Yurtdışı yatırımları hızla artacak

Türkiye'nin dünya gıda pazarındaki hacmi her geçen gün artıyor.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yurtdışı yatırımları hızla artacak
(Gıda)

REKOR ARTIŞ
Türkiye, dünyanın en büyük 7'nci tarım ülkesi. İşlenmiş gıda üreticileri arasında ise ilk 20 arasında. Dünya gıda pazarındaki hacmi her geçen gün artıyor. 34 bin 781 şirketin faaliyet gösterdiği sektörde geçen yıl ihracatta rekor büyüme yaşandı. Gıda ihracatı yüzde 39'luk artışla 8,9 milyar dolar oldu. İşlenmemiş tarım ürünleriyle birlikte ise ihracat, 11 milyar doları buldu. İhracatta en büyük artış ise yüzde 29,3 ile makarna ve diğer unlu mamullerde yaşandı. İç pazarda da düzenli büyüme devam etti. Geçen yıl yüzde 26 oranında büyüyen sektörün toplam cirosu 280 milyar liraya yükseldi.

PALM YAĞI SIKINTI
Sektörün en önemli artısı dış ticaret fazlası vermesi. İhracatı, ithalatından yüzde 200 daha fazla. 200 ülkeye ihracat yapan Türk gıda şirketlerinin yurtdı-şındaki yatırımları artıyor. En çok yatırım yapılan pazarların başında ise Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri geliyor. Sektörün en büyük sorunları ise gıda fiyatlarındaki global artış ile her geçen gün artan palm yağı ithalatı. Yıllık palm yağı ithalatı 1 milyar doları buluyor.

HEDEF 25 MİLYAR DOLAR
2012'de büyümenin yüzde 7 civarında seyretmesi öngörülüyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Türkiye bölgenin en önemli gıda üslerinden biri. Yabancı gıda şirketleri üretim ve lojistik merkezlerinden sonra AR-GE merkezlerini de Türkiye'ye kurmaya başladı. Artık Türkiye'yi değil, dünyayı doyuran bir sektör olmak istiyoruz. Hedefimiz ihracatta 25 milyar doları yakalamak."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz