Yereller hızlı büyüyecek

Sektör büyümeye devam ediyor.

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yereller hızlı büyüyecek
Organize perakende
175 MİLYAR DOLAR
2011 'de 2010'a göre yüzde 8,6 oranında büyüyen sektörün cirosu 161,1 milyar dolardan 175 milyar dolara yükseldi. Pazarda en çarpıcı ve en sürdürülebilir büyümeyi yerel perakendeciler elde etti. Ulusal gıda perakendecileri yüzde 9,6 büyürken yerel zincirlerin büyümesi yüzde 21,5 seviyesinde gerçekleşti. Yerel zincirlerin 2 yıl önceki ortalama büyüme hızları ise yüzde 16 olmuştu.
YASA EKSİK
Kalifiye çalışan istihdamı, birbirine yakın mağaza açılmasının önlenmesi, zararına satışların engellenmesi ile çalışma gün ve saatlerinin düzenlenmesi sektörde çözüm bekleyen konular arasında ilk sırada yer alıyor. Sektörde çözüm bekleyen bir diğer konu da perakende yasasının bir an önce çıkması. Özellikle sektörün yasasının olmaması sıkıntı yaratıyor. Yasanın sektöre regülasyon getirmesi bekleniyor.

HEDEF BÜYÜK
2015 yılında sektörün 220 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bu yıl ise sektörün yüzde 8,5 oranında büyüyerek 190 milyarı yakalayacağı tahmin ediliyor. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Özen, sektörü şöyle değerlendiriyor: "Perakende sektöründe yerel zincirler olarak büyüklerle arayı kapattık. Müşteriyi ve trendleri onlara göre daha iyi gördüğümüz için büyümede öne geçtik. Önümüzdeki dönemde yerel zincirler daha hızlı büyümeye devam edecek. Tek talebimiz sektörün acilen bir yasaya kavuşması."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz