Değerlerimizi paylaşan adayları tercih ediyoruz

Akaryakıt sektörünün önde gelen oyuncularından Shell, Türkiye’de 700 çalışana sahip ve yaklaşık 15 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Shell’in işe alım süreçlerinde, yeni mezunlar öncelikle ‘müşteri hizmetleri merkezi’ bünyesinde işe başlıyor. Burada şirketin ürünlerini ve politikalarını öğrenen çalışanlar, performans becerilerine göre kısa sürede yükselme şansı yakalayabiliyor. Çalışanların gelişimine oldukça önem veren şirket, “Shell’e Hoş Geldiniz”, “Ekip Liderleri”, “Gelişim Haftası” adında eğitimler düzenliyor ve çalışanlarını global organizasyonlarda görevlendiriyor. Şirketin her yıl 50-70 kişiyi işe aldığını ifade eden Shell Türkiye İK Müdürü Rick Young, 2015’te ayrıca 80 stajyer alımı yapacaklarını söylüyor. Young, seçim kriterlerini “Rekabetçi ve yenilikçilik ruhuna sahip, dürüstlük, doğruluk ve insanlara saygı gibi temel değerlerimizi paylaşan kişileri tercih ediyoruz” diyerek açıklıyor.

29.09.2015 16:13:360
Paylaş Tweet Paylaş
Değerlerimizi paylaşan adayları tercih ediyoruz
Royal Dutch Shell, 70’ten fazla ülke ve bölgede, 94 bine yakın çalışanıyla hizmet veriyor. Enerji ve petrokimya şirketler grubu Shell’in dünyadaki faaliyet alanları arasında perakende akaryakıt ticareti, ticari akaryakıt satışları, madeni yağlar üretimi ve ticareti, havacılık ve denizcilik sektörüne yönelik akaryakıt ticareti, elektrik ve doğalgaz ticareti, kimya sektörüne yönelik petrokimyasal ticareti, petrol ve gaz arama üretimi gibi birçok iş grubu bulunuyor. Türkiye’de ise şirketin 700 civarında çalışanı bulunuyor ve yaklaşık 15 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Türkiye’de 1.000’den fazla akaryakıt istasyonuyla faaliyet gösteren Shell, ağırlıklı olarak perakende akaryakıt ticareti alanında saha yöneticiliği, bölge müdürlüğü, ürün yöneticiliği, tedarik planlaması,mühendislik ve üretim alanlarında eleman alımı yapıyor. Sağlık, güvenlik ve çevre gibi sürdürülebilirlik konularında çalışan özel bir ekibi bulunuyor. Her yıl 50 ila 70 kişiyi işe alan Shell, önümüzdeki dönemde özellikle perakende akaryakıt ticareti alanında eleman alımı yapmayı planlıyor. İşe alımlarda pozisyonlara göre aradıkları yetkinliklerin farklılaştığını söyleyen Shell Türkiye İK Müdürü Rick Young, her elemanda aradıkları temel özellikleri ise “Rekabetçi ve yenilikçi ruha sahip, dürüstlük, doğruluk ve insanlara saygı” olarak sıralıyor. 2015 yazında toplam80 stajyer alımı yapacaklarını da sözlerine ekleyen Young, Shell’in İK politikalarını anlattı:
* Shell Türkiye’nin faaliyetlerinden kısaca bahseder misiniz?
Türkiye’de, bazı petro kimya ürünlerinin yanı sıra otomotiv ve havacılık yakıtlarının ihracı, dağıtımı, pazarlaması ve perakende satışına odaklanıyoruz. Aynı zamanda ülke içinde tüketiciler, işletmeler ve denizcilik sektörü için madeni yağlar ve gres yağı üretiyor, pazarlıyor ve satıyoruz. Türkiye’de ham petrol ve doğal gaz kaynaklarını arama faaliyetine de devam ediyoruz. 2006 yılında akaryakıt ve madeni yağ yatırımlarını büyütmek üzere yeni bir yapılanmaya gittik. Sektörün köklü şirketlerinden Turcas Petrol ile gerçekleşen birleşmenin ardından, yüzde 70 oranında hissesine sahip olduğumuz Shell&Turcas Petrol A.Ş kuruldu. Shell’in perakende satışlar, ticari akaryakıtlar, ticari filo ve madeni yağlar alanlarındaki faaliyetleri Shell&Turcas Petrol A.Ş. bünyesinde yürütülüyor. Arama, havacılık, kimya, denizcilik, doğal gaz ve elektrik ticareti faaliyetleri de Türkiye’deki diğer Shell şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor.
~
* Şirketin İK politikası nedir?
Günümüzde enerji günlük ihtiyacımızın vazgeçilmez bir parçası… Enerji, yaşamın sürekliliğini sağlar. Toplumların refah seviyesinin artması ve insanların temiz su, yiyecek ve sağlık hizmeti gibi temel ihtiyaçlara erişimi için çok önemli bir destektir. Shell olarak bugün ve gelecekte insanlı��ın ihtiyaç duyduğu enerjiyi, en rekabetçi şartlarda, çevreye ve topluma sorumlu şekilde karşılamayı hedefliyoruz. İK yaklaşımımız da bu hedefi destekler nitelikte. Dünyanın büyüyen enerji ihtiyaçlarını yenilikçi bir yaklaşımla karşılamak için meraklı, tutkulu ve geleceği şekillendirecek fikirler peşinde koşan bireylerden oluşan takımlarla çalışıyoruz. Ekiplerimizde çeşitliliğe çok önem veriyoruz.
* İstasyon/bayi çalışanlarını nasıl geliştiriyorsunuz?
Türkiye’de 1.000’den fazla akaryakıt istasyonunu kapsayan bir ağda akaryakıt dağıtımı, pazarlaması ve satışı gerçekleştiriyoruz. Bu istasyonların çoğu, stratejik iş ortaklarımız tarafından işletiliyor. Bu yıl, nisan ayında hayata geçirdiğimiz “Shell’e Hoş Geldiniz” müşteri deneyimi programı çerçevesinde istasyon çalışanlarına 2015 yılı içinde toplam 100 bin saat üzerinde eğitim vermiş olacağız. Bu eğitim modülü düzenli olarak verdiğimiz eğitimlere ek olarak tasarlanan müşteri odaklı yepyeni bir eğitim modülü. “Shell’e Hoş Geldiniz” programı dünyada ilk defa Shell Türkiye’de hayata geçti. Akaryakıt istasyonlarımızı ziyaret eden müşterilerimizin istasyonlarımıza geldiklerinden daha mutlu şekilde ayrılmalarını sağlamak için başlatılan programın en önemli projelerinden biri.
* Akaryakıt sektöründe en çok hangi pozisyonlarda elemana ihtiyaç duyuyorsunuz? Hangi alanlarda açık var? Sizce bu açığın sebebi nedir?
Genel olarak faaliyet gösterdiğimiz her alanda ihtiyaç duyduğumuz görevler konusunda yetkin ve yüksek performanslı kişileri kurumumuza çekebiliyor ve bünyemize dâhil edebiliyoruz. Bu anlamda bir açıkla karşı karşıya değiliz. Shell’in Türkiye’deki şirketlerinde bulunan görevlerin çeşitliliği gerçekten ilgi çekici. Perakende akaryakıt ticareti alanında ağırlıklı olarak saha yöneticiliği, bölge müdürlüğü ve ürün yöneticiliği gibi pozisyonlar mevcut. Madeni yağlar ticareti, kurumlara yönelik akaryakıt, enerji veya kimyasal ticareti yapılan bölümlerde yine satış yönetimi alanında farklı görevler mevcut. Ticari bölümlerin yanı sıra terminallerimizde ve Türkiye pazarı için madeni yağlar ve gres ürünleri üretimi yapan ve 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Derince’deki tesisimizde tedarik planlaması, mühendislik ve üretim alanlarında birçok çalışanımız faaliyet gösteriyor. Son olarak finans, bilgi teknolojileri, hukuk, iletişim, sağlık, güvenlik ve emniyet/çevre alanlarında işlevsel uzmanlardan oluşan çekirdek bir ekip bütün kurumun daha etkin ve daha sürdürülebilir şekilde faaliyet göstermesini sağlıyor.
~
* Hangi üniversite ve bölümlerden personel almayı tercih ediyorsunuz?
Aslında mezun oldukları üniversiteden ziyade adayların özelliklerine odaklanıyoruz. Rekabetçi ve yenilikçilik ruhuna sahip, dürüstlük, doğruluk ve insanlara saygı gibi temel değerlerimizi paylaşan kişileri tercih ediyoruz. Ancak kurumumuzu tanıtmak amacıyla her yıl birçok üniversiteyi ziyaret ediyoruz. İşletme, pazarlama ve mühendislik gibi bölümlerden ve pozisyona bağlı olarak farklı alanlardan mezun çalışanlarımız bulunuyor.
* İşe alım sürecinde adaylar hangi aşamalardan geçiyor? Özellikle kimleri tercih ediyorsunuz?
İşe alım süreci, pozisyonların gerekliliğine göre yüz yüze görüşme, panel görüşmesi ve gerek duyulursa değerlendirme merkezi aşamalarından oluşuyor. Dünyanın büyüyen enerji ihtiyaçlarını yenilikçi bir yaklaşımla karşılamak için meraklı, tutkulu ve geleceği şekillendirecek fikirler peşinde koşan bireylerin Shell’e ve dünyanın enerji geleceğine katkıda bulunacağına inanıyoruz.
* Shell içinde yükselme şartlarınız neler?
Kurum içi bir iş ilanı sistemimiz bulunuyor. Bu şeffaf sistem aracılığıyla çalışanlar, ilgi ve uygunluk durumlarına göre açılan pozisyonlara kolayca başvurabiliyor. Şirketimizde çalışanlarımız kariyerlerine kendileri yön verirler. Hem yöneticiler hem İK olarak biz, kariyer gelişimi konusunda onlara ihtiyaç duydukları tüm desteği sağlamak için çalışıyoruz. Çalışanlarımız başvurdukları görevlerle ilgili bir değerlendirmeden geçiriliyorlar ve o görevin gereklerini (performans ve liderlik becerileri bakımından) yerine getirmeleri durumunda da yeni görevlerine başlıyorlar.
* Staj politikanız nedir? Staj için aradığınız şartlar nelerdir? Bu yıl kaç stajyer almayı planladınız?
Birçok şirket gibi farklı alanlarda kısa görevler sunan bir yaz dönemi staj programımız bulunuyor. Programa üniversite üçüncü veya son sınıf öğrencileri kabul ediliyor. 2015 yazında yaklaşık 80 öğrenciye staj fırsatı sunulacak. Bu, profesyonel bir ofis ortamında tecrübe kazanmak için iyi bir fırsattır.
* Üniversitede okuyanlara ne gibi kariyer fırsatları sunuyorsunuz? Gençlere ve yeni mezunlara yönelik programlarınız var mı?
Shell ve Shell & Turcas Petrol A.Ş olarak Royal Dutch Shell (RDS) Mezun Programı’nı Türkiye’de de uyguluyoruz. Küresel olarak yürütülen bu program oldukça seçici. İlgilenen adaylar www.shell.com adresindeki RDS küresel web sitesinden daha fazla bilgiye ulaşabilir.
* Çalışan mutluluğunu artırmak için ne gibi uygulamalarınız bulunuyor?  Gençlerin ve çalışanların performansını nasıl yönetiyorsunuz?
Çalışan bağlılığını ölçmek için yılda iki kez anket düzenliyoruz. Bu anketler aracılığıyla çalışanlarımızın beklentilerini yakından takip etme ve gerekli durumlarda aksiyon alma şansımız oluyor. Bağlılık puanlarımız oldukça yüksek. Biz bağlılık skorunun yüksek olmasının temel nedeni, sürekli gelişime yönelik performans yönetimine, karşılıklı saygıya dayalı şirket kültürüne ve kişisel liderliğe verilen önemden kaynaklanıyor. Performans yönetimi yaklaşımımız, SMART (net, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi, zamana bağlı) hedefleriyle kişisel gelişimi bir araya getiriyor ve resmi olarak senede iki kez gerçekleşiyor.
~
* İnsan kaynakları açısından akaryakıt sektörünün en büyük zorlukları nelerdir? Bunlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?
Sektörün genel olarak yaşadığı en önemli zorluk, akaryakıt istasyonlardaki çalışanların işten ayrılma oranlarının yüksek olması. Shell olarak akaryakıt istasyonlarındaki çalışanların Shell’e bağlılığını çok önemsiyoruz. Eğitim programları dışında onların ihtiyaçlarını inceleyerek başka projeler de hayata geçirdik. Örneğin, istasyonlarımızdaki dinlenme odalarını çalışanlarımızın beklentilerine uygun halde getirdik. Buna dinlenme odalarına çamaşır makinası koymak da dahil. Shell istasyonlarında gece-gündüz, yaz-kış hizmet veren çalışanlarımızın mutlu bir şekilde çalışmasını çok önemsiyoruz.
* Gençlerden beklentiniz nedir?
Deneyim seviyeleri ne olursa olsun, iş sonuçlarına herkesin katkıda bulunabileceğine inanıyor ve bekliyoruz. Ayrıca herkesten ileriye dönük başarılı bir kariyer için kendilerine yatırım yapmalarını ve gelişime odaklanmalarını tavsiye ederim. Dünyanın büyüyen enerji ihtiyaçlarını yenilikçi bir yaklaşımla karşılamak için meraklı, tutkulu ve geleceği şekillendirecek fikirler peşinde koşan gençler için Shell’de çalışmak çok iyi bir fırsat olacaktır.
* Gençlere ne tavsiye edersiniz?
Kariyerinize başlarken zamanınızı ve enerjinizi hangi alana yatıracağınıza karar vermek karmaşık bir süreçtir. Gençlere, onları heyecanlandıran, söz konusu kariyer alanında temel becerileri edinebilecekleri ve gelecek kariyerlerinin altyapısını hazırlamaları konusunda deneyim kazandıracak bir iş kolu veya şirket bulmalarını tavsiye ederim.

"Çalışanların gelişimi önemli"
“Shell çalışanlarının ve liderlerinin gelişimine çok önem veriyoruz. Bu nedenle onları destekleyecek birçok program hayata geçiriyoruz. Örneğin; her yıl düzenlenen “Gelişim Haftası” kapsamında tüm çalışanlar, şirketteki liderlerin kariyer yolu hakkında detaylı bilgi alabiliyor. Shell’in global organizasyonunda ihtiyaç duyulması halinde uzun dönemli veya kısa dönemli olarak yurtdışında çeşitli alanlarda görev alabiliyorlar”
~
"Yeni başlayanlar önce şirketi tanıyor"
YENİ MEZUNLAR

İşe alınan birçok yeni mezun, önce müşteri hizmetleri merkezimizde işe başlıyor. Burada müşterilerle doğrudan ilgileniyor, ürünlerimizi öğreniyor, işlerimiz hakkında bir bakış açısı kazanıyor ve şirketimizi tanıyor. Ayrıca ticaret ve tedarik, perakende satışlar, madeni yağlar, madeni yağlar tedarik zinciri ve bazı başka alanlarda da giriş seviyesi analist/uzman pozisyonları mevcut.
İLERLEME FIRSATI
Giriş pozisyonlarında işe başlayanlara şirketimizde ilerleyen yıllarda birçok yükselme fırsatı sunuluyor. Yükselmek için temel gereklilikler performans ve beceri. Çalışanların öncelikle kendi görevlerinde başarılı olmaları ve güçlü bir performans göstermeleri gerekiyor.
LİDERLİK EĞİTİMLERİ
Daha ileri pozisyonlar için çalışanlarımızdan gerekli beceri ve yetkinlikleri sergilemelerini bekliyoruz. Ayrıca ileriye dönük bir şekilde liderlik potansiyeli bulunan çalışanları tespit ediyoruz. Bu doğrultuda “Ekip Liderleri” eğitimleri de dâhil olmak üzere liderlik gelişim programlarımız bulunuyor.

"Perakende alanında işe alım olacak"
KAÇ KİŞİ ALINIYOR?

Her yıl ortalama olarak 50 ila 70 arası kişi Shell ailesine katılıyor. Ayrıca iş ortaklarımız işlettikleri akaryakıt istasyonlarına ihtiyaçları doğrultusunda işe alım yapıyor. 2015 yılında ağırlıklı olarak perakende akaryakıt ticareti alanında istihdam gerçekleştireceğiz.
BAŞVURU ZAMANI NEDİR?
 Belirli bir başvuru dönemimiz bulunmuyor. Açılan pozisyonlara göre Kariyer.net aracılığıyla ilan veriyoruz. Bayilerimizin işlettiği istasyonlarda açılan pozisyonlar için genellikle ilgili bölgede yerel olarak ilan veriliyor.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz