EN GÜÇLÜ İKİNCİLER

Bugün Türkiye’de bankaların genel müdür yardımcıları, büyükçe bir şirkete eşdeğer yüksek hacimleri yönetiyor. Yapı Kredi Bankası’ndan Nurgün Eyüboğlu, İş Bankası’ndan Yalçın Sezen ve Suat İnce, TEB’den Gökhan Mendi, Finansbank’tan Erkin Aydın gibi isimler milyarca TL’lik hacimlere yön veriyor, yıllardır başarılı projelere imza atıyor. Bankacılık duayenleri, iş adamları ve insan kaynakları uzmanları, finansta liderlerin yoğun rekabet ve önemli kredi gücü bulunan perakende bankacılığı ve kurumsal bankacılıktan çıktığı görüşünde birleşiyor.

6.03.2015 16:53:340
Paylaş Tweet Paylaş
EN GÜÇLÜ İKİNCİLER
Bugün örneğin Garanti Bankası’nın genel müdür yardımcılarının üçte ikisi, ülkemizdeki herhangi bir kuruluşta kolaylıkla genel müdürlük yapabilecek ve başarılı olacak yetenek, beceri ve güçtedir. O derece donanımlılar…” Bu sözler, Garanti Bankası’nın eski genel müdürü Akın Öngör’e ait. Gerçekten de Türkiye’nin büyük kitle bankalarının genel müdür yardımcıları, en üst yönetim kadar büyük sorumluluk alıyor. Genel müdürlüğe giden yol ise sadece banka içinde değil iş dünyasında da güçlü olarak algılanmaktan geçiyor. Capital olarak biz de 12 büyük kitle bankasında genel müdürün sağ kolu olan isimleri araştırdık. Sektörün duayenleri, iş adamları ve insan kaynakları uzmanlarına danışarak büyük bankaların en güçlüleri olarak görülen isimleri belirledik. 
GERÇEK GÜCÜN KAYNAĞI Tabii ki rakamlarla dönen bankacılık alanında güç, yönetilen portföylerin büyüklüğünden geliyor. Yapı Kredi’nin efsane eski genel müdürlerinden Burhan Karaçam da, “Yöneticinin ne kadar yüksek kredi verme gücü varsa, o kadar güçlüdür. Ulaştığı kitle ve verdiği kredi gücüne göre iş dünyası ve kamuoyunda güçlü algısı artar” diye konuşuyor. Egon Zehnder’in danışmanlarından Ayşe Güçlü Onur da bu fikirde: “En büyük güç, yönetilen büyüklüktür. Yöneticilerin bu bankacılık makinesini nasıl daha etkin çalıştırdıkları da önem kazanıyor.” Korn Ferry Türkiye Finans Sektörü Lideri Neslihan Akan’a göre de bugün finansta yönetilen aktif büyüklükte yaratılan kârlılık ve birden fazla fonksiyonu kârlı olarak yönetme kabiliyeti, gücü doğuruyor. “Genel müdür yardımcılığı, bankalar kanunu açısından çok büyük sorumluluklar yüklüyor. Bu nedenle yönetilen büyüklük, risk faktörleri, sorumluluk alanının banka verimliliğine ve kârlılığına olan etkisi yöneticinin gücünde en önemli kriterler” diyen Sönmez Finans ve Yönetim Danışmanlık şirketinin kurucusu Mehmet Sönmez, burada bir kriteri daha şu sözlerle ortaya koyuyor: “Sorumluluk alanında çalışan sayısı da yöneticiye güç kazandırıyor.” ‘En güçlü’ genel müdür yardımcılarının yönettikleri rakamlar da bu görüşleri doğruluyor. Örneğin İş Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, 40 milyar TL’yi aşan bireysel kredi hacmi ve 6,5 milyon kredi kart müşterisinin sorumluluğunu elinde tutuyor. Aynı şekilde Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Nurgün Eyüboğlu’nun kurumsal ve ticari krediler portföyü, toplam büyüklüğün yüzde 50’sine denk. Eyüboğlu, “Bu boyutta portföyün aktif kalitesinin sağlam şekilde büyütülmesi büyük sorumluluk gerektiriyor” diyor. 
~
PROJEDE BAŞARI ETKİLİ Finansta zannedilenin aksine aynı bankada uzun yıllar çalışmak güç getirmiyor. Mehmet Sönmez’in de dikkat çektiği gibi, sektördeki çalışma süresi ve yöneticinin ele aldığı projelerde yakaladığı başarı kariyerini etkileyebiliyor. Bu yöneticilerden biri de TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu… Çelebioğlu, bankasının dış ticaret bankası konumundan 550 şubeli bankaya dönüşümüne tanıklık ettiğinin altını çiziyor. Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan da, “Kariyerimdeki gelişimde Kilit Müşteri Yönetimi Projesi ile büyük özelleştirme, altyapı, enerji ve gelir getiren gayrimenkul projelerinin finansmanlarını yapmamın ve Türkiye’nin önemli gruplarıyla nakit akış anlaşmaları gerçekleştirmenin önemli payı olduğunu düşünüyorum” diye konuşuyor. ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun ise bugünkü görevine gelmesinde Garanti Bankası’nda farklı alanlarda dönüşüm projelerinde yer almasının katkı sağladığını düşünüyor.
Ayrıca KOBİ bankacılığında çekirdek ekipte bulunmanın ve ING Bank dönüşüm projelerinde yönetici olmanın kendisini bu noktaya taşıdığına inanıyor. DenizBank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, ilk görevinde iflas eden Amerikalı bir sağlık şirketinin Türkiye’deki kredi portföyünün satın alınmasına aracılık ettiğini, böylece yeni filizlenen özel sağlık ve eğitim sektörlerini iyi analiz ederek üst yönetimin ilgisini çektiğini açıklıyor. “Yönettiğim alan bankanın yüzde 40-50 oranındaki büyüklüğünü oluşturuyor” diyen Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın ise “Kişisel felsefem, eline geçen fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek. Yani verilen sorumluluk ne olursa olsun elinden gelenin en iyisini yapıp başarılı olmaya çalışmak, kendini geliştirecek dersleri alabilmek” şeklinde konuşuyor. 
HANGİ ALANLAR ÖNE ÇIKIYOR? 
Güçlü genel müdür yardımcılarının çalıştığı bankacılık alanları da benzeşiyor. Danışmanlar banka içinde bireysel ile KOBİ’yi yöneten perakende bankacılık ve kurumsal bankacılık tarafındaki yöneticilerin daha öne çıktığı konusunda hemfikir. Egon Zehnder’den Ayşe Güçlü Onur, bankanın stratejisine göre yöneticiye verilen gücün de arttığına dikkat çekiyor. “2001 krizi sonrası risk ve krediler yönetiminden gelenler ön plana çıktı” diyen Mehmet Sönmez, 2000’li yılların ikinci yarısından sonra ticari bankacılık daha sonrasında bireysel bankacılıktan gelen yöneticilerin gücü elinde tuttuğunu aktarıyor. Neslihan Akan da bireysel bankacılığı yönetenlerin her zaman dokundukları kişi sayısının büyüklüğüyle öne geçeceği düşüncesinde. “Türkiye’de çok talepkar bir müşteri profili var. Bireysel bankacılık satış ağı, farklı müşteri segmentleri, ürün çeşitliliği, süreçlerinin karmaşıklığı, alternatif kanalların ağırlıklı olması nedeniyle zor bir yapı yönetmeyi gerektiriyor. Regülasyonlardan dolayı kârlılığında azalma olsa da bireysel bankacılığı yönetenler her zaman önemli olacak” diyor. “Bankacılıkta teknik bilgi çok önemli, ben çalıştığım kişilerde konularında detaylı ve üstün bilgi birikimini arardım” diyen Burhan Karaçam, yöneticilerin güç kazanmak için insan yönetimi konusunda çok iyi olmaları gerektiğine de değiniyor.
Unida Kurucu Ortağı Saide Kuzeyli de değişimi ve müşteri taleplerini doğru okuyan, rekabete karşı çevik profillerin bankacılığın hangi alanında olursa olsun güçlü algılandığını açıklıyor. Heidrick and Struggles Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Aydın, “Artık her yönetici ister BT’den ister hazineden sorumlu olsun sahaya inmeli, banka dışından tarafların ihtiyaçlarını öğrenmeli. Teknoloji çok önem kazandı sadece insan ilişkilerinin değil teknolojinin iyi yanlarını da işe yansıtmalı” diyor. Ayşe Güçlü Onur da aynı yaklaşımla yakın gelecekte internet bankacılığı ve direkt bankacılığı yönetenlerin genel müdürün sağ kolu haline geleceğini düşünüyor. 
~
AJANDALARI ÇOK YOĞUN Bankacılıkta düşen kârlılık nedeniyle bu yıl, bu güçlü isimler ortak olarak verimliliğe ve sağlıklı büyümeye odaklanıyor. Son 3 yılda rotasını bireyselden kurumsal bankacılığa doğru döndürme çabasında olan Finansbank’ta bu alandan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan’ın da yüklü bir ajandası bulunuyor. Tan, “2014 Eylül’ünde kurumsal ve ticari bankacılığın büyüklüğü 32,4 milyar TL’ye ulaştı. Bilançomuzu tüzel bankacılığa çevirmek için yürüttüğümüz çalışmalarımız bu yıl da sürüyor. Ticari kredilerde yüzde 50, kurumsal kredilerde yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz” diyor. Aynı bankanın genel müdür yardımcılarından Erkin Aydın da bireysel tarafta en yüksek verimlilik sağlamak ve müşteri açısından fark yaratacak çözümler sunabilmek için birçok proje üzerinde çalışacağını açıklıyor. Bireysel bankacılıktan sorumlu bir diğer isim ING Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun’un bu yıl ajandas ında yeni dönem bankacılık var. “Hedefimiz bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olmak. Bu da bizi şube dışı kanallara daha fazla yatırım yapmaya ve mobil teknolojileri etkin bir şekilde kullanmaya yönlendiriyor” diye konuşuyor. Güçlü yöneticilerin en önemli sorumlulukları arasında liderlik alanlarını genişletmek geliyor. DenizBank Ticari Bankacılık ve Kamu Finansmanı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu, öncü oldukları turizm, sağlık, enerji, altyapı ve spor kulüplerinde pazardaki konumu korumayı ilk önceliği olarak alıyor. Yine DenizBank’ın genel müdür yardımcısı Gökhan Sun da bu yıl toplam TL kredilerinde yüzde 33 payı alan tarım ve KOBİ kredilerinin bu payını ve yarattığı kârı artırmaya odaklanıyor. “Ekip olarak kendimize dünyanın en iyi ve en beğenilen tarım bankası olma hedefini koyduk” diyor. 
SAHADA OLMAK AVANTAJ Güçlü genel müdür yardımcılarının ortak özelliklerinden bir tanesi de sahada çok fazla zaman geçirmiş olmaları. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Nurgün Eyüboğlu kariyerinin önemli bir bölmümünü sahada şube müdürlü ğü yaparak geçirdiğini söylüyor. Bu deneyimin genel müdürlükte yönetim kademelerinde çalışırken eşsiz bir tecrübe birikimi sağladığını belirtiyor. Müşteri odaklı yaklaşımı bu sayede içselleştirdiğine değiniyor ve şöyle devam ediyor: i”ilk önemli proje tecrübem, henüz şube yöneticisiyken liderlik ettiğim operasyonel verimlilik projesiydi. Bu proje, büyük resme bakabilmeyi gerektiriyordu. Yapı Kredi Leasing’in genel müdürlüğünü yürüttüğüm dönemde, hem süreçler hem insan kaynakları hem de satış- pazarlamada pek çok geleceğe yönelik konunun hayata geçirilmesini sağladım. Şirketi sektörde lider konuma taşımak çok önemli bir deneyimdi.” 
~
METİN KARABİBER / FİNANSBANK GMY 
“FARK YARAT VE KARAR AL”
HER KADEMEYLE İLETİŞİM KİLİT
“Yalnızca finans sektörü değil tüm sektörlerde en önemli yönetim becerilerinin ‘fark yarat’ ve ‘karar al’ yetkinlikleri olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında müşterilerini ve saha ekiplerini düzenli ziyaret ederek dinlemek ve gelişim alanı gördüğümüz başlıklarda harekete geçmek de bence önemli. Her kademeyle ‘iletişim’ içinde olmak gerekiyor.
HIZLI BÜYÜME YAKALADIK Bankamızın toplam tüzel nakdi kredilerimizin yarıdan fazlası KOBİ ve tarım kredilerinden oluşuyor. Biz burada son iki yıldır yüzde 40’la sektörün iki katı büyüyoruz. 2015’te de yüzde 40 büyüme öngörüyoruz. Hedefimiz sürekli öneride bulunmak, bahanelerin arkasına sığınmak yerine, çözümlere ve nasıl yapabileceğimize odaklanmak. Sektör toplamında iki yıl önce yüzde 4 olan pazar payımız bugün yüzde 6’ya ulaştı. Bugün en önemli projemiz, KOBİ’de pazar payımızı yüzde 10’a çıkarmak.”

GÖKHAN MENDİ / TEB KIDEMLİ GMY
“TEK BAŞINA TEKNİK BAŞARI YETMİYOR” 
BİRLEŞME DENEYİMİ
Kariyerim boyunca, Türkiye ve yurtdışında çok sayıda önemli proje yönettim. Perakende bankacılık, değişim yönetimi, ödeme sistemleri, şirket birleşmeleri ve entegrasyon süreçleri başta olmak üzere enerji, hızlı tüketim ve bankacılıkta önemli projelere öncülük etme şansım oldu. Fortisbank’ta perakende bankacılık ve bankasürans grubunun reorganizasyonunu gerçekleştirdim ve başarılı bir TEB-Fortisbank birleşmesi geçirdik. Tüm bu projeler, bana kattıklarıyla beni bugünkü görevime taşıdı. 
FARKLI BAKIŞ AÇISI KAZANDIRDI Ancak kariyer basamaklarında üst sıralara çıkarken tek başına teknik başarı yeterli olmuyor. Etkin network yönetimi ve güçlü iletişimin beni ön plana çıkaran en önemli iki yetkinliğim olduğunu belirtebilirim. Ben aslen mühendisim. Mühendislik eğitiminin farklı bir taban ve bakış açısı kazandırdığına inanıyorum. Ayrıca özellikle para ve sermaye piyasalarında uzmanlaşmak, piyasaları yakından takip etmek ve her şeyden önce güvenilir olmak gerekiyor.

HULUSİ HOROZOĞLU / HSBC GMY
“FARKLI ÜLKE DENEYİMLERİ GÜÇLENDİRDİ”
200 BÜYÜK İŞLEM
HSBC Türkiye’de küresel bankacılık ve yatırım bankacılığı iki büyük sorumluluğum... Son iki yıldır Türkiye’de, ondan önce 7 yıl Dubai merkezli olarak Ortadoğu’da pek çok ülkede Asya, Afrika ve Rusya’da ilk niteliği taşıyan büyük finansman ve yatırım bankacılığı işlemlerini yönettim. şimdiye kadar son dönemde Yıldız Holding’in United Biscuits satın alım işlemindeki danışmanlığımız ve ya Avivasa’nın halka arz işlemi gibi 200’den fazla büyük finansman işlemini gerçekleştirdim.
DEĞİŞİM FIRSATLARA BAKMALI Farklı coğrafyalarda tecrübe kazanmak ve farklı ülkelerde farklı karakterde ekipleri yönetmek bana çok büyük artı kattı. Finans sektöründe ilerlemek için esasında tek bir alan ya da coğrafyada uzun yıllar çalışmak yerine farklı alanlarda inisiyatif alıp özellikle ilk çalışma yıllarında değişik fırsatları değerlendirmek çok önemli. Bu, sonraki aşamalarda yöneticiye değişen konjonktüre karşı hızlı adapte olup, hızlı hareket etme yetisini sağlıyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz