Konutun değeri giderek artacak

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, hem sektörün hem de kendilerinin önümüzdeki dönemde beklentilerini anlattı.

1.06.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Konutun değeri giderek artacak
Ege Yapı, yılda ortalama 700-800 civarında konut satıyor. Önümüzdeki 5 yılda şirket 3 milyar TL’lik bir yatırımla 6 bin konut satmayı hedefliyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı İnanç Kabadayı, gayrimenkuldeki büyümenin kentsel dönüşüm, yabancıya konut satışı gibi yeni adımlarla süreceğini düşünüyor. Türkiye’de hala gayrimenkulün bir yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Kabadayı, “Moodys’in Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasıyla da konutun değerinin giderek artacağını düşünüyorum” diye konuşuyor.

2012 yılında yüzde 64’lük bir büyüme yakalayan Ege Yapı, 2013 yılına da hızlı başladı. Bu yıl da yine sektörün çok üzerinde yüzde 40-50 seviyelerinde büyüme yakalamayı bekleyen şirket, özellikle büyük ivme yakaladığı Batışehir projesinin yanında Kartal’da gerçekleştirdiği Iz Tower ve Pega Kartal projeleriyle de İstanbul Anadolu Yakası’ndaki ağırlığını iyiden iyiye artıracak. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte 5 bin-6 bin arası konut satmayı hedeflediklerini belirten Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı inanç Kabadayı, bu süreçte ise toplamda yaklaşık 3 milyar TL’lik bir yatırım gerçekleştireceklerini açıklıyor. İstanbul’da gerçekleştirilecek olan mega projeler ve kentsel dönüşüm gibi önemli projelerle hem sektörün hem de kendilerinin önümüzdeki dönemde beklentilerin üzerinde büyüyeceğini söyleyen Kabadayı, sorularımızı şöyle yanıtladı:

Şu anda devam eden işleriniz ne hadarltk bir büyüklüğe ulaştı ? Büyüme ve yeni projelerle ilgili nasıl hedefleriniz var?
Profesyonel iş hayatında 35 yıllık bir geçmişimiz olsa da Ege Yapı adı altında 7’nci yılımıza giriyoruz. Şu anda yurtiçi ve yurtdışında 1 milyon 100 bin metrekare civarında devam eden işimiz var. Yurtdışı tarafında tamamen taahhüt segmentinde hizmet veriyoruz.~
Her yıl için kendimize hedef koyduğumuz büyüme oranımız yüzde 30-40 aralığında. Bu hedefimiz doğrultusunda da önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye’nin en büyük 5 gayrimenkul geliştiriciden biri olma gayesini taşıyoruz. Tabii bunları yaparken de kendimize belli bir motto belirledik. “Değişimin Adı”, bu noktada hem mottomuz hem de çıkış noktamız oldu. Her yaptığımız projede, inovatif çözümler sunduğumuz için bu sloganı Ege Yapı’yla özdeşleştirdik. En basitinden Batı Şehir projemizde bile bu inovatifliğin vücut bulmuş halini görebilirsiniz.Bizden önce genelde birbirinin aynısı olan mimari yapıların tekrarı görülüyordu. Bizse bu kalıbın dışında tamamen karma olan bir projeyi hayata geçirdik.

Bugün geldiğiniz noktaya bakarsak ulaştığınız rakamlar neler?
Ege Yapı olarak devam eden projelerimizde, yaklaşık 2 bin 700 kişi direkt ve dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Toplamda 2 milyon metrekare alan inşa etmiş olacağız. Yaklaşık olarak birkaç farklı yere bölünmüş, 160 bin metrekarelik bir arsa stokumuzdan bahsedebiliriz. 2012 yılında Ege Yapı olarak yüzde 64’lük bir büyüme sağladık. 2013 yılı sonunda ise yine en az yüzde 40-50 oranında bir büyüme yakalayacağımızı söyleyebilirim.

Bugüne kadar en çok prim yapan projeniz hangisi oldu? Ne kadarlık bir prim oranından bahsedebiliriz?
Açıkçası tüm projelerimizin prim yaptığını belirtmem gerek. Burada önemli olan nokta, gayrimenkul geliştirmede doğru lokasyonda, doğru ürün ürettiğiniz anda ürettiğiniz her proje yüzde 60-80 arasında prim yapıyor. Örneğin Kartal’da Iz Tower projemizde başlangıçta metrekare fiyatları 2 bin 200 TL’lerdeydi, şu an 4 bin 500 TL’lere satılıyor. Bunun dışında Caddebostan’da yaptığımız konutlarda yüzde 140 oranında çok ciddi bir primden bahsedebiliriz.

İstanbul Anadolu Yakası’nda önemli  projeler gerçekleştirdiniz. Buradaki satış süreci nasıl gidiyor?
Şu an Kartal’da dördüncü projemizi yapıyoruz. Geçtiğimiz yılbaşında İz Tower projemizi teslim ettik. Şimdi Iz Park adlı ofis projemiz devam ediyor. Onun da kaba inşaatı sürüyor. Bu projemizde reklam bile yapmadık diyebilirim. Buna ihtiyaç duymadan beş bloktan oluşan bu projemizi satmaya devam ediyoruz.

En son olarak da lansmanını yapmış olduğumuz yeni rezidans projemiz Pega Kartal’a başladık. Lansman-da bizim hedefimiz 40 daireydi. Bu rakamı lansmanda yakaladık, hatta şu an da geçmiş bulunuyoruz. 228 bağımsız bölümün yüzde 28’i satıldı. Bu açıdan Kartal’ın geleceğine inanıyoruz. İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki yeni merkezinin orasının olacağını düşünüyoruz.~

Önümüzdeki dönemde nerelerde projeler geliştireceksiniz?
Şu an için programda Beylerbe-yi’nde planladığımız bir ofis projemiz var. Bunun dışında Kağıthane’de yıl sonuna yetiştirmeye çalıştığımız bir projemiz mevcut. Bir de aynı zamanda Anadolu Yakası’nda şu anda üzerinde çalıştığımız bir kentsel dönüşüm projemiz bulunuyor. Bu projelerimizin tamamı, son dönemde tüketicilerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak ve yaptığımız ürünlerin bölgeye katma değer oluşturması amacıyla karma projeler olarak düşünüldü.

KDV sonrası dönemde satışların ne kadar etkilenmesini bekliyorsunuz?
Kanun çıktıktan sonra yılbaşından itibaren şu anda mevcut projeleri olumlu etkiledi diyebilirim. Şu anda bizim de konut olarak ürettiğimiz elimizdeki 150 metrekarenin altındaki işlerin tamamında, yüzde 1’lik KDV avantajını kullandırıyoruz. Dolayısıyla tüketici yüzde 17’lik KDV avantajından faydalandı. Tabii burada şu var: Kentsel dönüşümde 150 metrekare altında KDV oranı yüzde 1 olacağı için bu durumun kentsel dönüşüme yönlendirici bir fırsat yaratacaktır. Bu yıl süresince bu durum böyle gider, ama KDV’deki yüksek oranın dezavantajlarını görmeye başlayacaktır tüketici.

Önümüzdeki 5 yıllık hedefleriniz neler? Kısaca aktarabilir misiniz?
Yıllık ortalama 700-800 civarında konut satıyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte de bu skalayı devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bu da demek ki bu süreç içerisinde 5 bin-6 bin arası bir konut satışını yakalayacağız. Yine aynı
süreç içerisinde de yaklaşık 3 milyar TL’lik bir yatırım gerçekleştirmiş olacağız. Burada önemli olan noktalar aslında ciro bazında büyümeden çok itibar, katma değerli kaliteli ürün üretmek ve inovasyon. Biz bu üç noktada kendimizi öndeki markalardan biri olarak görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki 5 yılda da bu üç noktadaki değerimizi artırmaya yönelik girişimlerimiz ön planda olmuş olacak.

Konutta müşteri taleplerinde değişiklikler var mı?
Müşteri taleplerinde son dönemde önemli şekilde değişim göstermeye başladı. Kartal’da ve Batışehir’de tüketicide büyük metrekareli dairelere eğilimin başladığını görüyoruz. Özellikle Kartal’da yaptığımız araştırmalarda geniş aile yapısına uygun rezidanslarımız son derece ilgi gördü. Pega Kartal projemizde, ‘aile rezidansı’ konseptimizi tüketicilerimizin beğenisine sunduk. Hem ailelerin yaşayabileceği hem de rezidans konforunda olabilecek bir yapı yaptık ve başarılı oldu. Batışehir’de de yine aynı şekilde büyük metrekareli dairelere ciddi yönelim var. Burada vurgusu yapılması gereken şeyin, arz talep dengesi ile alakalı olduğu. Biz Ege Yapı olarak tüketici taleplerini iyi okuduğumuzu düşünüyoruz. Büyük metrekareli evlerde de, stüdyo tarzı evlerde de hep talepler doğrultusunda yol aldık, alıyoruz. Bir de değinmemiz gereken bir diğer konu, konutun Türkiye’de altınla beraber en çok tercih edilen yatırım enstrümanı olmasıdır. Moody’s’in mayıs ayında Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasıyla da konutun değerinin giderek artacağını düşünüyorum.~

Yabancılara konut satışı konusunda nasıl bir gelişme yaşadınız? Ne kadar konut satıldı bugüne kadar?
İki noktaya değinmek lazım. Mütekabiliyet gündeme geldiğinde ilk olarak şu noktaya dikkat çekiyordum: Türkiye’nin bireysel tüketiciye ciddi bir satış potansiyeli mevcut. ikinci olarak ise Körfez Bölgesi ve Uzakdoğu’da mega gayrimenkul geliştiricileri bulunuyor. Kentsel dönüşümün yapılmaya başlamasıyla birlikte oradaki çok büyük gayrimenkul geliştiricileri de Türkiye’ye çekmemiz gerektiği konusuna vurgu yapıyordum. Bu nedenlerden dolayı, bahsettiğim iki önemli konuyla ilgili çalışmalara başladık. Şu an zaten Körfez’de pazarlama faaliyet noktalarımızda satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan da Kartal’daki projemize Körfez sermayesini getirdik. Şu anda malum, en yumuşak karnımız cari açık. Dışarıdan sıcak para getirmek yerine kalıcı yatırım sağlamamız gerekiyor. Biz de bu noktada adımlarımızı sağlam attık diyebilirim.

"BATİŞEHİR'DE İLK ETAP BİTMEK ÜZERE"
TESLİMLER BAŞLADI

“Batısehir birinci etap su anda yüzde 96 seviyesinde bitti. ikinci etap ise yüzde 66 seviyelerine geldi. Üçüncü etaptaki rezidans ofislerimizde 7 ay gibi bir sürede yüzde 50'li seviyelere gelmiş bulunuyoruz" diyen inanç kabadayı, yine Batısehir'deki otellerindeki isletmeci markanın yaklaşık 2 ay içinde belli olacağını söylüyor. Diğer taraftan bu yılın sonbaharıyla beraber Batısehir'de birinci etabın teslimleri başlayacak.
LOKASYON ÖNEMLİ
Ayrıca yine önümüzdeki ilk eğitim-öğretim döneminde Doğa Koleji'nin de burada eğitime başlayacağı biliniyor. “Burada yine Ege yapı olarak vurguladığımız noktalara geliyoruz: lokasyon ve prim potansiyeli. Batısehir, bunun için çok güzel bir örnek" diyen Kabadayı, lokasyon olarak her yere yakın olan bir bölgede bu projeyi gerçekleştirdiklerini ve bunun karşılığını da aldıklarını sözlerine ekliyor.

"PROJELERİMİZ İSTANBUL AĞIRLIKLI"
MERKEZ İSTANBUL

Ege Yapı olarak aslında İstanbul ağırlıklı çalışan bir şirket olduklarını dile getiren inanç Kabadayı, su anda Samsun'da beş yıldızlı Tanrıverdi Otel'i yaptıklarını belirtiyor. Kabadayı, “Bunun dışında Irak'ta taahhüt isi yapıyoruz. Ancak esas gayrimenkul geliştirme islerimizde İstanbul merkezliyiz. Çünkü buradaki fırsatların daha uzun yıllar gideceğini öngörüyoruz. Özellikle kentsel dönüşümle kent, daha yeni yeni hareketlenmeye başlıyor" diye konuşuyor.~

“İstanbul'da konutta doygunluk noktasına ulaşıldı yorumlarına katılmıyorum" diyen Kabadayı, devam eden dört projelerinde de satışları gördükleri için bu savı çürütmüş olduklarının altını çiziyor. İstanbul'un merkez ya da merkeze yakın bölgelerinde hala konut ihtiyacı bulunduğunu belirten Kabadayı, burada önemli olan şeyin, tüketiciyi doğru ürünü doğru fiyattan doğru finansman modelleriyle sunabilmek olduğuna dikkat çekiyor.

"İSTANBUL DEV BİR ŞANTİYEYE DÖNÜŞECEK"
TÜRKİYE’Yİ AŞAN BÜYÜME

Geçen yıl Türkiye yüzde 2,2 büyürken, inşaat sektörü yüzde 0,6 büyüdü. 2013'te Türkiye'nin yüzde 4-5 aralığında büyümesi bekleniyor. Benim tahminim gayrimenkul sektörünün de yüzde 5-6 aralığında büyüyeceği yönünde. inşaat sektöründe istihdam oranı da 2 milyon kişiye yaklaştı. Dolayısıyla Türkiye'nin büyümesi üzerinde sektörün büyüyeceğini düşünüyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİSİ
İkinci olarak ise kentsel dönüşümün yaratacağı ekosistem. 7 milyonluk bir konut ve 20 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bu iki noktadan dolayı gayrimenkul sektörü, Türkiye'nin 20 yılına damga vuracaktır. Ayrıca üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, yeni şehirler, Marmaray ve diğer mega projeler, İstanbul'u dev bir şantiyeye çevirecek ki bu durumda da yaratılacak olan istihdam ve gayrimenkul büyümesi çok ciddi noktalara erişmiş olacak.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz