Yüzde 15 büyüyecek

Türkiye'de yalıtım pazarının büyüklüğü 6 milyar TL'yi buluyor.

1.04.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yüzde 15 büyüyecek
Isı Yalıtım

BÜYÜME DEVAM EDİYOR
Sektör için 2010, krizin ardından toparlanma yılı oldu. Sektörde en hızlı büyümenin ise ısı yalıtımında olduğu görülüyor. 2002'de 300 milyon dolarlık ciro yapan ısı yalıtım sektörü, yaklaşık 15 kat büyüyerek bugün 4 milyar doları aştı. 2011 yılında ısı yalıtımında 11,7 milyon metreküp malzeme kullanıldı ve ısı yalıtım sektörü yüzde 13,3 büyüdü. 2012 yılında ise ısı yalıtımındaki artış yüzde 30'u buldu. Sektörün toplam ihracatı ise 300 milyon dolar civarında.

İHRACAT RAKAMLARI DÜŞÜK

Türkiye'de kişi başına yalıtım malzemeleri tüketimi AB ülkelerinin 7 kat gerisinde. Ayrıca sektördeki kayıt dışılık, bazı şirketlerin sigortasız işçi çalıştırması, haksız rekabet yapması ve çevreyi koruma standartlarına uymayan üretimler maliyetleri aşağıya çekiyor ve kurumsal oyuncuların bekledikleri büyümeyi engelliyor. Sektörde şu anda kapasite fazlası bulunuyor ve önümüzdeki birkaç yılda yatırıma ihtiyaç görünmüyor. Sektörde 80 bin kişi istihdam ediliyor.

5 MİLYAR DOLARI GEÇECEK

Yalıtım sektörünün 2013 yılında yüzde 15büyüyerek 18,5 milyar doları yakalaması bekleniyor. Isı yalıtımda da benzer artış öngörülüyor. Buna göre ısı yalıtım pazarı 5 milyar doları geçecek. İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcı-ları Derneği) Başkanı Ferdi Erdoğan sektöre ilişkin şu tespiti yapıyor: "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun tasarısıyla birlikte Türkiye genelinde güvensiz olduğu düşünülen yaklaşık 7 milyon konutun yeniden elden geçirilecek olmasının sektöre olumlu yansımasını bekliyoruz.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz