Tamamlayıcı heyecanı

Beklenti ve yabancılara özel sigortalarla yeni teminatlı özel sağlık sigortaları sektörde şirketlerin iştahını açıyor...

12.05.2016 15:08:370
Paylaş Tweet Paylaş
Tamamlayıcı heyecanı
Son dönemde sigorta sektöründe asıl hareket, sağlık sigortalarında yaşanıyor. 2015 sonu verilerine göre bu branşta, bir önceki yıla göre prim üretimi yüzde 17,3 arttı. Türkiye Sigorta Birliği, geçtiğimiz yıl sağlık branşında toplam prim üretiminin 3,4 milyar TL ve mevcut sigortalı sayısının da 4 milyona yakın olduğunu açıkladı. 2015 sonu itibarıyla sağlık branşının toplam sektör prim üretiminden aldığı pay, yüzde 12,9. Oysa 10 yıl önce bu oran, yüzde 10,4’tü. Zaten sigorta sektörü yöneticileri, yakın dönemde bu branşın yıldızının daha da parlayacağı konusunda hemfikir. Ziraat Sigorta Genel Müdürü Fikrettin Aksu, “Sağlıkta, hem arz hem talep tarafında belirgin artış var. Bu sektöre yatırımların artması, sağlık hizmet ihtiyacındaki artış ve tamamlayıcı sağlık sigortalarının gelişimi önümüzdeki yıllarda sağlık sigortalarında büyümenin ivme kazanarak artacağını gösteriyor” diyor.
TAMAMLAYICI ETKİSİ
Sağlık branşının bu yükselişinde kuşkusuz 2013’te yürürlüğe giren tamamlayıcı sağlık sigortalarının önemli bir katkısı var. Gerçekten de tamamlayıcı sağlık üretiminin toplam sağlık branşı içinde payı 2014 yılında yüzde 1,2 iken, 2015’te bu oran 2 katına yani yüzde 2,1’e yükseldi. Birlik verilerine göre 2015 sonunda tamamlayıcı sağlık sigortası sahibi 134 bin sigortalı var. Burada en önemli nokta, hasar, SGK ve özel sağlık sigorta şirketi arasında paylaşıldığından ürünün priminin nispeten düşük olması ve dolayısıyla daha geniş kitlelere ulaşması. Axa Sigorta Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkanı Özer Şimşek, “Bu ürün daha çok katılımcıya ulaşmada ve sayıları 550’yi yatak sayısı 40 bini aşan özel hastanelerdeki atıl kapasitenin kullanılmasında tam bir kaldıraç görevi üstleniyor” diyor. Yalnız tamamlayıcı sağlık ürünlerinde 2015 sonu itibarıyla sigortalıların yüzde 60’ı kurumsal alandan geliyor. Towers Watson Sigortacılık Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Evrim Köksal Arkut’un da değindiği gibi bireysel kullanıcılara ulaşmada alınacak mesafe var. Arkut, “Bu ürün düşük gelir seviyesindeki gruplara ve kurumsal sağlık planı olmayan küçük şirketlerde büyüme gösterebilir” diye konuşuyor.
NE KADAR BÜYÜYECEK?
Türkiye Sigorta Birliği’ne göre nüfusun sadece yüzde 2,5’inin sağlık sigortası bulunuyor. Bu durum, geleceğe yönelik pozitif beklenti oluşturuyor. Büyümede yabancılara sunulan özel sağlık sigortaları, farklı teminatlar sunan yeni klasik özel sağlık ürünleri etkili olacak. Bir de sektör yöneticileri, kamudan aynı bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi bir devlet teşviği bekliyor. Sistema Genel Müdürü Ali Tolga Moral, bu branştaki mevcut tabloyla geleceği şöyle okuyor: “Sağlık branşının 2020 sonunda toplam prim üretiminin yüzde 15 ila 17’sini oluşturmasını bekliyoruz.” Ziraat Sigorta Genel Müdürü Aksu, “Tamamlayıcı sağlık sigortalarında sadece yatarak tedavi teminatını içeren bir temel teminat paketi belirlenerek ürünün standardize edilmesi ve özellikle BES’te olduğu gibi teşvik mekanizmasının oluşturulması halinde önümüzdeki 5 yıl sağlık branşında büyümenin katlanarak artacağını öngörüyoruz” diyor. Bu tabloda tamamlayıcı sağlık sigortasının toplam sağlık branşı içinde aldığı pay da yükselecek. Ali Tolga Moral, 2020’de tamamlayıcı sağlık sigortasının sağlık branşı prim üretimindeki payının yüzde 8-10 civarına çıkacağını öngörüyor.~GÜÇLÜ HEDEFLER
Bu iyimser tabloyla sigorta şirketlerinin sağlık alanında güçlü büyüme hedefleri de ortaya çıkıyor. Örneğin Ziraat Sigorta Genel Müdürü Fikrettin Aksu, bu yıl sağlık branşında yüzde 30 büyüme öngördüklerini dile getiriyor. Aksu, “Tamamlayıcı sağlık sigortası teşvik edilirse bu oran daha da artar. Önümüzdeki dönemde Ziraat Bankası kanalıyla ‘bireysel tamamlayıcı sağlık sigortası’ satmayı planlıyoruz” diye konuşuyor. Aksu, tamamlayıcı sağlık sigortalarında teşvik mekanizmasının oluşturulması halinde 2020 sonunda şirket prim üretimlerinin yüzde 10-12’sinin sağlık branşından geleceğini söylüyor. Bu durumda tamamlayıcı sağlık sigortaları da bugün sağlık branşından yüzde 2 olarak aldıkları payı yüzde 50’ye kadar çıkaracak. Anadolu Sigorta da 2016 yılında sağlıkta, geçen yıla paralel yüzde 17 civarı ivme bekliyor. Bu yıl sağlıkta 2015’e göre 2 kat prim büyümesi beklediğini açıklayan Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu ise hedeflerini şöyle aktarıyor: “Bu yıl iki yeni ürünümüz, ‘Sağlığınız Bizde’ tamamlayıcı sağlık sigortası ve ‘Hayata Merhaba’ doğum paketiyle bu hedefi gerçekleştireceğimize inanıyoruz. 2015 sonunda yüzde 7 olan sağlık branşının toplam prim üretimimizdeki payının 5 yıl içinde minimum yüzde 20 olmasını öngörüyoruz. Tamamlayıcı sağlık ürünün de 5 yılda toplam sağlık üretimimizin minimum yüzde 70’ini oluşturacağını düşünüyoruz.”
 YENİLİKLER GELECEK
Bu alan hem farklı inovatif ürünler hem yeni sigorta şirketleriyle hareket kazanıyor. Örneğin AkSigorta geçtiğimiz yıl sağlık branşında operasyonel ve teknik altyapı hizmetlerini Acıbadem Sigorta’dan almaya başladı. Uğur Gülen, “Halen yüzde 8 olan pazar payımızı önümüzdeki 3 yıl içinde iki katına yükseltmeyi hedefliyoruz” diyor. Sağlık alanında sadece tamamlayıcı ürünlerle faaliyet gösteren AIG Sigorta da kendine önemli hedefler koyuyor. AIG Sigorta Ferdi Kaza Sigortaları Grup Müdürü Burcu Ertan, “2016’da tamamlayıcı sağlık branşında yüzde 20 büyümeyi istiyoruz, 100 bin yeni müşteriye ulaşacağız. Ferdi kazada yüzde 28 pazar payımız var. 5 yılda bu payımızı yüzde 5 artıracağız” diyor. Bu yıl Unico Sigorta da 18-65 yaş arası herkesin faydalanabileceği ‘Tamamlayıcı Ameliyat Sigortası’nı satışa sunuyor. Genel müdür Cenk Tabakoğlu, “2015’te sağlık branşının şirket payı yüzde 1. Bu yıl sağlıkta atılım planlıyoruz, burada lokomotifimiz tamamlayıcı ürünler olacak” şeklinde konuşuyor. Bir farklı ürün de Genel Sağlık’tan geliyor. Şirket, sadece acil durumları ve buna bağlı başka hizmetleri kapsayan Sağlık Hizmet Paketi Acil 365’i piyasaya sunuyor. Genel Sağlık Genel Müdürü Tayfun Gülgeç “2016’da 500 bin yeni müşteri hedefimiz var. Tamamlayıcı sağlık tarafında 2016’nın son çeyreğinde yeni bir tamamlayıcı ürün daha piyasaya sunacağız” şeklinde hedeflerini aktarıyor.~“YENİ ÜRÜNLERLE BÜYÜYECEĞİZ”
MUSA ÜLKEN ANADOLU SİGORTA GENEL MÜDÜRÜ
YÜZDE 17 ARTIŞ

2015’te sağlık sigortaları branşında yüzde 17,2 büyüdük. Yakaladığımız bu artışı, 2016’da da sürdürebilmek öncelikli hedefimiz. Bireysel Anadolu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürünü satışına ocak ayının ikinci yarısında başladık. Şu ana dek aldığımız geri dönüşler olumlu. Tamamlayıcı sağlık sigortasının primlerinin daha düşük olması sebebiyle özel sağlık sigortası olmayan müşteri segmenti için cazip. Bu durum sağlık branşında hacmin artmasına olumlu katkı sağlayacak. FARKLI TEMİNATLAR
İlerleyen aylarda satışına başlayacağımız Kurumsal Anadolu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın da portföyümüzün büyümesinde olumlu sonuçlar yaratacağına inanıyoruz. 2015’te Yabancı Uyruklular Sağlık Sigortası ürününü portföyümüze kattık. 2016 yılında ihtiyaçlar doğrultusunda mevcut ürünlerimize yeni teminatlar eklemeyi ve zenginleştirmeyi düşünüyoruz.

“TAMAMLAYICI ÜRÜNLER HEYECAN GETİRDİ”
EVRİM KÖKSAL ARKUT TOWERS WATSON DİREKTÖRÜ
DÜNYA TABLOSU

Avrupa genelinde sağlık sigortalarının toplam hayat dışı sigorta primi içindeki payı yüzde 25. Bu oran, Fransa’da yüzde 14, Almanya’da ise yüzde 35 noktasında bulunuyor. Bu farklılıkta ülkelerin sosyal sigorta sistemlerinin yapıları ve ülkede ikame sağlık sigorta sistemi bulunup bulunmaması etkili oluyor. Avrupa Birliği’nde birçok ülkede özel sağlık sigortası büyük oranda tamamlayıcı sağlık sigortası yapısında. Almanya’da tamamlayıcı sağlık ürünü sigortalılık oranı toplam nüfus içinde yüzde 8 seviyesindeyken bu oran Fransa’da yüzde 90’lara kadar çıkıyor. YABANCILAR DA ETKEN
Tamamlayıcı sağlık sigortası son iki yılda sigorta sektörüne kesinlikle heyecan getirdi. Fakat henüz tam olarak olgunlaşmış değil… Sağlık sigortacılığının tamamlayıcı ve yabancılar için sağlık sigortalarının da yardımıyla ekonomik dinamiklere de bağlı olarak sektör için itici güç olacağını söyleyebiliriz.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz