5 Büyükten biri olacağız

ING Bank, önümüzdeki dönem için daha iddialı hedefler peşinde.

1.01.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
5 Büyükten biri olacağız



Karlı bir kış gününde Amsterdam'da son derece modern bir binadayız. Yaklaşık 30 Türk gazeteci bu binanın toplantı odasında, dünyanın en büyük bankalarından ING'nin Türkiye hedeflerini dinliyoruz. Kürsüde ING Bankacılık İcra Kurulu Üyesi, Doğrudan ve Uluslararası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Üst Yönetici (CEO) Eli Leenaars var. Son dönemde dünya genelinde nasıl bir yol kat ettiklerini anlatıyor. Ardından da Türkiye'de neler yaptıklarını...
Dünyanın en yaygın banka gruplarından olan Hollanda merkezli ING, 2007'de Oyakbank'ı 2,7 milyar dolara satın alarak Türkiye pazarına girdi. Aradan geçen 3 yılda da önemli bir performans gösterdi. 2007 yılında satış işlemi gerçekleştirildiğindeOyakbank, 12 milyar 541 milyon TL aktif büyüklüğe sahipti. Bugün ING 16,6 milyar TL'lik aktif büyüklüğe ulaşmış durumda. Türkiye'nin heyecan verdiğini ve kaynak aktarmaya devam edeceklerini söyleyen Leenaars, "Çok güzel bir evlilik oldu, kendimizi evimizde hissediyoruz. Türkiye ana büyüme pazarlarımızdan biri olacak" diye konuşuyor. ING Bank'ın Türkiye'ye yönelik net bir yol haritası var. Yeni yatırımlarla mevcut hacmi 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Leenaars, orta ve uzun vadede aktifler bakımından Türkiye'nin en büyük 5 özel bankası içinde yer almayı planladıklarına dikkat çekiyor. ING İcra Kurulu Üyesi, Doğrudan ve Uluslararası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Üst Yönetici (CEO) Eli Leenaars, Capital'e özel verdiği söyleşide ING'nin Türkiye'deki mevcut performansını ve yeni döneme yönelik planlarını anlattı:


Capital: ING'nin bugüne kadar Türkiye'de yapmış olduğu yatırımdan memnun musunuz? Bankanın performansını nasıl buluyorsunuz?
-
Türkiye çekici demografik özelliklere sahip, büyük ve hızlı büyüyen bir ülke. ING böylesine büyük potansiyel sunan bir pazarda olmaktan mutlu. Türkiye'yi önemli büyüme pazarlarından biri olarak görüyoruz. Küresel krize rağmen Türkiye'deki büyüme ve yatırım yapma stratejimizi değiştirmedik. Ülke ile ilgili stratejik vizyonumuz, ING için uzun vadeli fırsatlar içerdiği yönünde. 2010 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla Türkiye'de 329 şubemiz bulunuyor. Kredilerde yüzde 2,4 pazar payına sahibiz. Kredi hacmimiz de 12,2 milyar TL düzeyinde.

Capital: Yeni döneme yönelik nasıl plan yapıyorsunuz? Yatırımlar ve büyüme açısından hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?
- Türkiye'yi önemli büyüme pazarlarımızdan biri olarak görüyoruz. Türkiye, küresel istikrarsızlığa rağmen makro ekonomik düzeyde istikrarını sürdürdü. Ekonomisi güçlü bir sıçrama yaptı. Düşük kamu borcu seviyesiyle gelişmekte olan piyasa dostu bir ortamda daha iyi bir performans sergilemeyi sürdürecek. Güçlü bankacılık sektörü de yapısal destek unsuru olarak kalmaya devam edecek.Türkiye, büyük ve hızla gelişmekte olan bir ülke konumunda. Bu Türkiye'nin ING için kilit pazarlarından biri olmasının da nedeni. Bu pazarda operasyonel mükemmellik ve müşteri merkezli yaklaşımımız, rekabet avantajımız olacak. Yatırım kriterlerimiz içinde söz konusu pazarın kısa ve orta vadeli kârlılığıyla uzun vadeli stratejik imkanlarının neler olduğu çok önemli.

