduğundan sektör rekabeti kalite, servis ve hız gibi başka alanlara çekmeye çalışıyor. Ayrıca klima santrallarında ve Fan-Coil cihazlarında uygulanan ÖTV, yatırımcıya ağır yük olduğu için kaldırılması bekleniyor.

YÜZDE 100 BÜYÜME

Sektör, ihracatının önümüzdeki 10 yıllık dönemde yıllık yüzde 10 artmasını bekliyor. iç piyasada ise daha düşük ama yine sürekli bir büyüme öngörüyor. Sektör, AR-GE altyapısının geliştirilmesine ve kalifiye iş gücü yetiştirilmesine odaklanacak. ik-limlendirme-Soğutma-Klima imalatçıları Derneği (iSKiD) Başkanı Naci Şahin "iklimlen-dirme sektörünün 2023 yılında 25 milyar dolarlık ihracat hacmi ve 35 milyar dolarlık iç piyasa büyüklüğü ile 60 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasını hedefliyoruz" diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz