Bankalar ek vergi ödeyecek!

İskandinavya ülkesi İsveç'te, işsizliğin azaltılması için yeni bir vergi uyguluması başlatıyor. İsveç hükümeti, işsizliğe çözüm için bankalardan ekstra vergi alacak

5.05.2015 10:47:510
Paylaş Tweet Paylaş
Bankalar ek vergi ödeyecek!
İskandinavya'nın en yüksek işsizlik oranına sahip ülkesi İsveç'te hükümet, işsizliğin azaltılmasına katkıda bulunacak mali kaynak elde etmek amacıyla, ülkedeki bankaların ekstra vergi ödemeleri yönünde yeni bir uygulamaya hazırlanıyor.  Söz konusu uygulamayı Maliye Bakanı Magdalena Andersson 1 Mayıs'ta Stockholm'de yaptığı konuşmada açıkladı.

YENİ BİR UYGULAMA

Bakan Andersson, "Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'den oluşan azınlık hükümetinin, önümüzdeki hafta bankalardan işlem vergisi yerine 'finansal faaliyet vergisi' adı altında yeni bir verginin uygulanmasını gündemine alarak değerlendirmeye başlayacağını" kaydetti.  

Maliye Bakanı Andersson, İsveç'te finans sektörünün eksik vergilendirildiğini ve hiç katma değer vergisi (KDV) ödemediğini, diğer taraftan ise ülkenin en büyük dört bankasının ciddi miktarlarda kazanç elde ettiği haberlerinin gazetelerde yer aldığını ifade etti. Andersson ayrıca, bankalara yapılması planlanan bu yeni vergi uygulamasının 2018 yılında son bulabileceğini ümit ettiklerini ve bu uygulamanın şu anki dönem için gerekli olduğunu belirtti. 

EN HASSAS MADDELERDEN BİRİ

İsveç'in en büyük dört bankası Nordea Bank AB, SEB AB, Svenska Handelsbanken AB ve Swedbank AB olarak biliniyor.  Geçen yıl görevi devralan azınlık hükümeti için işsizlik problemi en hassas gündem maddelerinin başında geliyor. Hükümet işsizliği 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği'ndeki en düşük orana çekmeyi hedefliyor. 
İşsizlik oranı yüzde 7,7 Eurostat'ın mart ayı verilerine göre, İsveç'teki mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 7,7 iken, aynı oran Almanya'da yüzde 4,7 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz