Misyonumuz tarım sektörünü desteklemek

Yıldız’ın Şekerbank’m tarım bankacılığı alanındaki faaliyetleri ve sektörel gelişmeler ile ilgili değerlendirmeleri...

1.06.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Misyonumuz tarım sektörünü desteklemek
2011 yılında 600 milyon Tl tarım kredisi veren Şekerbank, misyon olarak tarım kredilerine ayrıca önem veriyor. Bankanın nakit kredileri içinde tarım kredilerinin payının yüzde 7,2 olduğunu söyleyen Şekerbank İşletme ve Tarım BankacılığıMüdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, “Bu alana ticari kaygının ötesinde bakıyoruz” diyor. Şekerbank, kuruluş misyonu tarımın finansmanı olan ve Anadolu’daki binlerce üreticinin küçük birikimleriyle kurulmuş bir banka. Hem müşterileri hem çalıları, hem de şube ağı ile yerele en yakın, ‘Anadolu Bankacılığını gerçek anlamda uygulayan bir profile sahip. Sayılı büyük kredi yerine ihtiyacı olan binlerce kişiye ulaşarak finansman sağlıyor, tabana yaygın bankacılıkla ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. 2011’de tarım kredileri hacmini 387 milyon TL’den 600 milyon TL’ye çıkaran Şekerbank’ın nakti kredileri içinde, tarım kredilerinin payı yüzde 7.2 seviyesinde. Şekerbank işletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, hasat kart ve bu karta eklenen yeniliklere de dikkat çekiyor. Yıldız’ın Şekerbank’m tarım bankacılığı alanındaki faaliyetleri ve sektörel gelişmeler ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:

Tarım kredilerinin, toplam kredileriniz içindeki payı nedir? 2010-2011 verileri nedir?
- 201 yılında Şekerbank’m tarım kredilerinin hacmi bir önceki yıl sonuna göre yüzde 54 artış gösterdi. 2010 yılında tarım kredileri hacmimiz 387 milyon TL iken 2011 yıl sonunda 600 milyon TL olarak gerçekleşti. 2011 yıl sonu bilançosuna göre kendi nakit kredi portföyümüz içerisinde tarım kredilerinin payı yüzde 7,2’dir. Bu oran aynı tarih itibariyle özel bankalar toplamı içerisinde yüzde 1,6 seviyesinde. Şekerbank’ın toplam kredi hacminin yarısını esnaf, çiftçi, küçük ve orta boy işletmeler için kullandırılan krediler oluşturuyor. Bu kapsamda, 360 bin küçük işletme ve esnaf, 200 bin çiftçi olmak üzere toplam 560 bin müşterimiz bulunuyor.

SEKTÖRÜN ÖNEMLİ SORUNLARI NELER?
KREDİ GERİ ÖDEMEDE VADE ÖNEMLİ

Banka olarak bu yıl beşincisini gerçekleştirdiğimiz Hasat Kart Anadolu Turu kapsamında üreticilerin ve çiftçilerin nabzını tutuyoruz, sorunlarını dinliyor ve ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Çiftçilerimiz bizden krediyi zorlanmadan nasıl geri ödeyebilecekleri konusunda destek istiyorlar. Biz de çiftçilerimizin bu beklentisini karşılamak üzere halen piyasada 1 yıl olan zirai kredilerdeki vadeyi 2 yıla çıkardık.~

GİRDİ MALİYETİ ARTIYOR

Çiftçilerimiz için öne çıkan diğer konulardan birisinin de kaynak maliyetlerindeki artış olduğunu görüyoruz. Üreticinin girdi maliyeti (mazot, gübre vb.) sürekli artarken, üretici fiyatlarının düşmesi ya da gerçek değerini bulamaması, gelir-gider arasındaki makasın sürekli açılmasına ve üreticinin üretimini devam ettirebilmesi için sürekli bir kaynağa ihtiyaç duymasına neden oluyor. Üretici, tarımdan sağladığı gelirle ancak yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilmekte, tarımla ilgili yeni modern araçların, yöntemlerin kullanılması vb. konularda yatırım yapamamakta. Bu noktada tarımın finansmanı tartışılmaz derecede önem kazanıyor. Tarım sektörünün finansmanında kamunun yanında özel bankacılık sistemi de muhakkak yer almalı.

Özellikle hangi bölgelerde tarım kredileri konusunda daha aktifsiniz?
- İstanbul, Ankara, İzmir illerimizi sıralamaya almazsak; Şekerbank’ta tarım bankacılığında öne çıkan iller, Mardin, Edirne, Tokat, Kars, Manisa, Amasya ve Afyon olarak sıralanıyor.

Şekerbank’ın tarım kredileri alanına bakışını değerlendirir misiniz?

- Biz, kuruluş misyonu tarımın finansmanı olan ve Anadolu’daki binlerce üreticinin küçük birikimleriyle kurulmuş bir bankayız. Hem müşterilerimiz hem çalışanlarımız hem de şube ağımız ile yerele en yakın, ‘Anadolu Bankacılığı’nı gerçek anlamda uygulayan bir profilimiz var. Dolayısıyla bizim için tarım bankacılığı, bu anlayışın devamı olan, ticari kaygının çok daha ötesinde bir misyon. Her yıl düzenlediğimiz saha çalışmamız Hasat Kart Anadolu Turu kapsamında üreticilerin ve çiftçilerin sorunlarını dinliyoruz ve ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Çiftçilerimiz, kullandıkları krediyi zorlanmadan nasıl geri ödeyebilecekleri konusunda destek bekliyorlar. Biz de banka olarak, çiftçilerimizin bu beklentisini karşılamak üzere halen piyasada 1 yıl olan zirai kredilerdeki vadeyi 2 yıl olarak uyguluyoruz.

Türk bankacılık sektörünün tarım kredilerindeki payı artıyor mu? 2010-2011 yılı rakamları nelerdir?
- Tarım kredilerine bakarsak, 2010 yılı sonunda, ülkemizdeki tarım sektörü kredi hacmi 23,8 milyar TL iken, 2011 yılı Aralık ayı itibarı ile yaklaşık yüzde 34’lük bir artış sağlanarak 30,9 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık sektörünün tarım sektörüne kullandırılan kredilerin toplam krediler içerisindeki payına baktığımızda ise kamu bankaları toplamında yüzde 12, özel bankalar toplamında yüzde 1,6 olarak gerçekleşti.

2012 yılında tarım kredilerin büyüklüğünün ne olmasını bekliyorsunuz? ilk gerçekleşmeler nasıl?

- 2011 yılı Şubat ayı tarım sektörü kredileri toplamı 24.5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 2012 yılı Şubat ayında ise tarım sektörü kredileri toplamı 2011 yılı Şubat ayına göre yüzde 29’luk oranda bir yükselişle 31,7 milyar TL’ye ulaştı. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere tarım kredi büyüklükleri artış gösteriyor. 2012 yılında da bu artışın aynı seyirde devam edeceğini öngörüyoruz.~

Bu yıl, Hasat Kart’a tarım sigortası ödeme özelliği de eklendi. Bu konuda bilgi verir misiniz?
- Evet, Türkiye’nin çiftçiye özel ilk ticari kart ürünü olan Hasat Kart’a tarım sigortası ödeme özelliğini de ekledik. Böylece çiftçilerin emeğini korumalarına destek olmak için, sigorta primlerini uygun vadelerde, hasat zamanı tahsil ederek tarım sigortası kapsamında kullanılacak kredilerde yüzde 20 oranında faiz indirimi sağlıyoruz. Devlet Destekli Tarım Sigortacılığının Türkiye’deki tek temsilcisi olan Tarsim işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında, 150 kişiden oluşan Şekerbank ve Tarsim uzman ekipleri, 55 il, 91 ilçe ile 1.300 köyü ziyaret ederek 40 bin çiftçiye tarım sigortasının önemini anlattı.

Hasat Kart’ta ne gibi avantajlar sunuluyor?
- Hasat Kart ile çiftçilerimize ekim zamanı mazot, yem, gübre, tohum alımında nakit sıkıntısı çekmeden ihtiyaçlarını uygun ödeme koşullarıyla karşılama imkanı sağlıyoruz. Çiftçilerimizin öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak üzere farklı kurumlarla işbirlikleri yapıyoruz. Örneğin üreticilerimize, Hasat Kart ile anlaşmalı tedarikçilerimizden mazot aldıklarında 6 ay için yüzde sıfır faiz imkanı, sektörde başka bir örneği olmayan ‘tüm yıl konuş, hasatta öde’ kampanyasıyla cep telefonu faturalarını yılda bir kez faizsiz ödeme, ayrıca tarımsal sulamada kullanılan elektrik harcamalarını yine yılda bir defada hasat zamanı ödeme imkanı gibi birçok fırsat sunuyoruz. Çiftçilerimiz tüm bu ihtiyaçlarının bedelini, kendilerinin belirleyecekleri vadede, hasat zamanlarında tek seferde ödeyebiliyorlar.

Dünya Çiftçiler Günü’ne yönelik kampanya yaptınız mı?

- Şekerbank’ın gelenekselleşen kampanyası kapsamında, geçen yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’ne özel olarak zirai kredilerden masrafları kaldırarak kredi masrafını 9-22 Mayıs tarihleri arasında almadık. Bu yıl da 7-17 Mayıs tarihlerinde kampanyamızı gerçekleştirdik. Bu kampanyamızı her yıl düzenlemeye devam edeceğiz.

Bireysel emeklilik konusunda tarım sektörüne yönelik bir çalışmanız vardı? fiu anda ne aşamada, hedefiniz nedir bu alanda?
- Banka olarak bu yıl “Üreten Emeklilik” ürünü uygulamaya sunduk. Bu ürünle, çiftçi, esnaf ve küçük işletme sahiplerine ERGO iş birliğiyle bireysel emekliliğin kapılarını açıyoruz. Üreten Emeklilik, çiftçi, esnaf ve küçük işletmeler için bireysel emeklilik alanında ülkemizde ilk model olma özelliği taşıyor. Üreten Emeklilik ürününü, Türkiye’nin üreten gücü olan çiftçi, esnaf ve küçük işletmelerin emeklilik günlerini huzurlu geçirmeleri amacıyla geliştirdik. Bu ürünle müşterilerimizin, tüm bankacılık işlemlerini Şekerbank üzerinden yaparak hem maliyet avantajı elde etmelerini sağlamak hem de onların geleceğini güvence altına almalarına destek olmak istedik. Üretenlerin emekleri karşılıksız kalmasın diye, onların, ürettikleri dönemlerde yapabilecekleri tasarrufları, en etkin biçimde emeklilik dönemlerine taşımalarını hedefledik.~

Tarım sektörünün Türkiye ekonomisindeki payı nedir?

- Doğal kaynakların verimli kullanımının giderek daha da önem kazandığı günümüz dünyasında, Türkiye, heyecan verici üretim potansiyeli ve büyüme grafiği ile öne çıkıyor. Bu bağlamda, tarım sektörünün tüm değer zinciri ve tarımın finansmanı, her geçen gün daha önemli bir konu haline geliyor. Tarım sektörü Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 9’unu, istihdamın da yaklaşık yüzde 26’sını oluşturuyor. 2011 yılı içerisinde, tarımın hem genel ekonomiye hem de istihdama katkısı artış gösterdi. Tarım sektöründeki bu büyüme memnuniyet verici bir gelişme.

Tarım kredileri konusunda kamusal düzenleme yapılması gereken alanlar nelerdir?

- Tarım sektörünün verimli bir yapıya kavuşturulması için arazi mülkiyet kavramında reformlara ihtiyaç duyuluyor. Özellikle mirasın reel olarak bölünmesi nedeni ile tarım işletmeleri giderek küçülüyor ve tarım sadece kırsal kesimde kalıyor. Bu durum devam ettiği sürece tarımsal faaliyet sonucu elde edilen gelir de düşük olacak. Üreticilerin birlikte hareket edebilecekleri bir yapıya kavuşturulması, küçük üreticilerin üretim girdilerini ve tarım kredilerini uygun koşullarla piyasalardan sağlayabilmelerini ve tarım ürünlerini gerçek değerine pazarlayabilmelerini sağlayacak.

Şekerbank’ın tarım sektörüne verdiği diğer hizmetler
Şekerbank’ın Hasatkart, sigorta hizmetleri ve bireysel emeklilik hizmetlerinin yanında farklı hizmetleri de bulunuyor. Halit Haydar Yıldız, bu hizmetlerle ilgili şu bilgileri veriyor.
EKOkredi Tarım:
Bu ürünle bugüne kadar 2000’e yakın çiftçiyi ve üreticiyi enerji tasarrufu ile tanıştırdık ve bu alanda 20 milyon TL’ye yakın kaynak kullandırdık. Çiftçiler, seraların yalıtımı, sulama kuyuları için güneş panellerinin kurulması ve su tasarrufu için sulama sistemleri gibi tarım sektörüne yönelik kredi ihtiyaçlarını, EKOkredi Tarım ürünü ile karşılıyorlar.

Organik tarım-sera kredisi:
Üretim tekniklerini modernleştirerek, tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasını hedefliyoruz. Zirai işletmelerin ve çiftçilerin, tarım-sera kredisiyle sera yalıtımlarını, organik tarım ve seracılık faaliyetlerine ilişkin yatırımları ile bu kapsamdaki tüm harcamalarını finanse etmeye devam ediyoruz.

Verilen diğer krediler:
Tarım bankacılığındaki başlıca ürünlerimiz arasında yılda bir kez hasada endeksli ödemeli kart olan Hasat Kart’ın yanında; Organik Tarım Sera Kredisi, Traktör, Tarımsal Ekipman, Bahçe-Tarla, Modern Sulama Ekipmanları, Damızlık Süt Sığırcılığı, Küçükbaş Süt Hayvancılığı ve Besicilik ve Arıcılık kredileri bulunuyor. Bu ürünlerle tarımsal faaliyetlerdeki her türlü ihtiyacı kredilendiriyoruz. 2011’de tarımın bir başka alanı olan balıkçılık ve su ürünlerini kapsayan “Balıkçılık Kredisi” ürününü çıkardık. Bu alanda faaliyet gösteren müşterilerimize de uygun fiyat ve vadelerde balıkçılık kredisi kullandırıyoruz. Ayrıca meyve suyu, reçel, konserve üretimi yapan firmalara özel kredilerimiz de mevcut. Sözleşmeli tarım faaliyetlerini de finanse etmekteyiz. Süt üreticilerinden süt toplayan birlik ve kooperatifler de yine finanse ettiğimiz özel alanlardandır.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz