"Rusya krizi olmasa daha hızlı büyürdük"

Rusya krizi, kuşkusuz ana sermayedarı Rus Sberbank olan Denizbank’ı da etkileyecek. “Bunun bize hiç olumsuz etkisi olmaz dersem yalan olur, tabii ki olacak” diyen bankanın genel müdürü HAKAN ATEŞ, 2014’te piyasa paylarının arttığını ve 2015’te de bunun süreceğini söylüyor. Ateş, “Ama böyle bir problem olmasaydı tabii daha iyi olurdu, daha hızlı büyürdük” diye de ekliyor. 2015’in ilk üç ayında yeniden sermaye artırımına gidecek bankanın, özellikle tarım, KOBİ ve proje finansmanında agresif büyüme hedefleri mevcut.

13.02.2015 15:25:060
Paylaş Tweet Paylaş
"Rusya krizi olmasa daha hızlı büyürdük"
2015 nasıl bir yıl olacak?
1- Sektör, aktiflerde yüzde 13,4, mevduatta yüzde 9,1 büyüyecek. Kârlılık da yüzde 10’lar civarında olacak. 
2- Kredilerde de bu yıla göre biraz daha iyi bir büyüme olacak, yüzde 14,3 büyüme öngörüyoruz. 
3- Aktifler, mevduat ve kredilerde yüzde 14 büyüme hedefliyoruz. Özvarlık getirisinde konsolide kâr hedefimizi de yüzde 13’ün üstünde belirledik.
4- Tarımda çok hızlanacağız. Bu alanda büyümemiz yüzde 20’ler mertebesinde olur.
5- 2014’te bireysel bankacılıkta mevduat hacmimizi, sektörün 2 katı kadar büyüttük. Bu yıl yüzde 14 büyüme planlıyoruz. 
6- 2015’te de açacağımız şubelerin neredeyse tamamı tarımsal üretim ağırlıklı merkezlerde olacak.
7- 2014’te 80 binin üstünde esnafa 1,4 milyar TL kredi sağladık.
8- Orta ve üstü KOBİ’lere de ayrı programlarla gideceğiz. KOBİ tarafında yüzde 20 üstü büyüme sağlayacağız.

DenizBank, en son Rus Sberbank’ ın iştiraki olması nedeniyle Rusya’ya uygulanan ambargoyla boğuşmak durumunda kaldı. Ambargodan yapılan yoğun temaslar sonrası çıkarılan DenizBank, 2014’te de iyi bir performans sergiledi. “Tabii ki Sberbank ve Rusya Federasyonu’nda belli şahıs ve hükmi şahsiyetlerin yaptırımlar listesinde olmasının çeşitli olumsuz etkileri var ve bu da sürüyor” diyen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu konuda çok açık konuşuyor: “Bunun bize hiç olumsuz etkisi olmaz dersem yalan olur, tabii ki olacak. 2014 yılı da dahil piyasa paylarımız artarak gitti. 2015’te farklı olması söz konusu değil... Ama böyle bir problem olmasaydı tabii daha iyi olurdu, daha hızlı büyürdük.” DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ile 2015 yılı bankacılık sektörünü, Rusya krizinin etkilerini ve rotalarını kıracakları alanları konuştuk: 
~
* DenizBank’ın yeni yılda nasıl bir büyüme stratejisi olacak? 
* 2014’ün ilk 9 ayında iyi performansımızı sürdürdük. 2007- 2014 Eylül ayları arasında bankamız, yüzde 403 büyürken sektörün de büyümesi yüzde 232 oldu. 2015’in, 2014’e benzer bir yıl olacağını düşünüyoruz. Sektörün 2015’te aktiflerde yüzde 13,4, mevduatta yüzde 9,1 büyüme yapacağını öngörüyoruz. Mevduatlar, maalesef tasarruf eğilimi artmadığı için çok hızlı büyümüyor. Kredilerde de bu yıla göre biraz daha iyi bir büyüme olacak, yüzde 14,3’ler civarında büyüme öngörüyoruz. Sektörün kârlılığı da yine yüzde 10’lar civarında olacak. Bizim de 2015 için aktifler, mevduat ve kredilerde büyüme hedefimiz yüzde 14. 2015 için özvarlık getirisinde konsolide kâr hedefimizi de yüzde 13’ün üstünde belirledik. 
* Hangi alanlarda daha aktif olacaksınız? 
* Aslında çok önemli bir proje bankasıyız. 25 milyar doların üzerinde çok önemli projelerde yer aldık ve alıyoruz. Şu anda elimizde 81 proje var, realize ettiğimiz 150’nin üzerinde projemiz bulunuyor. Bunların arasında 3’üncü köprü, 3’üncü havalimanı, Bodrum ve İzmir havaalanları, enerji dağıtımı özelleştirmeleri, turizm yatırımları var. Türkiye’de kamu bankaları dahil proje finansmanında etkin 7-8 banka var, biz ilk 5 bankadan biriyiz. Proje finansmanları sektörde 64 milyar TL’lik büyüklüğe sahip. Burada yüzde 17 payımız var. Aslında projelerin önemli bölümünü oluşturduğu kurumsal ve ticari bankacılık alanında büyümemiz, her yıl en az yüzde 25'leri buluyor. Proje finansmanında da payımızı en azından korumak istiyoruz.
* Güçlü olduğunuz tarım ve KOBİ bankacılığında, ciddi bir rekabet var. Pay kaptırma olasılığınız var mı?
* Tarım bankacılığı biz girdiğimizde bakir bir alandı. Ziraat Bankası kredileri dışında 1 TL banka kredisi yoktu. Burada mikro kredilendirme konusunda çok önemli adımlar attık ve piyasanın en büyüğü haline geldik. Bugün sektörde 34 milyar TL’lik tarım finansmanı mevcut. Kamu bankaları hariç yüzde 27’lik pazar payıyla lideriz. Diğer bankalardan bu alana tabii ki girişler olacak ama sahadaki bankacılık hizmeti o kadar eksik ki gidecek çok yol var. Tarımda çok hızlanacağız. Bu alanda büyüyemiz yüzde 20'ler mertebesinde olur.
~
* KOBİ bankacılığında da tablonuz benzer mi? 
* KOBİ, çok rekabetçi bir alan… Bu alanda ilave pay almak için büyümenin sektörün çok üzerinde olması lazım. 2014 yıllıklandırılmış bazda KOBİ kredilerinde yüzde 32 ile sektörün üzerinde büyüme sağladık. Aslına bakarsanız KOBİ’ler, artık problemli kredilerin giderek daha fazlaca gelmeye başladığı bir alan oldu. KOBİ’lerde de mikro kredilendirmede varız. Ciroları 1 milyon TL’nin altındaki esnaflarda varlığımızı artırarak sürdüreceğiz. Bu yıl 80 binin üzerinde esnafa 1,4 milyar TL mikro kredi sağladık. Ama orta ve üstü KOBİ’lere de ayrı programlarla eğileceğiz. 2015 için yüzde 20 üzerinde büyümeyle agresif trendimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.
* Farklı alanlarda da iddianız var mı?
* Belediyeler ve spor kulüplerinin finansmanında önemli bir bankayız. Turizm, gemicilik, eğitim ve sağlık alanlarında hep varız. Örneğin, turizmde yüzde 17’lik pazar payıyla sektör lideriyiz. Kentsel dönüşümün finansmanı projelerinde, geçtiğimiz 2 yılda yüzde 38’lik pazar payı aldık.
* Citibank’ın bireysel bankacılık işini aldınız. Ancak regülasyonlarla burada kârlar eridi. Bu satın almadan memnun musunuz?
* Bireysel bankacılıkta bu yıl konut kredilerinde yavaş bir büyüme var. Taşıt kredileri ve kredi kartlarında ise daralma mevcut. Tüketici kredilerinde belli bir artış var ama burada da risk ağırlığı yüzde 200’dür. Kredi kartlarında da öyle… Dolayısıyla iki yanı keskin bir bıçak. Bu iki alanda fiyatı yüksek bulduğunuz gruba gidiyorsunuz, bu sefer de yüksek fiyattan alan geri ödemede sıkıntı yaşıyor. Dolayısıyla problemli kredi haline geliyor. Ama makro ihtiyati tedbirlerde gevşeme olabileceğini düşünüyorum. Munzam karşılıklara verilecek faizler ve oranları konusunda gevşeme olabilir ve böylece kredilerin önü açılabilir. 2015’te bunun için yeterli imkan var. Satın almaya gelirsek… Tabii ki satın almadan memnunuz. Citibank bizim için çok büyük bir getiri. Satın almayla Citi ekolünün tüm know-how’ı geldi. Bizim için Citi’nin deneyim ve elemanlarından yararlanmak çok büyük bir fayda oldu.
* Bugün bankanın kredilerinde bireyselin payı ne kadar? Büyüme iştahınız var mı?
* 94 milyar TL konsolide aktif büyüklüğümüz var. 63-64 milyar TL kredi büyüklüğümüz bulunuyor. Konsolide ciromuzun yüzde 22’si bireyselden geliyor. Bireyselde büyümeyi istemek zorundasınız. Şu bir gerçek ki aldığımızz her müşteri, bankaya artı yazıyor, eksi yazmıyor. Dolayısıyla bizim müşteri sayımızı Citibank’tan gelen 700 bin müşteriyle 8,5 milyona çıkarmamız bize yüzde 10 katkı sağladı. Bu, kredi kart iIimizi de bireysel iIimizi de çok destekledi. Pasif tarafta da gelen müşterilerin önemli bir bölümünün hali vakti yerinde, özel bankacılık segmentine ciddi müşteri geldi. 2014’te bireysel bankacılıkta toplam mevduat hacmimizi, sektörün 2 katı kadar büyüttük, vadeli mevduat müşteri adedinde tabana yaygınlığımızı artırdık. Bu yıl da bireyselde yüzde 14 büyüme planlıyoruz.
~
* Bireyselde bankanoız için önemli bir gelir kaybı oluştu mu? 
* Oluştu tabii… Sektör genelinde bu kayıp 3,5- 4 milyar TL gibi büyük bir rakamdır. Denizbank için sadece 200 milyon TL civarında bir rakam var. Bunu kompanse etmek için ilk olarak daha fazla hacim yapıp ölçeği artırmak lazım. İkincisi zaten ekonomi politikasının da arzusu yönünde KOBİ’ler, tarım, kurumsal ve ticari işlere, ihracata dayalı iIlere daha fazla kredi verilmesi gerekiyor. Zaten trend de bu yönde.
* Ana sermayedarınız Rusya’nın en büyük bankası. Rusya sorunu, bu ülkenin gelecek yıl büyüyememesi, bankanızı nasıl etkileyecek? 
* Rusya, bu yıl sıfır civarında büyüyecek. Ekonominin az büyümesi, bizim hissedarımız Sberbank’ ın da az büyümesine yol açabilir. Ama kaliteye kaçış konsepti de söz konusu olabilir. Sberbank, dünyanın en büyük 20 bankasından biri, Rusya bankacılık sektörü kârının yüzde 70’ini yapıyor. O nedenle Sberbank’a doğru bir gidişde olabilir. Sberbank kârla yoluna devam ediyor, 2014’te de kârda azalma yok. Ama ekonominin büyümesine paralel bankadaki büyüme de sınırlanır. Bunun bize yansıması şöyle olur: Şimdiye kadar hissedarımız Sberbank, tüm ihtiyaçlarımızı gayet güçlü bir şekilde temin etti. Zaten onlardan tek ihtiyacımız sermaye. Sermaye dışında fonlamamız ve benzeri tüm işlerimizi kendimiz yapıyoruz.
* Yakında bir sermaye ihtiyacınız olacak mı?
* Halka açık olduğumuz için net bir tarih veremiyorum ama 2015’in ilk üç ayında bunu gerçekleştireceğiz. Sberbank, Denizbank’ı satın aldığı 1 Ekim 2012’den bugüne kadar 1,2 milyar dolar yatırım yaptı. Hem kârımızı bıraktı hem 1,2 milyar dolar net sermaye girişi yaptı. Dolayısıyla Türkiye’ye çok önem veriyor, büyümemiz ve sağlıklı gelişmemiz Sberbank için öncelikli.
* Yakın geçmişte Rusya’ya uygulanan ambargo kapsamından çıktınız. Yeniden böyle bir risk bekliyor musunuz? 
* Tabii ki Sberbank ve Rusya Federasyonu’nda belli şahıs ve hükmi şahsiyetlerin yaptırımlar listesinde olmasının çeIitli olumsuz etkileri var ve bu da sürüyor. Ama bu tabii büyük resimle ilgili bir olay, bir yanda Rusya Federasyonu bir tarafta Amerika ve Avrupa Birliği var. Bunun bize hiç olumsuz etkisi olmaz dersem yalan olur, tabi ki olacak. Ama biz Denizbank olarak krizlerde çok deneyimli ve doğru yönetilen bir bankayız. Ayrıca burada bir kriz de söz konusu değil, son derece güçlü bir hissedarımız var. Bize de her zaman destekleri söz konusu. Dolayısıyla 2015’te de piyasa paylarımızı artıracağız. Zaten geriye doğru bakın hangi kesiti alırsanız da alın, 17 yıllık geçmişte Denizbank hep piyasa paylarını artırmıştır. Hiçbir yıl aksi olmadı. 2014 yılı da dahil piyasa paylarımız artarak gitti. 2015’te farklı olması söz konusu değil... Ama böyle bir problem olmasaydı, tabii daha iyi olurdu, daha hızlı büyürdük.
~
“5’İNCİLİĞİMİZİ KORURUZ” 
AÇIK ARA
Konsolide bazda Türkiye’nin 5’inci özel bankayız. Son 2 yıldır bu pozisyonumuzu sürekli güçlendiriyoruz. Eylül sonunda 94 milyar TL’ye ulaşmış konsolide aktifimizle bizi takip eden en yakın bankaya 17,5 milyar TL fark attık. Bu açık ara 5’inciliği korumak istiyoruz. Birçok alanda lideriz. İşletme Kart ve Üretici Kart’la birlikte 933 bin ticari kart adetine ulaştık. Yüzde 34’lük payla ticari kartlarda lideriz. Bu yıl da benzer büyümeyle bunu korumayı hedefliyoruz. Altın kredilerinde de son 3 yıldır önemli büyüme hacimlerine ulaştık, yüzde 13,5 pazar payına ulaştık. 
ÜCRA YERLERE ŞUBE Sektörde şubeleşme hızı azaldı. Şubeleşmede payımız yüzde 6’larda ve yakın gelecekte 7 payı zorlarız. Sebebine gelince biz mikro kredilerde, tarım bankacılığında ilerlediğimiz için şehirdeki insanların adını bile duymadığı yerlerde şube açıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir hariç tüm şubelerimizin yüzde 65’inde tarım bankacılığı hizmeti veriyoruz. Bu şubelerdeki operasyonlarımızdan da çok memnunuz. Bireysel bankacılıkta pek keşfedilmemiş alan yok. Ama tarıma girdiğinizde onun çevresindeki KOBİ ve bireysel potansiyelini alıyorsunuz. 2015’te de açacağımız şubelerin neredeyse tamamı tarımsal üretim ağırlıklı merkezlerde olacak.

“2015’TE NEFES ALABİLİRİZ”
BÜYÜME SORUNLU 2015’te bir sürü olumlu ve olumsuz faktör var. Hem kuzey hem doğumuzda ciddi problemli bölgeler var. Bu bölgelerdeki çekişmelerin ilk etkisini, enerji ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerde gördük. Bu, Türkiye için ilk bakışta bir artı. Ama bir taraftan da global büyüme yüzde 2,5’larda kalacak. Çin yine yüzde 7’lerde büyüyecek gibi yani Avrupa Bölgesi, Rusya ve diğer bölgelere pek bir şey kalmıyor. 
FAİZLER DÜŞECEK 2015’in Türkiye’nin büyümesinde biraz daha pozitif olacağını düşünüyorum. 2015’te enerji ve emtia fiyatlarının geri gelmesiyle ekonomimizde ekstradan 8-10 milyar dolarlık tasarruf olacak. Bugün 45 milyar dolar olan cari açık, 35 milyar doların altına inecek. Bu gerçekleşirse döviz baskısı azalacak ve enflasyon nedeniyle yüksek olan faizlerin 150-250 baz puan geri gelmesi söz konusu olacak. Faizlerin düşmesi sanılanın aksine bankacılık sektörünü daima olumlu etkiler ve bankaların kârı artar. Bankacılık zorlu 1-2 yıldan sonra nefes alabilecek. 

“ÇAKTIRMADAN 43 ŞUBEYİ BULDUK” 
İZLE POLİTİKASI
“Müşterini izle” stratejimizle müşterilerimizin doğrudan yatırımları veya ticari ilişkileri olan coğrafyalardaki hizmet ağımızı genişletmeye devam ediyoruz. Bu stratejimize paralel olarak Avrupa’daki iştirakimiz DenizBank AG, 2014’te şube ağını genişletmeye devam ettik. Avusturya’da 8 milyar Euro aktif büyüklüğe sahip büyük bir bankamız var. Çaktırmadan yurtdışında şube sayımız 43’ü buldu. Bir anda 10 şubeden bu sayıya geldik. 
YENİ PAZARLAR Yurtdışı planlarımıza aynen devam ediyoruz. Almanya ve Avusturya piyasalarında çok sağlıklı hizmet veren bir yapımız var. Şu anda Batı Avrupa’daki faaliyetlerimizden gayet memnunuz. Avrupa’ya ek olarak, müşterilerimizin yoğun yatırımları ve ticari ilişkileri olan Azerbaycan ve Gürcistan gibi potansiyel pazarlar da yakın takibimizde.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz