Yazılım ve hizmetle büyüyor

Türkiye bilişim pazarı son 5 yılda yazılım ve hizmet tarafında büyüdü.

1.08.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yazılım ve hizmetle büyüyor
Bilişim
SEKTÖRÜN SEYRİ
Geçtiğimiz 5 yılda yazılım ihracatı toplam yüzde 13, hizmet ihracatı ise yüzde 19 arttı. Sektör, 2012 yılı sonunda yüzde 13,5 büyüyerek 55,9 milyar TL oldu. Geçen yıl bilişim teknolojileri donanımı gelirleri yüzde 22, telekom donanımı gelirleri ise yüzde 23 büyüdü. 2012 taşınabilir bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların yılı oldu. Buna paralel mobil internet kullanımı arttı. Kamu,finans ve telekom en fazla bilişim yatırımı yapan sektörler oldu.

KOBİ’LERİN İLGİSİ AZ
Türkiye, özellikle mobil uygulama ve savunma konusunda başarılı yazılım projeleri gerçekleştiriyor. Oluşturulmaya başlanan teknoparklar, özel sektördeki bazı şirketlerin dünya çapında imalat ve montaj potansiyeline kavuşması gibi gelişmeler sektöre avantaj sağlıyor. Ancak bu hızlı gelişime rağmen sektörün ekonomik güç alanı olarak gördüğü KOBİ'lerde bilişim teknolojileri yeterince yaygın kullanılmıyor. Ayrıca veri merkezi ve bulut hizmetleri yavaş büyüyor.

ÇAĞRI MERKEZLERİ ÇOĞALACAK
Bilişim pazarı önümüzdeki 5 yılda yine iki basamaklı büyüme hedefliyor. Pazarın büyüme için satış yapmayı hedeflediği ilk dört sektör kamu, telekom, finans ve enerji olarak sıralanıyor. İş süreçlerini kolaylaştıran yazılımlara yatırım artacak. Interpro Katma Değerli Pazarlama Hizmetleri ve Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Özlem Unan, "Devletin sunduğu teşviklerle Marmara Bölgesi dışında çağrı merkezleri açılmaya devam ediyor. Çağrı merkezi hizmetleri büyümeye devam edecek” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz