6 kritik sektör öne çıkacak

Bankacılıkta KOBİ segmentinde kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.

1.06.2011 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
6 kritik sektör öne çıkacak


Bu rekabetin önemli oyuncularından biri de Akbank. Banka, mart sonuna kadar KOBİ'lere 17,3 milyar lira kredi kullandırdı. Bu tutarı artırmayı hedeflediklerini söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı KAAN GÜR, 20'ye yakın KOBİ paketi hazırladıklarını söylüyor. Gür'e göre bu yıl 6 kritik sektör ön plana çıkacak. Gür, "Perakende, toptan ticaret, enerji, inşaat, kimya ve ana metal sektörlerinin daha fazla büyüyeceğini tahmin ediyoruz" diyor. Türkiye'eki şirketlerin yüzde 99'undan fazlası KOBİ niteliği taşıyor. İşte bu nedenle bankalar, KOBİ segmentinJe kıyasıya rekabet yaşıyor. KOBİ segmentinde payını artırmak isteyen bankalar, katma değerli hizmetlere yoğunlaşıyor. Bunlardan biri de Akbank. Banka, KOBİ'lere finansmanın yanı sıra nakit yönetiminden yurtdışı yatırımlarına kadar farklı alanlarda danışmanlık veriyor. KOBİ pazarında katma değerli hizmetlere yoğunlaştıklarını söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür'e göre Türkiye'nin daha hızlı büyümesi için KOBİ'lere verilen kredi tutarının artırılması gerekiyor. Mart 2011 itibarıyla Akbank KOBİ Bankacılığının müşterilerine kullandırdığı nakit kredi tutarının toplam 17,3 milyar TL'ye ulaştığını belirten Gür, "Akbank KOBİ Bankacılığının banka içindeki payı yüzde 28 düzeyinde gerçekleşti. Bu payın artırılması bizim birinci önceliğimiz" diyor. Gür'ün verdiği bilgilere göre Akbank'ın martın sonuna kadar KOBİ'lere kullandırdığı kredi tutarı 17,3 milyar TL'ye ulaşmış durumda. KOBİ kredilerindeki artış bankanın 2010 bilançolarında da görülüyor. 2009-2010 arasında KOBİ kredilerinde yüzde 31,2'lik artış yaşanıyor. Gür, 2011'de perakende, toptan ticaret, enerji, inşaat, kimya ve ana metal sektörlerinin daha fazla büyüyeceğini tahmin ettiklerini söylüyor. Gelişen İşletmeler Piyasası'nın da KOBİ'ler için önemli fırsatlar sunacağını söyleyen Gür'e göre KOBİ'lerin halka açılması, onlara kaynak temini, sürdürülebilir büyüme, bilinirlik gibi birçok konuda rekabet avantajı sağlayacak. Gür, "Halka açıklık KOBİ'ler ile bankalar arasındaki kredi süreçlerini hızlandıracak" diyor. Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, KOBİ pazarını ve bu alandaki gelişmeleri ve yeni planlarını anlattı:

REKABET ARTTI
KOBİ'lerin ekonomi üzerinde artan etkisiyle bankalar, daha fazla küçük ve orta boy şirketlere yoğunlaştı. Ancak KOBİ bankacılığı segmenti, yoğun rekabet ve hizmette aynılık probleminin yaşandığı bir sektör. Ürün ve hizmetlerin, fiyatlamaların giderek birbirine yaklaştığı, kalitenin ortak standart haline geldiği yoğun bir rekabet ortamı mevcut. Artık her şeyin taklidi çok kolay. Ancak müşteri hakkında elde edilmiş bilgilere dayanarak geliştirilmiş özel çözümlerin taklidini yapmak çok mümkün değil. Biz de Akbank olarak uzun yıllara dayanan deneyimimizi teknolojinin sunduğu olanaklarla daha da verimli bir şekilde kullanıyoruz. KOBİ'lerimizin sürekli değişen gelişen ihtiyaçlarına yönelik hizmet ve ürünler sunuyoruz. Uzun vadede Türkiye'nin gelişimini tamamlaması ve faiz oranlarının düşmesiyle birlikte bankaların, kredi ürün çeşidinin yanı sıra hizmete odaklanacaklarına inanıyoruz. Farklılık, müşterilere sunulan hizmetlerle yaratılmaya çalışılacak. Bankalar, bir finans kuruluşundan çok bir iş ortağı olarak konumlanacak. Klasik bankacılığın dışındaki alanlarda KOBİ'leri büyütmek için finans, pazarlama, strateji alanlarında da bilgi verilmesi ve yönlendirme yapılması gündemde olacak.~

REKABET HIZLI ARTACAK
KOBİ'ler açısından değerlendirirsek yeni dönemin düşük enflasyonlu bir ortam getireceğini düşünüyoruz. Bir yandan kâr marjları daralırken bir yandan da KOBİ'ler arasında rekabet daha da artacak. Bu ortamda gider kontrolünü, sürdürülebilir kârlılığını ve verimliliğini belli bir noktaya taşımış, trendleri izleyerek değişen müşteri ihtiyaçlarına cevap verebilen, yenilikçi düşünerek rakiplerinden farklılaşabilen KOBİ'lerin sürdürülebilir büyümeyi yakalayacağına inanıyoruz. Ayrıca müşteri memnuniyeti, ürün hizmet sunumunda hız, stratejik işbirlikleri gelecek dönemde de karşımıza çıkmaya devam edecek. 2011'de de KOBİ bankacılığında toptan ticaret, perakende ticaret, enerji, inşaat, kimya ve ana metal sektörlerinde büyümenin daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca son zamanlarda müşterilerin hem enerji maliyetlerini azaltmak hem de çevreyi korumak için daha duyarlı davrandıklarını ve enerji verimliliği konusunda faaliyetlerini artırdıklarını gözlemliyoruz.

17 FARKLI PAKET

Bu sektörler büyüme alanı olmakla birlikte biz tüm sektörlerden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Akbank KOBİ bankacılığı olarak sektörel veya bölgesel değil müşteriyi ön planda tutan, müşteri merkezli bir yaklaşımı benimsedik. Bu doğrultuda 17 sektör paketi geliştirdik. Turizme Destek Paketi, Lojistik Sektör Paketi, Toptancı Destek Paketi gibi bir dizi paket hazırladık. Paketlerin içerisindeki işletmelerin nakit akışlarına uygun oluşturduğumuz kredi çeşitleriyle KOBİ'lere destek oluyoruz. Ayıca paketlerde gayri nakit krediler, çek karnesi, POS, maaş ödemeleri, vergi-SSK ödemeleri, fatura ödemeleri, otomatik ödeme/tahsilat sistemleri, şirket kredi kartı, hazine bonosu, yatırım fonları, dış ticaret işlemleri gibi birçok ürün ve hizmet de yer alıyor.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER
Temel hedefimiz, sadece finansal destek vermekle sınırlı kalmayıp KOBİ'lere katma değer sunan projelerle ulaşmak. Örneğin toplumda girişimcilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Endeavor Derneği ile işbirliği yapıyoruz. KOBİ'lere yeni pazarlar bulmalarını ve talep yaratmalarını sağlamak amacıyla birçok faaliyet başlattık. DEİK işbirliğiyle "İhracatta ilk Adım KOBİ İhracat Okulu", İMKB-GİP ile birlikte KOBİ'lere halka arz ile fon temini, sürdürülebilir büyüme gibi birçok alanda bilgi veriyoruz. Deloitte Türkiye işbirliğiyle müşterilerimize Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu anlatmaya başladık. Ayrıca KOBİ'lerin ihtiyaç duyacakları konuya ulaşabilmeleri için bu yıl, www.kobilersizinicin. com sitesini hayata geçirdik. Sitede finansal, sektörel analiz ve haberlerin yanı sıra KOBİ'lere sunduğumuz özel avantajlar da yer alıyor. Ayıca çok yakında sanal bir firma kurup yönetecekleri oyunumuz da olacak.

"İLK ŞARTIMIZ ŞEFFAFLIK"
Kredi almak isteyen KOBİ'lere önerim, bankaları sadece kredi veren kuruluş olarak görmemeleri. Bankalar, kredi verdikleri firmaları bir ortak olarak değerlendirip onlara güvenip işlerine ortak oluyor. Bu nedenle verdikleri kredi konusunda sağlıklı bir değerlendirme yapmaları ve finansman ihtiyacını doğru bir şekilde ortaya koymaları çok önemli. KOBİ'lerin finansal tablolarını şeffaf bir şekilde kreditör kuruluş ile paylaşmalarını öneririm. Bunun dışında güçlü bir özkaynak yapısı ile faaliyetlerini sürdürmeleri, satışlarını kayıt altına almaları finansman imkanlarına erişimi kolaylaştıracak. Şirketlerin sürdürülebilir büyümesi için güçlü pazarlama vizyonu geliştirmeleri, dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekiyor. Değişime açık olmak, profesyonel kadrolaşmak, çalışan eğitimlerine önem vermek, teknolojik gelişmeleri takip etmek de KOBİ'leri başarıya götürecek.~

Borsaya açılmak büyük fırsat"
KREDİLER HIZLANACAK
Gelişen İşletmeler Piyasası'nda (GİP) Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kayda alınmış, ancak borsanın kotasyon şartlarını sağlamayan şirketlerin menkul kıymetleri işlem görecek. Bu anlamda GİP'in çok büyük rolü var. Böylece borsada işlem gören şirketlerin bağımsız denetime tabi olmaları, bilgilerini kamuoyuna duyuruyor olmaları bankaların bu şirketlere kredi vermelerinde hız kazanmalarını sağlayacak.

TANITIM AVANTAJI
Halka açılma KOBİ'lerin sürdürülebilirliği için birçok fırsat sunuyor. En önemlisi, KOBİ'lerin tanınırlığını yükseltiyor, kredibilite sağlıyor ve özkaynakları artırıyor. Ayrıca kredi bulmayı kolaylaştırıyor ve finansman maliyetlerini düşürüyor. Şirket değeri için referans oluştururken yatırımcılara çıkış alternatifi sunuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz