Yerel şirketler hızlı büyüyor

Perakende sektörü, 2010'da 175 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı.

1.06.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yerel şirketler hızlı büyüyor

175 MİLYAR DOLAR

Bunun 75 milyar dolarını organize, geri kalanını ise geleneksel perakende oluşturdu. 2009'a göre 2010'da yüzde 7 büyüyen organize perakendede en çarpıcı büyüme gıdada indirimli mağazalar, alışveriş merkezlerinde ise outlet'lerde yaşandı. Sektörde en büyük çıkışı yapanlar ise yerel zincirler. Geçen yıl organize perakendenin büyüme performansı yüzde 7 düzeyinde kalırken yerel zincirler aynı dönemde yüzde 16 büyüme hızına ulaştı. Toplamda 12,5 milyar lira gelir sağladı.
YENİ DÜZENLEME
Kalifiye çalışan istihdamı, birbirine yakın mağaza açılmasının önlenmesi, zararına satışların engellenmesi ile çalışma gün ve saatlerinin düzenlenmesi sektörde çözüm bekleyen konular arasında ilk sırada yer alıyor. Hal yasasının kapsamının genişletilerek uygulamaya konulması, sebze-meyvedeki giriş ve çıkış, KDV oranlarının eşitlenmesi de çözüm bekliyor. Ayrıca sektördeki oyuncular denetimlerin her kesime ve kaynağında uygulanması konusunda ortak taleplerini dile getiriyor.
2010 GEÇİLECEK 2015
yılında sektörün 220 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Organize perakendenin hedefi ise geri kalan 4 yılda 100 milyar doları yakalamak. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, şu bilgileri veriyor: "2009'da krizin yaraları sarıldı. 2010'da büyüdük. Bu dönemde yerel zincirler olarak büyüklerle arayı kapattık. Ciro ve büyümede öne geçtik. 2011 'in krizsiz ve sorunsuz bir yıl olacağını, dolayısıyla büyümenin daha fazla olacağını düşünüyorum."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz