Capital'e abone olun.
PAYI KÜÇÜK KATKISI BÜYÜK

Payı küçük katkısı büyük

İklim şartları uygun olursa bu yıl 40 bin ton bal üretilecek.

Son Güncelleme: 01.04.2010

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009 verilerine göre Türkiye’nin 30 milyar dolar seviyesindeki tarım ürünleri pazarında bal sektörü, yaklaşık 300 milyon dolarlık büyüklüğe sahip. Yıllık üretim ise iklim koşullarına bağlı olarak ortalama 35-40 bin ton civarında gerçekleşiyor. Bal Paketleyicileri, İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği (BALDER) Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak’ın, 2010’a ilişkin beklentileri şöyle: “Arıcılığın tarım sektörü içindeki payı yüzde 1 gibi küçük görünmesine rağmen tarımsal üretime 5 milyar doların üzerinde katkı sağlıyor. Pazarı etkileyen dinamiklerin başında ise iklim geliyor. Ayrıca bitki örtüsüyle birlikte tüm coğrafi şartlar da önemli bir etken. Bunlara ek olarak arı kolonilerinin sağlığı, arıcılarımızın teknik bilgisi, kovan başı verimliliği etkileyen başlıca faktörler arasında sayılabilir. Ülkemizde 2009 yılı rekoltesi tam olarak istenilen düzeyde olmasa da son yıllara oranla beklentilere yakın olduğu söylenebilir. Üretim rakamıyla ilgili net bir bilgi olmasa da yaklaşık 40 bin ton civarında gerçekleştiğini düşünüyoruz. Kişi başı bal tüketimi ise Avrupa’da yılda yaklaşık 1,5 kg. civarındayken Türkiye’de yılda 650 gram dolaylarında. Bu miktar Yunanistan’da 1,8 kg, Almanya’da 1,5 kg, İspanya’da 1 kg, Macaristan’da 0,9 kg, Fransa’da ise 0,8 kg. 2010 yılında iklim şartlarına bağlı olarak yine 40 bin ton civarında rekolteye ulaşacağımızı tahmin ediyoruz.”   

Etiketler:

İsminiz:

Yorumunuz:


FOTO HABER