Capital: Türkiye'ye yeni dönemde ne kadar kaynak ayıracaksınız? 2011 ve sonrasında ne kadar kredi vermeyi planlıyorsunuz?
~
-
Prensip olarak asla bu tip rakamları ifşa etmiyoruz. Fakat ING'nin Türkiye'ye bağlı olduğu ortada. Türkiye ekonomisi istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Daha fazla sayıda uluslararası finansal hizmet şirketinin Türkiye'ye girmesi de kaçınılmaz. Bu, Türkiye açısından olumlu bir gelişme. Çünkü uluslararası bankacılık kapasitesi, ülkeye daha fazla doğrudan yabancı yatırım girmesini kamçılayabilir. Oyakbank'ı satın alarak ING kendisini Türkiye'ye bağladı. Önümüzdeki yıllarda yatırım yaparken aynı zamanda Türkiye ekonomisinin de büyümesini sürdüreceğini öngörüyoruz. Uluslararası şirketlerin Türkiye'ye yatırıma devam ediyor olması, Türkiye ekonomisinin çok istikrarlı olduğunu ve pazarda büyümek için hala bol alan olduğunu gösteriyor. Türkiye, ING açısından uzun vadeli fırsatlara sahip ve önümüzdeki dönemde ING Türkiye, planlarımızı uygulamak için ihtiyaç duyduğu kaynağa sahip olacak.

Capital: Yakın dönemde Türkiye'de KOBİ'ler ve perakende bankacılık üzerine yoğunlaştınız. Yeni dönemde bu alanlardaki hedefiniz neler?
- 2009'da mortgage kredilerinde yüzde 22,2 oranında ve KOBİ yarı kurumsal kredilerde piyasanın oldukça üzerinde bir büyüme sağladık. 2011 yılında yeni mevduat ürünleri piyasaya süreceğiz.

Capital: Önümüzdeki dönemde özellikle yoğunlaşacağınız alanlar olacak mı?
- Mevduat, KOBİ ve yapılandırılmış ticari finansman alanlarında ING'nin uzmanlığını ve deneyimini geliştirmek istiyoruz. Bununla birlikte evrensel bir banka olarak elbette ticari bankacılık alanındaki yerel yetkinliklerimizi temel almaya devam edeceğiz. Aynı zamanda fon yönetimi ve diğer perakende bankacılık ürünlerinde de büyümek istiyoruz.


Capital: Bankacılık sektörünün 2011'de karşı karşıya geleceği en büyük riskler neler? Bu risklerden kaçınmak adına ING ne yapacak?
- AB hükümetleri yakın dönemde kalıcı kurtarma fonu, erken yaptırımlar istikrar paktı, cari işlem dengesi ve dengesizlikleri için yeni denetleme mekanizmaları gibi bir dizi önemli önlemleri uygulama kararı aldı. Ancak elimizde henüz tüm detaylar bulunmuyor. Piyasalar, yetkililerin kararlılığından ikna olmuş gözükmüyor ve bunu test etmeye devam edecek. Ekonomi departmanımızın yaptığı çalışma, Euro Bölgesi'ndeki potansiyel bir dağılmanın ekonomi üzerinde çok ciddi olumsuz etkileri olacağını ortaya koyuyor. Politik açıdan zor olsa da Avrupa için ileri doğru giden tek yol, karar alma yetkisinin bir nevi devrini de içerecek yekilde kurumsal çerçeveyi güçlendirmeye yönelik adımlar atmak olacak. Örneğin ortak tahvil, mali transferler ve mali birlik gibi... İspanya'ya ve ötesine dodru genişleyen olası bir domino etkisini önlemek için er ya da geç Avrupalı yetkililer tarafından net bir karar alınmalı.

Capital: Uzun vadeli planınızda neler var? Gelecek 5 yılda bankayı nerede konumlamak hedefindesiniz?
- Krize rağmen Türkiye'deki stratejimizi değiştirmedik. Mali kriz yüzünden sadece 18 ay için planlarımızı küçülttük ama hedefimiz değişmedi. Orta ve uzun vadede aktifler bakımından Türkiye'nin en büyük 5 özel bankası içinde yer almayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde hacmimizi 2'ye katlayacağız. Geride bıraktığımız 2 yıl boyunca yaptıklarımız bize geleceğe yönelik cesaret veriyor. Bugüne dek bir ticari marka olma sürecini tamamladık ve önemli altyapı yatırımları gerçekleştirdik.
Türkiye'ye uluslararası düzeyde başarılı olmuş ticaret modelleri ve hizmet anlayışı getirdik. Artık yol haritamız hazır. Yeni yatırımlara devam edeceğiz. Uzun vadeli planımız, aktifler bakımından Türkiye'nin en büyük 5 özel bankasından biri haline gelmek. Yalnızca şubeler değil, birbirlerini destekleyen internet ve çağrı merkezi gibi diğer alternatif servis kanalları da dahil olmak üzere çeşitli dağıtım kanallarından oluşan bir strateji geliştirmeyi planlıyoruz. Şu anda şubelerimizi daha verimli ve etkin hale getirmeye çalışıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz