"Küçüklerin ilgisi artıyor"

Yatırım iştahının azalması leasingde büyüme sancıları doğuruyor. Bu yılın ilk çeyreğinde sektörde işlem hacmi yüzde 10 düştü. Deniz Leasing’in genel müdürü KAHRAMAN GÜNAYDIN, yılın ilk 9 ayı için de çok umutlu değil: “İkinci çeyrekte işlem hacmi, birinci çeyrekten de düşük olacak. Ancak eylülde bir toparlanma olur” diyor. Sektörü payı yüzde 20’ye varacak “Sat geri kirala” ürününün kurtaracağını söylüyor ve önemli bir trende dikkat çekiyor: “Sözleşme büyüklükleri düşüyor, ilk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 39 küçülme var. Bu da KOBİ odaklı büyümeyi gösteriyor.”

28.09.2015 15:16:110
Paylaş Tweet Paylaş
"Küçüklerin ilgisi artıyor"
Leasing sektöründe ilk çeyrekte 1,44 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. 2014’ün ilk çeyreğinde bu hacim, 1,6 milyar dolardı. Bu yılın ikinci çeyreği için de tablo pek içi açıcı değil. Sektörün 5’inci büyük işlem hacmine sahip şirketi Deniz Leasing’in genel müdürü Kahraman Günaydın, “Bence bir toparlanma olmadı. Tescillenme sisteminden takip ettiğim işlem rakamlarına göre ikinci çeyrekte işlem hacmi, birinci çeyrekten de düşük olacak. Tescillenmiş işlem sayısı sektörü birebir göstermese de önemli bir sinyal… İlk çeyreğe göre daha kötü bir trend bekliyorum” diyor. Bu durumda sektör, yıla girerken yüzde 15 büyümeyle hedeflediği 8-8,5 milyar dolar işlem hacmini de tutturamayacak. Günaydın, bu konuda “Temmuz ayında piyasalar çok durgun, yılın ikinci yarısına da kötü bir başlangıç yaptık. Burada siyasi belirsizlik ve yatırım iştahının azalmış olması en büyük nedenler. Bu yıl 6 milyar dolar gibi bir işlem hacmine ulaşırız” şeklinde yorum yapıyor. Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın’la sektörün mevcut durumunu, hedeflerini ve yeni trendleri konuştuk: 
* Sektörde ilk çeyrek istenilen gibi gitmemişti. İkinci çeyrekte toparlanma yaşandı mı? 
Leasing sektöründe ilk çeyrekte 1,44 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleşti. 2014 yılında sektörün işlem hacmi 7,6 milyar dolara ulaşmıştı, ilk çeyrekte işlem hacmi 1,6 milyar dolardı. Çeyrek bazında bakıldığında geçen yıla göre yüzde 10 düşüş görünüyor ama 2014’te de işler geç açıldığı için bu büyük bir kayıp değil… İkinci çeyrek verileri de ağustos ayının ortalarına doğru açıklanacak. Ancak bence ikinci çeyrekte bir toparlanma olmadı. Tescillenme sisteminden benim ettiğim işlem rakamlarına göre ikinci çeyrekte işlem hacmi, birinci çeyrekten de düşük olacak. Tescillenmiş işlem sayısı sektörü birebir göstermese de önemli bir sinyal… Belki de ben yanılırım ama ikinci çeyrek sonuçlarında, ilk çeyreğe göre daha kötü bir trend bekliyorum. 
* Yılın ikinci yarısı için öngörüleriniz nasıl? 
Temmuz ayında piyasalar çok durgun. Yılın ikinci yarısına da kötü bir başlangıç yaptık. Bu durumda siyasi belirsizlik ve yatırım iştahının azalmış olması en büyük nedenler. Yaz dönemi ve Ramazan’ın getirdiği sakinlik de etkili oluyor. Tüm bunlar, üçüncü çeyreğin kötü olacağının ön habercileri. Ancak eylülde bir toparlanma olur diye düşünüyorum. Son üç ayda sektörde büyüme son sürat devam eder. 
* Bu çizdiğiniz tabloda bu yılki sektörün yüzde 15 büyüme hedefi de tutmayacak gibi… 
Evet, tutmaz diye düşünüyorum. Sektörde işlem hacminde yüzde 15 büyüme hedefleniyordu. Ancak geçen yıla göre küçülme olacağını tahmin ediyorum. Geçen yılki 7,6 milyar dolar işlem hacmini yakalayabilirsek çok iyi olur. Ama ilk çeyrek rakamları ve mevcut duruma göre bu yıl 6 milyar dolar gibi bir işlem hacmine ancak ulaşırız. 
* Peki hangi sektörlerde bir kıpırdanma var? 
Enerji tarafında yatırımlar oluyor. Deniz Leasing olarak biz de son 1,5 yıldır güneş enerjisinde atak yaptık. Burada açık ara farkla sektör lideriyiz. Ama bu alanda bütün rakiplerimiz de çok iştahlı. Bugün en ciddi büyüme alanını, lisansız güneş enerjisi yatırımları olarak görüyorum. Dünyadaki rakamlara baktığımızda leasingin yatırımlardan aldığı pay çok düşük kalıyor. Leasingin ülkenin GSMH’sinde payı 2013 sonu rakamlarıyla binde 6 olarak görülüyor. ABD ve Avrupa’da bu oran yüzde 2’lerde. Daha önemli bir gösterge olan, leasingin yatırımlardan aldığı paya bakarsak Türkiye’de yüzde 6’ları yeni bulduk. ABD ve Avrupa’da ise bu oran 5 yıl önce bile yüzde 20’lerin üzerindeydi. Leasingin daha yaygın sektörlerde, daha yaygın kitlelerde olması için çalışıyoruz. KDV’nin olduğu her yatırımda leasing olmalı. 
~
* Bu yıl hangi üründe büyüme bekliyorsunuz? 

Sektörde önemli bir talep, sat geri kiralaya geliyor. 2014’te sat geri kiralanın işlem hacmi 2 milyar dolar oldu. Bu yıl için tahminim de bu alanda hacmin 2,5 milyar doların altında olmayacağı yönünde. Bugün sektörün toplam işlem hacminin yüzde 15’i sat geri kirala ürününden geliyor. Ama yeni işlemlere bakarsak ilk çeyrekte payı yüzde 25’in üzerine çıkıyor. Yani her 4 işlemden biri sat geri kirala ürününden geliyor. 
*Yılın ikinci yarısı için bu artış devam eder mi? 
Bu yılın sonuna kadar bu ürünün payı artar. Hatta yeni işlemlerde payı yüzde 30’a kadar çıkar. Toplam işlem hacminde de sat geri kirala payının yüzde 20’ye yaklaşacağını düşünüyorum. Sat geri kirala doğru uygulanırsa çok güzel bir ürün, ama tehlikeleri de var. Teşviklerin sonradan terse dönme ihtimali mevcut. Bu ürünü alan şirketin de leasing firmasının da bu riski bilerek sat geri kirala yapması gerekiyor. Tabii gayrimenkul olması nedeniyle güvenli bir varlık riski alıyorsunuz; yeter ki gayrimenkul likide problemsiz dönebilsin. Bu ürün, birçok leasing firmasının iştahını kabartıyor. Ama riskleri nedeniyle şirketlerin işlem hacimlerinde belli bir payda kalması gerekiyor. 
* Bu ürünle yeni müşteri sayısı artıyor mu? 
Evet, sat geri kirala yeni müşteri de kazandırıyor. Örneğin bizim yeni müşterilerimizin yarısına yakını bu ürünle geldi. Sat geri kirala ile gelen pek çok firmanın makine yatırımlarını veya araç kiralamalarını da biz alabiliyoruz. Son 1,5 yıldır bu durum sektör için önemli bir trend. Sektörde ortalama sözleşme büyüklüklerinin düşmesi de bir başka trend. Sektörde ilk çeyrekte 5 bin 341 adet işlem gerçekleşti. Leasing sözleşmelerinin noterde imzalanması şartının kalkmasıyla sektörde küçük hacimli iş sayısı da beklenildiği gibi artışa geçti. İlk çeyrek rakamlarına göre ortalama sözleşme büyüklüğü 275 bin dolar. Bu rakam 2014’ün ilk 3 ayında 383 bin dolardı. Sektörde ortalama büyüklükler düşüyor. Bu da leasing şirketlerinin daha yaygın şekilde daha çok müşteriye gittiğini gösteriyor. Sektörün KOBİ odaklı büyümesini, KOBİ’lere yöneldiğini bu göstergeden görebiliyoruz. 
* Tüm bu tabloda kâr nasıl gidiyor? 
İlk çeyrekte sektör, toplam 203 milyon TL kâr elde etti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre daha iyi. Gerçekleşen kâr, sektörü mutlu etti. Biz de yıl sonunda geçen yıla göre kârda yüzde 10 artış sağlayacağız. l 2014 yıl sonu sorunlu kredi oranı yüzde 6,7’ydi. Bugün için oran kaç? n Sektörde bugün oran, yüzde 6,8. Bu, yüksek bir oran ama leasing sektörü bankalar kadar rahat sorunlu kredi satışı yapamıyor. Bu oran yılların birikimiyle oluşuyor. Bu yıl sonunu da aynı oranla bitireceğimizi sanıyorum.
~
“İŞLEM HACMİNDE YÜZDE 20 BÜYÜYECEĞİZ”
HEDEF 500 MİLYON DOLAR

Deniz Leasing olarak ikinci çeyreği iyi geçirdik. Biz bu yıl 500 milyon dolar üretim hedefliyoruz. İlk yarıda 220 milyon dolara eriştik. İşlem hacminde yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. 2014 yılını 420 milyon dolar hacimle kapattık. Bu yıl sonu da hacmimiz 500 milyon dolar olur. Bizim büyümemiz, sat geri kirala, güneş enerjisi ve sağlık gibi belli alanlara odaklandığımız için sektörden iyi gidiyor.
HER ALANDA BÜYÜME
Hiçbir ürünün işlem hacmimizde payının yüzde 20’yi geçmesini istemiyoruz. Yaygın bir portföy istiyoruz, her alanda olacağız. Bugün sat geri kirala, işlem hacmimizin yüzde 14’ünü oluşturuyor. Yıl sonunda bu oran yüzde 17’ye kadar çıkabilir. Bu yıl yaptığımız sözleşmelerin en az yüzde 75’i yeni müşterilerden gelecek. KOBİ odaklı çalışıyoruz.
BUTİK ARAÇ KİRALAMA
 Sektörde operasyonel leasingle filo kiralamayı ilk biz yapıyoruz. Deniz Filo’yu leasing bünyesinde kurduk, 800 araca ulaştık. Butik araç kiralama yapıyoruz. Kurumsal çalışmıyoruz, bireysel meslek sahiplerine yöneliyoruz. Dünyada operasyonel leasing alanında iş makineleri ve sağlık çok büyük fırsat alanları. Biz de bu alanlara girmek için fizibilite çalışmaları yapıyoruz. 

“İLK 5’TE DEVAM EDECEĞİZ”
PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 6,85
Bugün sektörde bilanço büyüklüğünde 5’inci sıradayız. Pazar payımız hacim tarafında yüzde 6,85. Sözleşme adedinde ise sektörden yüzde 10,5 pay alıyoruz. Çünkü KOBİ’lere konsantre çalışıyoruz. Ortalama sözleşme büyüklüklerinde ilk 3 şirket içindeyiz. Burada diğer iki leasing şirketi, en büyük 5’ten değil.
200 BİN DOLARIN ALTINDA
Biz her ürünü satarak bu büyüklükte çok sayıda sözleşme yapabilen tek firmayız. Bu şekilde risk dağıtarak, 200 bin doların altındaki ortalama sözleşme büyüklükleriyle gitmeyi planlıyoruz. 5 yıl sonra da planlarımızda sektörde kira alacağında ilk 5’te olmak var. Dağınık bir portföyle KOBİ konsantrasyonlu bir şirket olacağız.

LEASING YÖN VEREN RAKAMLAR
1,44 MİLYAR DOLAR:
Sektörde ilk çeyrekte ulaşılan işlem hacmi.
YÜZDE 10: İlk çeyrekte düşüş geçen yıla göre bu oranda oldu, yıl sonuna doğru düşüş azalır.
7,6 MİLYAR DOLAR: 2014’te işlem hacmi bu rakama ulaşmıştı, ancak 2015’te zor.
6 MİLYAR TL: Bu yıl yüzde 15 büyüme hedefİ vardı, ancak tutmaz. 6 milyar TL işlem yakalanabilir. BİNDE 6: GSMH’den leasingin aldığı pay bu düzeyde. Avrupa’da ise yüzde 2’lerde.
YÜZDE 6: Leasingin yatırımlardan aldığı pay Türkiye’de yüzde 6, Avrupa’da ise 5 yıl önce yüzde 20 idi.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz