Girişimci kadın'ın yarışması başladı

Nafiz Karadere ile yarışmanın detaylarını, kadın girişimcilere özel çalışmalarını konuştuk.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Girişimci kadın'ın yarışması başladı
Ekonomist Dergisi ve Garanti Bankası'nın işbirliğiyle gerçekleştirilen "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" yarışması, bu yıl 6'ncı kez düzenleniyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ilk yıl 113 olan başvuru sayısının 2011 'de 5 bin 600'e ulaştığına dikkat çekiyor ve ekliyor: "Hem yarışmanın başvuru kriterlerine sahip hem özgüveni yüksek bu kadar çok kadın girişimcimizin olması, Türkiye ekonomisi adına son derece güven verici bir gelişme. Bu yıl yine çok başarılı girişimcilerle tanışacağımıza şüphem yok." Garanti Bankası, 2006 yılından bu yana kadın girişimcileri, ayrı bir müşteri segmenti olarak konumluyor. Onlara özel finansal ürün ve hizmetler sunuyor. Ekonomist Dergisi ile ortaklaşa düzenlediği "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" yarışmasıyla da kadın girişimcileri cesaretlendirmek ve ödüllendirmek amacını taşıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, yarışma başladığı 2007'den bu yana hem katılımcı sayısının hem başvuru yapılan projelerin niteliğinin hem de değerlendirme kriterlerinin giderek geliştiğini söylüyor. "2007 yılında 113 olan başvuru sayısı, geçtiğimiz yıl 5 bin 600'e ulaştı. Hem yarışmanın başvuru kriterlerine sahip hem özgüveni yüksek bu kadar çok kadın girişimcimizin olması, Türkiye ekonomisi adına son derece güven verici bir gelişme" diye konuşuyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ile yarışmanın detaylarını, kadın girişimcilere özel çalışmalarını konuştuk:

Capital:
Türkiye'de kadın girişimci sayısı ne kadara ulaştı?
- TOBB verilerine göre Türkiye'deki 1 milyon 300 bin girişimcinin 80 bini kadın girişimcilerden oluşuyor. Kadın girişimcilerin sayısı gün geçtikçe artıyor, ancak hala gidecek çok yol var. Önümüzdeki dönemde beklentimiz, bu yükselişin daha da hızlı artması. Türk ekonomisinin kalkınma ve büyümesinin yanı sıra verimlilik artışı için de kadın girişimcilerin çoğalması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan kadınların girişimci olmalarının, her şeyden önce kendi güçlenmeleri açısından önemi tartışılmaz. Güçlenen kadın, ailesinin, çocuklarının ve işinin refahını da artırır. Kadınların duyarlı bakış açılarının tüm sektörler için artı değer oluşturduğuna, kadınların daha pratik yöntemler ve daha küçük yatırımlarla adeta mucizeler yarattığına inanıyoruz.

Capital: Kadın girişimcilerin en önemli ihtiyaçları neler?
- 2006 yılından bu yana yaptığımız çok sayıda araştırmanın sonucunda gördük ki kadın girişimcilerimiz en çok cesaret, iletişim ağı, eğitim ve finansman desteğine ihtiyaç duyuyor. Ayrıca Kadın Girişimci Destek Paketi'nden kredi kullanan ve yarışmaya katılan kadın girişimcilerle ilgili yaptığımız finansal analizler sonucunda, ağırlıklı olarak kredi kartı, destek kredisi gibi ürünleri tercih ettiklerini, aynı zamanda sigorta ürünlerine de oldukça önem verdiklerini gördük. Biz de onların bu ihtiyacına cevap vermek üzere çalışmalar yapıyoruz.~

Capital: Ne gibi çalışmalarınız var?
- Öncelikle işlerini büyütmek isteyen kadın girişimcilere finansman desteği için özel faiz oranlarıyla ihtiyaç ve yatırım kredileri sunan ve her sektöre hitap eden Kadın Girişimci Destek Paketi'ni çıkardık. Kadın girişimcileri cesaretlendirmek amacıyla 2007'den bu yana, Ekonomist dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Demeği'nin (KAGİDER) işbirliğiyle Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nı düzenliyoruz. Yarışmaya katılan kadın girişimcilerin cesaret ve başarıları, bizi daha iyi projeler yaratmak için motive ediyor. Girişimcilere sadece finansman desteği sağlamanın yeterli olmadığına, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmanın da önem taşıdığına inanıyoruz. Bu amaçla KAGİDER'le birlikte düzenlediğimiz Kadın Girişimci Buluşmaları'yla kadınların bilgisini ve birikimini artırmayı, onlara eğitim desteği vermeyi hedefliyoruz. 2008'den bu yana 15 ilde 2 bini aşkın kadın girişimciyle bu amaç doğrultusunda bir araya geldik.

Capital: Kadın girişimcilere yönelik özel kredileriniz de var. Bu kredilerin hacmi ne kadara ulaştı?
- Kadın Girişimci Destek Paketi kapsamında, bugüne kadar 15 bin girişimciye, özel faiz oranlarıyla toplam 430 milyon TL tutarında ihtiyaç ve yatırım kredisi sunduk. Paketten, bir yatırım projesine sahip olan veya mevcut firmasını genişleterek yerel ve uluslararası piyasalarda rekabet etmek isteyen kadın girişimciler yararlanabiliyor. Kadın Girişimci Destek Paketi içerisinde "Kadın Girişimci Destek Kredisi", "Kadın Girişimcilere Özel KOBİ Proje Kredileri", "Hazır Hesap", "POS", "Çek", "Şirket Kredi Kartı", "Nakit Krediler", "Ticari Araç Kredileri", "İşyeri Kredileri", Dış Ticaret Hizmetleri, "KOBİm Garanti'de İşyeri Sigortası", "Garanti E-Ticaret", "Garanti Alışveriş" gibi
firmalarının büyümelerine destek olacak bankacılık hizmetleri yer alıyor. Ayrıca KOBİ Kadın Girişimci Emeklilik Planı ve Ticari Kart (Bonus Business) ürünleriyle kadınlarımızı desteklemeye devam ediyoruz.

KATILIM İÇİN SON TARİH 20 MART
KİMLER KATILABİLİR?
Yarışmaya, hakim ortak olduğu şirketi yılda 25 milyon TL'nin altında ciro yapan ve Türkiye'de yaşayan kadın girişimciler bizzat başvurabiliyor veya aday gösterilebiliyor. Değerlendirme sonucunda seçilen "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi"ne 20 bin TL, "Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimci" ve "Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci"ye ise 15 bin TL nakit para ödülü veriliyor.

BAŞVURU İÇİN 2 ADRES

Adaylar, www.kadingirisimciyarismasi.com adresinde yer alan başvuru formu veya Garanti şubelerinden alacakları formlarla 20 Mart 2012 tarihine kadar başvuruda bulunabiliyor.

NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

Değerlendirme sürecinde jüri üyeleri, başvuran kadın girişimcileri, "risk alması ve cesaret göstermesi", "istihdam yaratması", "sürdürülebilir finansal yapıya sahip olması", "pazarlama yöntemlerini etkin kullanması" ve "kârlı bir bilançoya sahip olması" gibi kriterlere göre değerlendiriyor.~

Capital:
Yarışmaya ilgi nasıl gelişiyor?
- Bu yıl 6'ncısı yapılacak Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması, 2007 yılında başladı. 2007 yılında 113 olan başvuru sayısı, geçtiğimiz yıl 5 bin 600'e ulaştı. Hem yarışmanın başvuru kriterlerine sahip hem özgüveni yüksek bu kadar çok kadın girişimcimizin olması, Türkiye ekonomisi adına son derece güven verici bir gelişme. Yarışmada sunulan projelerde giderek daha kapsamlı, nitelikli, yaratıcı olmaya başladı. Değerlendirmeler, girişimcilik konusunu daha geniş bir perspektiften ele almak için gerekli kriterler eklenerek zenginleştirildi. Örneğin geçtiğimiz yıl ilk kez "Türkiye'nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi" ve "Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci" kategorilerinde de ödül verdik. Burada amacımız, sadece büyük ölçekli işletmeleri değil, ölçeği ne olursa olsun tüm kadın girişimcileri teşvik etmekti.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz