Yüzde 30 büyüyecek

10 yıl önce Türkiye'de araç kiralama sektöründen bahsedilmezken bugün ortaya büyüklüğü milyar dolarla ifade edilen bir pazar çıktı.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Yüzde 30 büyüyecek
Araç kiralama
HIZLI BÜYÜME
Başta turistlere günlük araç kiralama hizmeti vererek gelişen sektör, büyümesini 2001 krizinde operasyonel kiralamayla yakaladı. Bu hizmet sayesinde şirketler, uzun dönemli araç kiralamayla tanıştı. Ekonomik krizden sonra tasarruf amacıyla uzun dönemli araç kiralayan şirket sayısı da arttı. Geçen yıl ise Türkiye'deki kiralık araç sayısı 350 bine ulaştı. 2010'da 1,7 milyar dolar olan sektörün cirosu, yüzde 23,5 artışla 2 milyar doları yakaladı.

EN BÜYÜK SORUN
Vergisel ve finansal avantajlar, sektörün en önemli artıları. En büyük sorun ise yasal düzenlemelerin olmaması. Düzensiz ve sistemsiz yapılan hizmet ve fiyatlama politikaları, hem imajı olumsuz etkiliyor hem de maddi kayıplara yol açıyor. Ayrıca kısa dönem kiralamada en büyük problem ruhsat sahipliği. Ruhsatların kiralama olarak belirtilmemesi nedeniyle kiralık araçların trafik ya da suça karışma oranı yüksek. Bu da sistemin önünü tıkıyor. Hasarların yüksek olması dolayısıyla sektörde sigorta maliyetleri artıyor.

ÇEŞİTLİLİK ARTACAK
Türkiye'de satılan araçların yüzde 17'si kiralama hizmetinde kullanılıyor. Bu oran, iş makineleri, hafif ticari araçlar ve kamyonların da sisteme dahil olmasıyla artacak. Potansiyelin yüksek olduğunu vsöyleyen Mengerler Kiralama Pazarlama ve Operasyon Yöneticisi Aynur Çeltik, pazarı şöyle değerlendiriyor: "Sektör, büyüme aşamasında ve eşine az rastlanır bir büyüme hızına sahip. Ancak kanuni düzenlemelerin yapılması şart. 2012'de hedefimiz yüzde 30 büyümek."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz