Aktif gençleri tercih ediyoruz

Yaşar Topluluğu’nun işe alım süreçlerini 20 yıla yakın süredir grup bünyesinde çalışan İK Direktörü Filiz Ergin’le konuştuk.

25.09.2014 20:50:080
Paylaş Tweet Paylaş
Aktif gençleri tercih ediyoruz
Filiz Ergin, 20 şirketi, 7 bin 400 çalışanı olan Yaşar Topluluğu’nun insan kaynakları direktörü. Geçen yılı 3,6 milyar lira ciroyla kapatan topluluğun işe alım süreçlerinden eğitim programlarına kadar insan kaynaklarıyla ilgili tüm süreçlerini yönetiyor. Dışarıda,n transfer yapmadıklarını, topluluk bünyesindeki tüm yöneticileri bizzat yetiştirdiklerini söyleyen Ergin,

“Bu nedenle her yıl yoğun bir yeni mezun alımı yapıyoruz, ” diyor ve ekliyor: “Üniversite döneminde staj yapmış, kulüplerde aktif görev almış yeni mezunları seçiyoruz,.” Gelecek yıl 70’inci yaşını kutlayacak olan Yaşar Topluluğu, Türkiye’nin en eski sanayi gruplarından biri.

Gıda ve içecekten boyaya, turizmden enerjiye kadar 6 farklı sektörde faaliyet gösteren grup, DYO ve Pınar markalarının da yaratıcısı. Şu anda 2 bin 700’ü beyaz yakalı olmak üzere toplam 7 bin 400 çalışanı bulunuyor.

Çalışanlarının yarısı Ykuşa-ğına mensup olan Yaşar Toplulu-ğu’nda en önemli kurallardan biri de yöneticilerin tamamını grup içinden yetiştirmek. Yaşar Topluluğu İK Direktörü Filiz Ergin, “Bu nedenle her yıl önemli oranda yeni mezun işe alımı yapıyoruz” diyor.

Ergin, yeni mezunlar arasından staj yapan, üniversitede sosyal kulüplerde aktif görev alan adayları seçtiklerini söylüyor. Yaşar Toplu-luğu’nda işe girmenin en önemli formüllerinden biri de pozitif düşünmek ve çözüm odaklı olmak. Öğrenmeye istekli olmak da işe alım süreçlerinde avantaj sağlıyor.

2013’ü 3,6 milyar TL ciroyla kapatan, 6 farklı sektörde 20 şirketi olan Yaşar Topluluğu’nun işe alım süreçlerini 20 yıla yakın süredir grup bünyesinde çalışan İK Direktörü Filiz Ergin’le konuştuk:

Kaç yıldır Yaşar Topluluğu’nda çalışıyorsunuz ?
1995yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nden mezun oldum. Üniversite yıllarında yaptığım stajla insan kaynakları alanında kariyerimi yönlendirmek istediğimin farkına vardım. Böylece insan kaynakları alanında kariyer yolculuğum başladı. Mezun olduktan sonra iş hayatına eğitim uzmanı olarak atıldım. ~

Ağırlıklı olarak Yaşar Topluluğu şirketlerinde İK’nın tüm fonksiyonlarında görev aldım. 2005 yılında holding merkezine geçtim. Bugüne kadar Yaşar Topluluğu’nun tüm şirketlerinin İK süreçlerine ilişkin projelerde yer aldım. Yaklaşık 19 yıldır insan kaynakları alanında çalışıyorum.

IK dışında farklı bir alanda çalışmayı düşünmediniz mi?
Kendimi şanslı hissediyorum çünkü eğitimini aldığım bir işi yapma olanağı buldum. Bu nedenle kendimi işimi yaparken son derece mutlu hissediyorum. İnsan kaynakları alanında kişiyi başarıya götüren birkaç kriter olduğunu düşünüyorum. Bunların başında mutlu çalışmak, iç motivasyonu yüksek olmak, kendini daima geliştirmek ve iyi bir dinleyici olmak geliyor. Odağınızda çalışan olunca bu yetkinlikleri taşımanın önemli olduğuna inanıyorum.

Yaşar Topluluğu kaç sektörde, kaç şirketle faaliyet gösteriyor? Büyüklüğü nedir?
Yaşar Topluluğu, geçen yılı 3,6 milyar TL ciroyla kapattı. Gıda ve içecek, boya, temizlik kağıtları, turizm, enerji ve dış ticaret alanlarında, 20 şirketi ve 2 vakfıyla toplam 7 bin 400 kişiye istihdam sağlıyor.

Çalışanların ne kadarı beyaz yakalı? Yaş ortalaması nedir?

Çalışanlarımızın yaklaşık 2 bin 700’ü beyaz yakalı.

Topluluk yaş ortalamamız ise 35 işe alımlarınızın ne kadarını yeni mezunlar oluşturuyor?
İşe alımlarımızın önemli bir bölümünü yeni mezunlar oluşturuyor. Çünkü Yaşar Topluluğu’nun en önemli prensibi yöneticisini, organizasyon içinden yetiştirmek.~

Kaç yıldır yöneticilerinizi kendiniz yetiştiriyorsunuz?
1996 yılından bu yana Yönetici Yetiştirme Havuzu programını uygulayan bir topluluğuz. Bu kapsamda ağırlıklı olarak içeriden terfi gerçekleştiriyoruz. Yaşar Topluluğu’nda müdür ve üzeri kademelerde içeriden terfi oranımız yüzde 61 civarında.

Yeni mezunları daha çok hangi departmanlar için istihdam ediyorsunuz?
Giriş kademelerinde yeni mezun istihdam ediyoruz. Her yıl giriş kademelerinde alacağımız yeni mezun sayısı şirketlerimizin stratejilerine paralel hazırlanan bütçeler doğrultusunda belirleniyor.

Yaşar Grubu olarak IK, yönetim ve organizasyon alanında öncelikleriniz neler?
İnsan kaynağı, şirketin en önemli sermayesi. Yaşar Topluluğu olarak biz de “Yetkin, mutlu ve verimli çalışan” ilkesiyle hareket ediyoruz. Tüm insan kaynakları süreçlerimizde insanı merkeze alan, insanı tanıyan ve insana dokunan bir yönetim yaklaşımı sergiliyoruz.

Yaşar Topluluğu olarak 2007 yılında imzaladığımız BM Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve çalışan haklarına yönelik taahhütlerde bulunduk. 2012 yılında Kadın Güçlendirme İlkeleri CEO Destek Beyannamesi’ni imzaladık. Geçen yıl da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kadın çalışanlarımızın sayısının artırılması, geliştirilmesi ve işte tutundurulmasını amaçlayan “İş’te Eşitlik Platformu”na katıldık.

Gıda ve hızlı tüketim sektörlerinin yetenek konusundaki en büyük problemi nedir?
İnsan kaynağı ve yetenek konusundaki en büyük problemin sektörlere göre çok değişmediğini düşünüyorum. Bugün organizasyonlarda çoklu jenerasyonlarla çalışıyoruz. Dolayısıyla jenerasyonların birbirini anlaması ve birbirlerine duyarlı ve empati göstererek yaklaşması son derece önem taşıyor.~

Gençlerin en çok çalışmak istediği şirketlerin başında geliyorsunuz. Bunu nasıl oluşturdunuz?
Yaşar Topluluğu’nun köklü geçmişinin, güçlü markalarının, yurtiçi ve yurtdışındaki başarılarının ve geleceğe yönelik hedeflerinin, yeni mezunların topluluğumuzda çalışma isteğini oldukça etkilediğini düşünüyorum. Topluluğumuzun kendi yöneticisini kendi yetiştirme politikasının, bu doğrultuda Yönetici Yetiştirme Havuzu ve Yönetici Geliştirme Semineri gibi uygulamalarla çalışanlarını sürekli geliştirmesi de tercihlerde etkili oluyor.

Yeni mezunları nasıl seçiyorsunuz? Bunun için nasıl bir süreç izliyorsunuz?
Doğru işe doğru insan ilkesinden hareketle, işe alım sürecinde ilk etapta adayın özellikleriyle pozisyonun özelliklerinin eşleştirilmesi bizim açımızdan son derece önemli. Yeni mezunların şirketimize yeni bakış açıları katacağına inanıyorum. Her departmanımız için yetiştirilmek üzere yeni mezun adayları tercih edebiliyoruz.

Yeni mezun olan adaylar arasından da kendilerini staj yaparak geliştirmiş, üniversite döneminde okulun yanı sıra çeşitli projelerde, kulüplerde aktif olarak görev almış kişileri seçmeye özen gösteriyoruz.

Adaylarda mutlaka hangi yetkinliklerin, özelliklerin olmasına dikkat ediyorsunuz?
Yaşar Topluluğu Temel Yetkinlikleri olarak adlandırdığımız 4 yetkinliğimiz bulunuyor. Bunlar müşteri odaklılık, kendini geliştirme, harekete geçme ve sürekli iyileştirme. Değerlerimiz ise önce tüketici ve müşterilerimiz, operasyonel mükemmeliyetçiliğimiz, insan kaynağımız, etik duruşumuz, çevresel ve sosyal sorumluluğumuz olarak belirtebilirim.

Bu nedenle mülakatlarımızı yetkinlik bazlı gerçekleştirerek adayın öncelikle Yaşar Topluluğu’nun temel yetkinliklerine sahip olup olmadığına bakıyoruz. İlgili pozisyonun yöneticilerini de sürece dahil ederek adayın uygun bilgi birikimine sahip olup olmadığını değerlendiriyoruz.

Yaşar Topluluğu’ndayeni işe başlayan kişi kaç kademeden sonra müdür olabiliyor?
Yaşar Topluluğu’nda yeni mezun alımlarımızı genellikle giriş kadememiz olan sorumlu kademesinden gerçekleştiriyoruz. Çalışanlarımızın bir üst pozisyona terfi
edebilmesi için bir üst pozisyonun yetkinliklerine ait olan davranış göstergelerini sergilemesini bekliyoruz.~

Performanslarını yakından takip ettiğimiz potansiyel çalışanlarımız aynı zamanda yöneticileri tarafından da izleniyor. Performansları değerlendirilirken ve terfi önerisi getirirken, yöneticilerimizin, çalışanın gösterdiği davranış göstergelerini somut örneklerle de desteklemesini bekliyoruz.

Başarılı bulunan çalışanlar uzman/ekip lideri kademesine terfi edip bir sonraki adımda müdür olabiliyor.

Esnek çalışmayla ilgili nasıl bir stratejiniz var? Evden çalışma uygulamanız var mı?
Çalışanlarımız sunulan mobilite imkanlarıyla istedikleri yerden çalışma imkanı bulabiliyor. Ancak esnek çalışmayla ilgili bir uygulamamız henüz bulunmuyor.

Yeni mezunlarla ilgili yeni projeleriniz var mı?
Uzun dönemli staj programı olan Yaşar’a / Yaşam’a Adım Programı (YAP) kapsamında yeni mezun olan öğrencilere şirketlerimizde belirli süreli çalışma imkanı tanıyoruz. Programın hedefi, yeni mezun öğrencilere iş başında öğrenme fırsatı sunmak ve aynı zamanda gelecekte ilgili konumlarda yer alabilecek nitelikli adayları kapsayan bir veri tabanı oluşturmak.

Y KUŞAĞI İÇİN ÖZEL İLETİŞİM PLATFORMLARI
YÜZDE 49’U Y KUŞAĞI

Çalışanlarımızın yüzde 49’u Y kuşağı. Y kuşağı teknolojiyi etkin kullanan bir kuşak. Daha interaktif ve şeffaf iletişime önem veren Y kuşağı, yöneticisine kolayca ulaşabilmek istiyor. Biz de Yaşar Topluluğu şirketlerinde çalışanların fikirlerini üst düzey yöneticilerine iletebileceği birçok platform oluşturduk. ~

ÖNERİ HAFTALARI
Y kuşağıyla yöneticilerimiz Açık Kapı Toplantıları, Çalışan Görüşleri Anketi (ÇGA) ve değerlendirme toplantıları, performans yönetim sistemi kapsamındaki rehberlik görüşmeleri kapsamında sürekli biraraya geliyor. Öneri Haftaları gibi farklı uygulamalarla çalışanlarımız çok çeşitli platformlarda yöneticileriyle görüşme ve görüşlerini iletme imkanı bulabiliyor.
-

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz