Okumadan Asla Güne Başlamam

Para piyasalarını yönlendirenler güne mutlaka gelişmeleri öğrenebilecekleri, ayrıntı alabilecekleri gazeteleri okuyarak başlarlar... Burada bazı yazarlar ise vazgeçilmez bilgi kaynaklarıdır... Özel...

1.09.2002 03:00:000
Paylaş Tweet Paylaş

Para piyasalarını yönlendirenler güne mutlaka gelişmeleri öğrenebilecekleri, ayrıntı alabilecekleri gazeteleri okuyarak başlarlar... Burada bazı yazarlar ise vazgeçilmez bilgi kaynaklarıdır... Özellikle de birkaç yazar... Çok sayıda bankacı ve borsa yöneticisi, bu yazarları okumadan güne başlamaz. Capital, 60 banka, aracı kurum yöneticisiyle yaptığı anketle, “En gözde” yazarları saptadı...

 

Ekonomiden sorumlu devlet eski bakanı Kemal Derviş, Türkiye’ye geldiği ilk günlerde düzenlediği basın toplantılarından birinde, çok ilginç bir değerlendirme yapmıştı... Derviş, Türkiye’deki ilk temasları ve ekonominin durumuna ilişkin kulis bilgilerini köşesine taşıyan Hürriyet Gazetesi yazarlarından Erdal Sağlam’a seslenenmiş ve şöyle konuşmuştu: “Erdal Bey, gerçekten çok iyi bilgiler alıyorsunuz. Biz de sizin yazılarınızdan öğreniyoruz”.

 

Gerçekten de Erdal Sağlam, ekonomi kulisini Ankara’da en iyi izleyen gazetecilerden biri... Üstelik sadece ekonomi değil, politika cephesini de çok yakından analiz edip, isabetli tahminlerde bulunabiliyor. Bu nedenle, sadece Derviş değil, iş dünyası tarafından, özellikle de bankalar ve aracı kurumlarca da yakından izleniyor.

 

Erdal Sağlam yalnız değil. İş dünyasının yakından izlediği, para piyasasını yönlendiren uzmanların her sabah okumadan güne başlamadığı yazarlar da var.  Gelişmeleri yakından izleyen, gündemi takip eden ve analizini yapan köşe yazarları, piyasa oyuncularının da adeta yol göstericisi oluyorlar. Capital, bu banka ve aracı kurumlardaki yöneticilerin gözde “yazarlarını” ortaya koymak için bir anket yaptı. 60 yöneticinin anketinden ilginç sonuçlar ortaya çıktı...

 

En çok okunan yazar Kumcu

 

Genel olarak bakıldığında, banka ve aracı kurum yöneticilerinin tercihinin ağırlıklı olarak piyasanın nabzını tutan, hem siyasi cepheyi hem de piyasaları yakından izleyen yazarlardan yana olduğu görülüyor. 60 banka ve aracı kurum yöneticisi arasında yaptığımız araştırma da bu saptamayı doğrular nitelikte.

 

Para yöneticileri arasında yaptığımız araştırmaya göre, piyasa oyuncularının en fazla okuduğu yazar Ercan Kumcu... Merkez Bankası’nın eski başkan yardımcısı olan Ercan Kumcu’nun izlenme oranı ise yüzde 16.1. Piyasa oyuncularına göre, Kumcu’nun  saptamaları son derece başarılı. Bunun yanı sıra, çok karmaşık konuları bile sade bir dille anlatması okuyucu sayısını artırıyor. Ercan Kumcu’nun, para yöneticileri arasında bu kadar popüler olmasının bir nedeni de hem gündemi, hem de piyasaları yakından takip ederek doğru saptamalar yapabilmesi.

 

Bu arada Merkez Bankası’ndan gelen tecrübesinin, yazılarında da ciddi olarak hissedildiği söyleniyor. Bu nedenle de hem bankacıların hem de borsacıların en fazla izlediği yazarlar arasında ilk sırada yer alıyor.

 

Ankara’nın nabzı Sağlam’da

 

Ercan Kumcu’yu, yüzde 14.4 ile, yine Hürriyet Gazetesi’nin Ankara kökenli yazarı Erdal Sağlam izliyor. Sağlam’ın bu kadar favori olmasının en büyük nedeni ise Ankara’nın nabzını tutan bir yazar olması. Siyasi cephede yaşanan gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Kulislerinin son derece güvenilir olduğu, hatta piyasada beklenti yarattığı ifade da ediliyor. Hem bankacılar, hem de borsacılar Erdal Sağlam’ın yazılarını merakla beklediklerini söylüyor. Ancak, özellikle Hazine yöneticilerinin Sağlam’ın yazılarını kaçırmadan okuduğu dikkati çekiyor.

 

Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Asaf Savaş Akat’ın Sabah Gazetesi’ndeki yazılarının okunma oranı ise yüzde 10 düzeyinde. Akat’ın yazılarının, Hazine’den sorumlu eski devlet bakanı Kemal Derviş’in de yakın arkadaşı olması nedeniyle, son dönemde daha fazla okunduğu belirtiliyor. Derviş’in ekonomi politikalarına ilişkin haber almak isteyen piyasa oyuncularının, o dönemde Akat’ın yazılarını çok yakından takip ettikleri söyleniyor.

 

Araştırmanın sonuçlarına göre, Akat’ın yazılarını en çok takip edenlerin başında bankaların genel müdür yardımcıları geliyor.  Bunun da en büyük nedeni olarak ekonomik saptamalarının tutarlı ve yerinde olması gösteriliyor.

 

Eski bankacı, yeni yazar

 

En çok okunan yazarlar arasında dördüncü sırada yer alan isim ise Uğur Gürses. Araştırmaya katılan 60 yöneticinin 17’si, Gürses’in yazılarını kaçırmadan okuduğunu söylüyor. Uğur Gürses eski bir bankacı. Merkez Bankası’nda başladığı kariyerine, Yapı ve Kredi Bankası’nda devam etti. Daha sonra Kentbank’a hazineden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak geçti. Bu görevi sırasında Radikal Gazetesi’nde köşe yazmaya başladı. Yaklaşık iki yıl önce kendi isteğiyle bankacılıktan ayrıldı. Ancak, köşe yazılarına devam etti. Bu arada CNN Türk’te de program yapmaya başlayan Gürses, basın sektörüne de ciddi anlamda girmiş oldu.

 

Piyasa oyuncuları eski meslektaşlarının yazılarını bir hayli yakından izlediklerini söylüyor. Araştırma sonuçlarına göre, Gürses’in yazıları, özellikle Hazine bölümlerinde çalışanlar tarafından takip ediliyor. Yıllarca piyasanın içinde yer alan Gürses, yazılarında da bu yönünü ortaya çıkarıyor. Para yöneticileri tarafından takip edilmesinin en büyük nedeni de, zaten bu özelliği.

 

Piyasa oyuncularının yakından izlediği bir diğer yazar da ekonomist Salih Neftçi. Banka ve aracı kurum yöneticilerine göre, Neftçi’nin makro ekonomiye ilişkin tahminleri son derece tutarlı. Bu arada, söz konusu tahminlere göre yaptığı yatırım strateji önerilerinin de piyasa oyuncuları kadar, küçük yatırımcılar tarafından da yakından takip edildiği söyleniyor.

 

Derviş’le yıldızı parladı

 

Salih Neftçi’yi yüzde 6.7 okunma oranı ile Milliyet yazarı Hurşit Güneş izliyor. Hurşit Güneş’in yıldızının parlaması da Kemal Derviş’in Türkiye’ye geldiği döneme rastlıyor. Derviş’in yakın arkadaşı olması ve o dönemde sık sık bir araya gelmeleri nedeniyle, köşe yazıları para yöneticileri tarafından yakın takibe alınmış.

 

Ekonomi politikalarına ilişkin uygulamaların ne olacağı, Derviş’in nasıl hareket edebileceğine ilişkin yazıları nedeniyle de piyasada en çok okunan yazarlardan biri haline gelmiş. Ancak, Derviş’le ilgili yazılar azalmaya başladıkça Güneş’i okuyanların sayısı da gitgide azalmış.

 

Para ve sermaye piyasaları yöneticilerinin en çok takip ettiği yazarlar arasında yedinci sırada yer alan Ege Cansen’in okunma oranı ise yüzde 5.6. Yani araştırmaya katılan 60 kişinin 10’u Ege Cansen’in yazılarını yakından takip ediyor. Hazine eski müsteşarı ve Radikal Gazetesi Yazarı Mahfi Eğilmez’in okunma oranı ise yüzde 5.

 

!Televoleci! ekonomistin notu

 

Boğaziçi Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Deniz Gökçe de piyasa oyuncularının yakından takip ettiği bir diğer isim. “Televoleci” ekonomistlerden biri olarak tanınıyor. Köşe yazarlığı, TV programcılığı ve üniversite hocalığı yapıyor. Araştırmamıza katılan 60 yöneticinin 9’u Deniz Gökçe’nin yazılarını yakından takip ettiğini söylüyor. Köşe yazılarında herkesin anlayabileceği bir dil kullanan Gökçe’nin, halk arasında da okuyucu kitlesinin bir hayli büyük olduğu söyleniyor.


Günlük gazetelerdeki en kötümser yazarlardan biri olarak kabul edilen ekonomist Uğur Civelek’in yazıları da, devalüasyonun ardından daha sık okunmaya başlamış. Özellikle döviz cephesine ilişkin tahminlerinde yanılma payının çok az olduğu söyleniyor. Bu nedenle de şubat krizinden sonra yazıları daha dikkatli takip edilmeye başlamış. Döviz masası yöneticilerinin yanı sıra, borsacılar da Civelek’in yazılarını kaçırmadıklarını ifade ediyorlar.

 

Politika yazarları da izleniyor

 

Aslında araştırmaya katılan yöneticilerin hemen hepsi, ekonomi yazarlarını olduğu kadar politika yazarlarını da sürekli olarak okuduğunu söylüyor. Çünkü Türkiye’de siyasi arena bir hayli hareketli. Üstelik bu hareketlerin hemen hepsi para ve sermaye piyasalarını da etkiliyor. Dolayısıyla politikadaki gelişmeler takip edilmeden, ekonomiyi takip etmek de pek mümkün değil. Bu nedenle banka ve aracı kurumların üst düzey yöneticileri, politika yazılarını da yakından takip etmek zorunda olduklarını söylüyor. Hatta siyasetin çok ön safhalara çıktığı dönemlerde önce politika yazılarını okuduklarını ifade ediyorlar.

 

Özellikle de Ankara ile ilişkileri iyi olan, siyaseti yakından takip eden yazarları tercih ediyorlar. Bunların başında da Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan geliyor. Bu arada Çetin Altan ve Hasan Cemal’de piyasa oyuncularının yakından takip ettiği yazarlar arasında bulunuyor.

 

 

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz