Endekste 65 binin üstü görülebilir

Şeniz Yarcan’ın piyasa beklentileri ve yatırımcılara önerileri...

1.05.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Endekste 65 binin üstü görülebilir
IMKB’de son dönemde yaşanan dalgalı trendin oluşmasında AB ve jeopolitik gelişmeler etkili oldu. Bu faktörlerin etkisinin azalmasıyla ve büyüme beklentilerinin artmasıyla birlikte İMKB’nin yılın ikinci yarısında 65.000’in üstünü zorlamasını bekleyen Yatırım Finansman Menkul Değerler Genel Müdürü ŞENİZ YARCAN, “Yılın geri kalanı için daha olumluyuz” diyor. Yarcan, model portföylerinde Emlak Konut, Bank Asya, Garanti Bankası, Koza Altın, TAV ve Tofaş’ın olduğunu belirtiyor. Hisse senedi piyasaları, Avrupa’daki borç krizi ve ABD’deki ekonomik toparlanmayla ilgili endişelerin artmasına paralel olarak nisan ayında zayıf bir performans sergiledi, Global piyasalarda, sorunlu Avrupa ekonomilerine ilişkin kaygılar bir kez daha belirginleşirken ABD’den gelen beklentinin altındaki veriler sonucunda risk algılamalarında belirgin bir bozulma yaşandı, Global piyasalardaki riskli varlıklardan kaçış modu, nisan ayında Türk hisse senetlerinin de zayıf bir performans sergilemesine neden oldu. İç gündem olarak Merkez Bankası’nın sık sık istisnai ve istisnai olmayan gün uygulamaları arasında politika değiştirmesi yatırımcı güvenini olumsuz yönde etkileyen bir gelişme olarak karşımıza çıktı. Sonuçta İMKB, nisan ayında gelişen piyasalara göre daha olumsuz bir tablo çizdi. Ancak Yatırım Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan, ekonomide yılın ikinci yarısındaki iyileşme beklentisinin İMKB’ye de yansımasını bekliyor. AB ve jeopolitik tarafta sorun çıkmazsa endeksin tekrar 65.000 üstü seviyeleri aşacağını düşünüyor. Yarcan’ın piyasa beklentileri ve yatırımcılara önerileri şöyle:

Capital: Yılın ilk dört ayında yatırım araçlarının getirilerini değerlendirir misiniz?
- Yılın başından nisan ayının ortalarına kadar emtia cephesinde petrol, bakır ve altın fiyatları sırasıyla yüzde 11, yüzde 9 ve yüzde 6 oranında primli oldu. Döviz tarafında parite Euro lehine yüzde 1,25 değer kazandı. TL, dolar karşısında yüzde 5’in üzerinde geriledi ve döviz sepetinde de yüzde 4,5 oranında düşüş yaşandı. 2011 ’i yüzde 11,48 seviyesinden kapatan gösterge tahvilinin faizi ise 207 baz puan düşüşle bugün itibarıyla yüzde 9,42 seviyesinde. İMKB-100 Endeksi ise yıl başından itibaren sağladığı yüzde 18,5 değer artışıyla 2011 yılındaki yüzde 23’lük kaybı telafi etmeye çalışıyor.

Capital: Kur ve faiz tarafında MB etkili oldu mu?
- TL, takip ettiğimiz para birimleri içinde 2012 yılı başından itibaren dolar karşısında en fazla değer kazanan ilk beş para birimi içinde. Merkez Bankası Başkanı’nın yılbaşında yaptığı sunumda, 2011 yılını dolar karşısında en fazla değeri kaybederek tamamlayan TL’nin, 2012 yılında doları yeneceği yönündeki mesajlarının etkili olduğu gözleniyor. Tahvil piyasasında ise 2011 yılındaki 13 milyar doların üzerinde yabancı girişinin ardından 2012 yılı başından itibaren ise 650 milyon dolarlık çıkış olduğu göze çarpıyor, Ancak global çapta reel faiz oranlarının halen tarihi düşük seviyelerde olması nedeniyle gösterge tahvilin faiz oranı iki basamaklı seviyelerin altında seyrediyor.~

Capital: Gelişen piyasalar arasında Türkiye’nin konumunu değerlendirir misiniz?
- Türkiye, 2011 yılında yüzde 8,5 büyüme oranıyla Çin’in ardından en hızlı büyüyen ülke, Bu bölgede Rusya ile Türkiye, yabancı yatırımcıların ilgisini çeken en önemli iki seçenek, Morgan Stanley Capital International’ın (MSCI) endeks performanslarına baktığımızda, Türkiye Endeksi’nin, yılbaşından bu yana yüzde 23 getiriyle gelişen ülkeler endeksinden iki kat daha fazla performans gösterdiğini görüyoruz.

2012'DE YATIRIM STRATEJİSİ NE OLMALI?
DALGALANMA SÜREBİLİR

2012’nin ilk çeyrek finansal sonuçlarının kısa vadede hisse bazında hareketlilik yaratmasını bekliyoruz. Ancak, önümüzdeki dönemde Avrupa borç krizi kaynaklı ve jeo-politik riskler ve piyasalarda bu risklerden kaynaklı dalgalanmalar devam edebilir.
DENGELİ PORTFÖY YAPILMALI
Yatırımcıların yatırım tercihlerini yaparken temkinli olması ve dalgalanmalarda en az zararla yola devam edebilmek için birikimlerin tek bir yatırım aracı yerine birden fazla yatırım aracına dengeli şekilde bölüştürülmesi de akıllı bir strateji olur.
SAĞLAM VE DEFANSİF HİSSE SEÇİN
İMKB'de seçim yaparken ise mutlaka bir yatırım uzmanına danışarak temeli sağlam ve defansif yapıdaki hisse senetlerinden bir seçim yapmalarını öneririz.

Capital:
Yabancı yatırımcıların İMKB’deki payı yüzde 62,7 seviyelerinde, Bu oranın artmasını bekliyor musunuz?
- Tarihsel olarak bakıldığında yabancı yatırımcıların 2008 krizi öncesinde yüzde 72,5 olan payları, krizin dip yaptığı 2009 Mart ayında yüzde 62-62,5 bandına kadar geriledi, Dolayısıyla halihazırda yüzde 62,7 ile halen kriz dönemindeki seviyesinde olan yabancı payı, önümüzdeki dönemde artar, Merkez Bankası’nın kayıtlarına göre2011’de borsada yaklaşık 873 milyon dolar ile net satıcı olan yabancılar, bu yılbaşından itibaren net 1,1 milyar dolar alım yaptı, Endeksin sert değer kaybettiği 2011 yılının tümünde 1 milyar doların altında kalan net yabancı satışlarının, 2012 yılının ilk 4 ayında 1 milyar dolar net alıma dönmesini, mevcut yabancı payının tarihi ortalamasına göre oldukça düşük seviyelerde olmasına bağlıyoruz, Yabancı payının kısa-orta vadede not artırımı da beklemediğimiz için ciddi bir sıçrama yapmasını beklemiyoruz.

Capital: İMKB yılın geri kalan döneminde nasıl bir performans sergiler? 65,000 üstü mümkün mü? Geri çekilmelerde 55,000 altına geriler miyiz?
- Ekonomik aktivitede yılın ikinci yarısında gözlenmesi beklenen iyileşme, İMKB üzerinde pozitif etki yapar. Global piyasalardaki bol likidite ortamı devam eder, petrol fiyatlarında yeni bir yükseliş kaynaklı enerji fiyatlarında ciddi bir ayarlama daha olmaz, jeopolitik ya da Avrupa borç kaynaklı yeni bir kriz çıkmazsa İMKB’de 65,000’in üstünü görmemiz olası.~

Capital: Riskli-defansif ve dengeli bir hisse portföyünde dağılım nasıl olmalı?
- Portföylerde hem finans hem de sanayi sektörü hisselerinden dengeli bir dağılım yapılmalı, Defansif portföylerde ise ekonomik metriklerdeki ani değişimler karşısında kur, faiz gibi bilançosu en az zararla etkilenecek ve çoğunlukla hizmet verdiği ürün/hizmete olan talep hızlı bir şekilde gerilemeyecek güçlü bilançoya sahip hisselerden seçim yapılmalı.

Capital: Döviz ve faiz piyasasını etkileyecek gelişmeler nelerdir? Önemli destekler ve dirençler nereleri?
- Döviz ve faiz piyasasını etkileyenunsurların başında TCMB para politikası geliyor. Yılbaşından bu yana ve özellikle son ay içerisinde enflasyona ve sıkı para politikasına daha fazla vurgu yapıldı, istisnai gün ve koridor uygulaması ile TL’de değer kaybı önlenmeye çalışıldı. TCMB'nin kurduğu düzen şu ana kadar ciddi bir stres testine tabi tutulmadı diyebiliriz. Dolar/TL’de, 1,78-1,74 kısa vadeli destekler olarak izlenebilir. 1,78’i ise uzun vadeli yükseliş trend desteği olması açısından önemli bir seviye olarak görüyoruz. Faiz cephesinde aşağı yönü sınırlayan unsurlardan biri, beklenen enflasyonun yüksek seyri. Yakın vadede yüzde 9,3—9,5 bandı parametrelerde önemli bir değişiklik olmadıkça korunabilir. Teknik olarak, faizlerde yüzde 9,50-9,80 seviyeleri kısa vadeli ilk dirençler olarak görülüyor. Yüzde 9,30-9,20 ise kısa vadeli destek olarak düşünülebilir.

Capital: Altına yatırımı tavsiye ediyor musunuz? Nasıl bir pozisyon almak gerekir?
- ABD ve Avrupa’da negatif seyreden reel faiz ortamının altına destek olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bir yandan halen küresel piyasalardaki kırılgan yapının tam olarak istikrar kazanamamış olması ve risk-on risk off modunda devam etmesi, altına korunma amaçlı olarak talep oluşturuyor. Diğer yandan başta Çin olmak üzere merkez bankalarının altın rezervlerini artırması ve altına dayalı enstrümanlar, altın talebini destekliyor. Altının önümüzdeki 12 ay içinde 2 bin doları görebileceği tahminleri yapılıyor. Eğer FED’in üçüncü parasal genişleme operasyonu gerçekleşirse bu tahminler daha önce gerçekleşebilir.

Capital: Global ekonomik krizde gelinen noktayı değerlendirir misiniz? Krizin boyutu artıyor mu?
- Ekonomik krizde gelinen nokta kırılganlıklar halen mevcut olmakla birlikte yılbaşı ile kıyaslandığından daha olumlu gözüküyor. Gerek İspanya gerekse İtalya’nın aldığı tasarruf tedbirleri borç sürdürülebilirliği ve büyüme konusunda yaratacakları handikaplar nedeniyle tek başına yeterli güvence sağlamaktan uzak. Burada “yangın duvarının” büyütülmesi kritik önemde. 700 milyar Euro’yu aşan birleştirilmiş EFSF-ESM kaynaklarının üzerine IMF-G20 bloğundan gelecek her türlü katkı bu aşamada çok önemli. Eğer bu katkı sağlanabilir ve Avrupa Merkez Bankası'nın bu büyük ekonomilere sirayet durumunda yeni atacağı adım olan doğrudan tahvil alımları başarılı olursa AB krizinin yönetilebilir olarak devam etmesi, ancak bölgeyi uzun sürecek bir zayıf ekonomik performans dönemine mahkum etmesi mümkün. AB-AMB ve IMF’nin ortak tedavi şekli aspirin tedavisi kadar basit değil, ancak iyileştirici etkisi de henüz kanıtlanmamış diyebiliriz. ~

YATIRIM FİNANSMAN IN MODEL PORTFÖYÜNDE 6 HİSSE VAR
EMLAK KONUT GYO (Hedef fiyatı 3,10)

2B, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm gibi düzenlemelerin sektöre getireceği ek talep ve şirketin defansif yapısı nedeniyle öneriyoruz.
BANK ASYA (Hedef fiyatı 2,15)
2012’nin ilk çeyreğinde sektörün üzerinde net kâr açıklamasını bekliyoruz.
GARANTİ BANKASI (Hedef fiyatı 8,20)
Güçlü bilanço yapısıyla sektörde öne çıkıyor.
KOZA ALTIN (Hedef fiyatı 41)
Yüksek kâr marjı ve üretim hacimlerindeki yukarı revizyon sonrası sunduğu prim potansiyeli nedeniyle öneriyoruz.
TAV HAVALİMANLARI (Hedef fiyatı 11,20)
ADP ile yaptığı ortaklığın yaratacağı sinerji ve yolcu sayısındaki hızlı büyüme trendinin süreceği beklentisi hisseyi öne çıkarıyor.
TOFAŞ (Hedef fiyatı 9,10)
Al ya da öde anlaşmalarıyla güvence altına aldığı ihracat faaliyetleri ve defansif yapısı nedeniyle öneriyoruz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz