2023 vizyonu paralelinde ihracatçıyı destekliyoruz

Türkiye Finans Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Osman Çelik, dış ticarete yönelik ürün ve politika geliştiriyor, ihracat yapan firmalara destek vererek uygun koşullarla ihracat kredisi kullanmalarını sağladıklarının altını çiziyor.

30.03.2014 13:30:130
Paylaş Tweet Paylaş
2023 vizyonu paralelinde ihracatçıyı destekliyoruz
Türkiye Finans, ihracatçıyı destekleme anlamında 2013 ilk yarıda 724 milyon TL ihracat kredisi kullandırdı. Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Osman Çelik, “2023 vizyonu çerçevesinde dış ticarete yönelik ürün ve politika geliştiriyoruz.

İhracat yapan firmalara destek vererek uygun koşullarla ihracat kredisi kullanmalarını sağlıyoruz, hibe programlarından faydalandırıyoruz” diyor.

Türk bankacılık sektörü, verdiği hizmetlerle Türk sanayicisini yoğun bir şekilde destekliyor. Bankacılık sektörünün destek alanlarından biri de ihracat.

Sektörde kullandırılan tüm krediler içerisinde ihracat kredilerinin toplam miktarı 2013 Haziran sonu itibariyle 46 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye Finans da bu alanda aktif olan finans şirketlerinden biri.

Türkiye Finans’ın 2013 Haziran döneminde ihracat kredileri rakamı 724 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakamla sektördeki paylarının yüzde 1,5 olduğunu söyleyen Türkiye Finans Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Osman Çelik, dış ticarete yönelik ürün ve politika geliştiriyor, ihracat yapan firmalara destek vererek uygun koşullarla ihracat kredisi kullanmalarını sağladıklarının altını çiziyor. Osman Çelik, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Türkiye Finans’ın toplam kullandırdığı krediler içinde ihracat kredilerinin payı nedir? Son yıllarda bu hizmetlerinizde ne gibi değişimler yaşandı?
Bankamız 2012 Aralık sonu ihracat kredilerinin nakdi krediler içerisindeki payı yüzde 5 oldu. Haziran 2013 rakamlarına baktığımızda bankamız nakdi kredi büyüklüğü 15 milyar 151 milyon TL olarak, ihracat kredi toplamı ise 724 milyon TL olarak gerçekleşti. ~
Böylece yüzde 5’lik pay muhafaza edildi. Türkiye Finans Katılım Bankası olarak ülkemiz 2023 vizyonu çerçevesinde dış ticarete yönelik ürün ve politika geliştiriyor, ihracat yapan firmalara destek vererek uygun koşullarla ihracat kredisi kullanmalarını sağlıyoruz.

Kredi hizmeti haricinde verilen hizmet ve ürünlerinizi açar mısınız?
Türkiye Finans olarak, alanında uzman kadromuz ve geniş muhabir ağımız ile hızlı ve etkin hizmet sunmanın yanı sıra ihracatçı müşterilerimize online kambiyo danışmanlık hizmeti ve yurtdışında yerleşik alıcılar için istihbarat hizmeti veriyoruz.

Farklı segment, sektör ve bölgelerdeki ihracatçı firmaların finansman ihtiyaçlarının yanı sıra tüm bankacılık işlemlerinde avantajlar sunan destek kampanyaları düzenliyoruz. Bu amaçla farklı illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile protokoller imzalayarak destek paketleri sunuyoruz.

İhracatçıların kur riski ile ilgili ne gibi çalışmalarınız var?
İnovatif ürünümüz TFX Target uygulaması ile ihracatçılarımızın döviz alım satım işlemleri için uluslararası piyasaları 5 gün 24 saat takip ederek, mevcut piyasa şartlarına göre en uygun maliyetle hiçbir ücret ve masraf ödemeden döviz alım-satımı imkanı sunuyoruz.

Kur riskini yönetmek isteyen müşterilerimiz için spot döviz işlemleri, vadeli döviz alım-satım işlemleri (Forward) ve kıymetli maden işlemleri (altın/gümüş alım-satım imkanı) hizmeti veriyoruz.

KOBİ’ler ihracat kredilerini kullanma oranı nedir? Bu oran AB gibi gelişmiş bölgelerde nedir? Türk KOBİ’leri, ihracat kredilerinin ne ölçüde farkında?
Ülkemiz ihracatı her geçen yıl hızla artıyor. 2011 yılında 134 milyar dolar olan Türkiye ihracatı, yüzde 13 artış ile 2012 yılsonunda 152 milyar dolara ulaştı. TUİK verilerine göre 2012 yılında Türkiye ihracatının yüzde 62,6’sı KOBİ’ler tarafından gerçekleştiriliyor. ~
KOBİ’lerin ihracat kredileri içerisindeki payı ise yüzde 5’tir. AB ve gelişmiş ülkelerde KOBİ’lerin ihracat ve ihracat kredilerinden aldıkları pay yüzde 30 seviyesinde. AB ve gelişmiş ülkelerle olan bu farkın kapatılması amacıyla KOBİ’lerin ihracat yapması teşvik ediliyor ve ihracatlarını kolaylaştıracak eğitimler verilerek çeşitli ürün ve hizmetler sunuluyor.

İhracatçı şirketlerin yaşadığı en önemli finansman problemleri nelerdir?
2012 yılında Türkiye ihracatının yüzde 62,6’sını KOBİler gerçekleştirmiş bulunuyor. Uluslararası piyasalardaki rekabet nedeni ile açık hesap, mal mukabili satış yapmak zorunda kalan ihracatçılarımız sevk öncesi ve sevk sonrası finansman ihtiyaçlarında karşılaştıkları en önemli problem, bankacılık uygulamaları dahilinde geçerli teminat üretememesi.

8 Ekim 2013 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kredi Riski Azaltım Tekniklerine İlişkin Teblig’de değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile Türk Eximbank İhracat Kredi Sigorta poliçelerinin bankalara rehin edilmesi ile söz konusu poliçe kapsamında yapılan mal mukabili, açık hesap ihracat alacaklarına teminat değerliliği kazandırıldı. Bankamızda bu kapsamda uygulama çalışması başlatıldı. Kısa sürede ihracatçılarımıza bu avantajı sunarak destek vermeye başlayacağız.

Kefalet özellikle KOBİ’ler için önemli bir sorun. Bu konuyla ilgili Türkiye finans ne yapıyor?
Teminat üretmekte güçlük çeken KOBİ’lerin hizmetine sunduğumuz, Kredi Garanti Fonu Kefalet Programı kapsamında, müşterilerimize 467 milyon TL fon sağladık. Hazine Destekli KGF Kefalet Programı kapsamında sektörden aldığımız payı, toplam risk içinde yüzde 25’e, açılan kredide yüzde 23,6’ya yükselterek, KOBİ’lere en çok kefalet veren banka olduk.~

TÜRKİYE FİNANSIN VERDİĞİ ÖNEMLİ HİZMETLER...
SUKUK VE SENDİKASYON VE DİĞER KAYNAKLAR

Sukuk ve Murabaha Sendikasyonu ile önemli kaynaklar sağlıyoruz. Bu kaynakları, Kurumsal Finansman Desteği, Leasing, İhracat Taahhütlü döviz finansmanı olarak sunuyoruz. Geniş muhabir ağımız ve yüksek kredi notunun desteği ile ihracatçılarımızın lehine yurtdışından alternatif finansman kaynağı temin ediyoruz.

Makine yatırımlarında, hammadde ithalatları için uygun maliyet ve uzun vade ile ülke kredisi (GSM 102, HERMES, SERVvs.) temin edilmesine aracılık ediyoruz. Türk Eximbank nezdindeki 600 milyon dolar limit dahilinde, Eximbank kaynağının kullanılmasını teşvik ediyoruz.

DANIŞMANLIKLA HİBE ALDIRDIK
Kalkınma Ajansları tarafından verilen hibeler başta olmak üzere, üretimde inovasyona destek veren TÜBİTAK, AR-GE teşvikleri, TTGV Destekleri, KOSGEB Proje Teşvikleri, IPARD destekleri, kırsal kalkınma ve hayvancılık teşviklerine ilişkin, alanında uzman bir danışman şirketle işbirliği gerçekleştiriyoruz. Böylece danışmanlık desteği sunduğumuz müşterilerimizin 4 milyon TL hibe alınmasına aracılık ettik.

8,4 MİLYON TL HİBE ALDIRDIK
Yatırım Teşvik Belgesi almış firmalara destek vermek üzere Ekonomi Bakanlığı ile imzalamış olduğumuz "Kar Payı Protokolü" kapsamında yatırım bölgesine göre verilen desteklere aracılık ediyoruz.

Türk Lirası fon kullandırımlarında 3-7 puan, yabancı para fon kullandırımlarda 1-2 puan kâr payı desteği imkanını, yatırımlarını Bankamız aracılığıyla gerçekleştiren müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Danışmanlık ve yatırım hizmetlerimizle müşterilerimize kazandırdığımız toplam hibe tutarı 8,4 milyon TL'ye ulaştı.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz