Yeni yatırım beklentisi var

Rulman sektörünün büyüklüğü, 2012 yılında hemen hemen 2011 yılıyla aynı seviyede oldu.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yeni yatırım beklentisi var
Rulman

2012 TRENDİ OLUMLU
Rulman sektörünün büyüklüğü, 2012 yılında hemen hemen 2011 yılıyla aynı seviyede oldu. Ancak Türkiye'de makine üretimi, özellikle demiryo-lundaki hızlı büyüme ve beyaz eşya endüstrisinin Avrupa seviyesindeki hacmiyle 2012 yılı, sektörde iyi bir trend yakalanmasını sağladı. 2012 yılında iki yeni üretim tesisinin kurulumu başladı. Sektörün rulman ihracatı 80-100 milyon dolar arasında değişiyor. Yedek parça ihracatı ise yaklaşık 5 milyar dolar civarında. Otomotiv rulmanı ihracatı 10 milyon doları geçiyor.

ÜRETİCİ EKSİĞİ VAR
Türkiye'nin rulman pazarı yaklaşık 1 milyar dolar değerinde. Bunun yarısına yakın kısmı otomotiv endüstrisinde kullanıyor. Sektörün en büyük eksiği sadece iki rulman üreticisinin bulunması. Bu eksiğin giderilmesi için biri Eskişehir, diğeri Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde olmak üzere iki yeni yatırımcı devreye girmek üzere. Fakat yine de bu alanda yatırımlar çok yetersiz. Bu eksikliğin giderilmesi adına sektörde, rulman pazarı için yatırım teşvikinin özel olarak düzenlenmesi beklentisi var.
YATIRIM OLURSA BÜYÜYECEK
Rulman sektörüne 2013 yılında bu iki yatırımın dışında yeni yatırım yapılması öngörülmüyor. Ama sektör, mevcut yatırımlarla 2013 yılında yüzde 10 büyüme bekliyor. Rulman Üreticileri Derneği (RULDER) Başkanı Harun Adıgüzel, "Rulman gibi katma değeri yüksek ve stratejik bir ürünün üretilmesi ülkemizin uluslararası imajını yükseltecektir. Önümüzdeki 5 yılda rulman sektörü için yeterli yatırımlar yapılırsa Türkiye'nin rulman üretimi alanında öncü konuma geleceğini umuyorum” diyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz