En beğendiğim girişimciler

Hepsinin ortak noktası, çevrelerinde fark yaratmaları.

1.02.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
En beğendiğim girişimciler
İçlerinden biri 10 kişiyle kurduğu işi yatak devi haline getiren bir iş kadını Diğeri İstanbul'un sokak lokantalarını gezen bir lezzet avcısı. Başka biri çocuklara daha iyi bir eğitim için mücadele eden bir eğitim gönüllüsü... Hepsinin ortak noktası, çevrelerinde fark yaratmaları. En önemlisi Türk iş dünyasının önde gelen liderlerinin beğendikleri girişimciler olmaları... Girişimcilik adeta onların DNA. 'sında var. Belki küçük sermayelerle yola çıktılar ama içlerindeki bu girişimci ruh ile var olmayı başarıyorlar. Özellikle cesaretleri ve yaratoahklarıyla önde gelen iş insanlarını etkileyen bu isimler küçük girişimciler, geleceğin önde gelen liderleri olmaya da aday

AYNUR BEKTAŞ'TAN 4 ÖRNEK
Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından biri olan Hey Teks-til'in patronu Aynur Bektaş, aynı zamanda STK'lardaki aktif rolüyle de biliniyor. Türkiye'deki kadın girişimci sayısının artması, kadınların kendi işlerini kurabilmesi adına çok önemli projelere imza atıyor. Bu yoğun gündeminde birçok başarılı küçük ve orta ölçekli girişimciyle de tanışma imkanı buluyor.En beğendiği küçük ve orta ölçekli girişimcilere 4 örnek veriyor. Bu örneklerin hepsi kadınlar arasından. Bektaş, takdir ettiği küçük ve orta ölçekli girişimcileri şöyle anlatıyor: "Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek'i çok başarılı buluyorum. Kendisi Emine Örnek Okulları'nın kurucusu. Çok iyi bir eğitimci. Girişimlerini beğendiğim, etkilendiğim diğer arkadaşlarımız ise Şekerhanım Reçelleri'nin sahibi Dilek Şeker, Türkiye'nin ilk kadınlara özel spor merkezi B-fit'in kurucusu Bedriye Hülya ve BRN Ya-tak'ın sahibi Kayserili girişimci Berna Ilter." Bektaş'ın verdiği isimlerden Berna Ilter, 2006 yılında 10 kişiden oluşan bir ekiple başladıkları yatak üretimini çok kısa zamanda büyütmeyi başarmış. Bugün BRN Yatak, 20 milyon dolarlık ihracata imzaatıyor. Bektaş, bu girişimcilerin en beğendiği özelliklerini ise şöyle sıralıyor: "Hepsi çok küçük sermayelerle ve sıfırdan, kendi imkanlarıyla işlerini kurup büyütmüşler. Hepsiyle başkanı olduğum TOBB Kadın Girişimciler Kurulu vasıtasıyla bizzat tanıştım."

ÖDÜLLÜ KOBİ'LER
ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, KOBI düzeyinde başarılı olan birçok girişim örneği olduğunu düşünüyor. Argüden'in verdiği örnekler Ulusal Kalite Ödülleri'nde öne çıkanlar arasından. Argüden, KOBİ kategorisindeki EFQM Mükemmellik Modeli'nin kriterlerine göre iyi olan uygulamaların Beksa, Genpar Otomotiv, EBS Eczacıbaşı Banyo Küvetleri, Emar Satış Sonrası Müşteri Hizmetleri AŞ, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler, Özen Mensucat ve SKF Türk olduğunu söylüyor Argüden, bu şirketlerin iyi oldukları noktaları ise şöyle özetliyor: "Bu KOBİ'ler, farklı kategorilerdeki dikkat çeken uygulamalarıyla öne çıkıyor. Liderlik kriteri açısından özellikle başarılı uygulamaları olanlar SKF Türk, Özen Mensucat, Genpar Otomotiv, EBS Eczacıbaşı, Emar ve Beksa. Aynı şirketler 'politika ve strateji belirleme kriteri', 'çalışanlar', 'işbirlikleri ve kaynaklar yönetimi' ve 'süreçler' kriterlerinde de başarılı uygulamalar gösteriyorlar."~




"YARATICI İŞLER BENİ ETKİLİYOR"
Silk & Cashmere'in kurucusu Ayşen Zamanpur, girişimciliğin desteklenmesini önemseyen isimlerden. Çevresinde etkilendiği birçok küçük girişimci de var. Kimisinin yaratıcı fikrine, kimisinin ise azmine hayran kalmış. iki örneği bizimle paylaşıyor. Onlar Dilşat Arpacıoğlu ve Neslihan Muradoğlu Işım. En beğendiği özelliklerini ise şöyle anlatıyor: "En etkilendiğim örneklerden ilki Tırtıl Kids adlı sadece çocuklara yönelik kitabevi fikrinin yaratıcısı Dilşat Arpacıoğlu. Çok yararlı ve yaratıcı buldum. Çocuklara yönelik kitabevleri kurdu. Söyleşiler yapıyor, eğlenceler düzenliyor ve okumayı eğlenceyle özdeşleştiriyor. Şimdi online'a da geçmiş. Dilşat Arpacıoğlu, 'Çocuklar, minik tırtılların yaprakla beslenmesi gibi kitap yapraklarıyla beslensinler, çok okusunlar, kelebeğe dönüşsünler ve özgürce uçsunlar istedim' diyor. Ne kadar hoş bir düşünce." İkinci örnek olarak ise Neslihan Muradoğlu Işım'ı gösteriyor ve ekliyor: "Işım'm www.yazanolsa.com adlı sitesini çok akıllıca buldum. Hem kurumlara hem bireylere içerik üretmek üzere kurulmuş bir servis. Sosyal medya içeriğinden, CV yazmaya dek geniş bir skalada servis veriyor. Bu siteye kayıtlı pek çok değerli metin yazarı var. Aşk mektubu dahil tüm metin yazım işleri servis alanlarına giriyor. Kendisinin bir diğer işi de Elifile Geleneksel Pazar Fileleri. Köylerde kadınlara evlerinde ürettirdikleri fileleri büyük hipermarketlere veriyorlar. Hem çevreci bir ürünü tekrar hayata geçirmesi hem kadınları evlerinde üretime kazandırma projesi olarak değerli. Pek çok kişiye de istihdam sağlıyor. Yenilikçi ve yaratıcı bir düşünce."

İZMİR'İN GİRİŞİMCİLERİ
"EN BEĞENDİĞİM İSİMLER"

İnci Holding'in yönetim kurulu başkanı Meral inci Zaim takdir ettiği küçük girişimcileri izmir'den gösteriyor ve ekliyor: "izmirli olanlar çok iyi bilecektir. Cafe Reci's, Coco Loco ve en son Cafe La Cigale gibi kaliteli mekanları izmir'e kazandıran Jo Kohen ve Moris Hayret'i başarılı buluyor ve takdir ediyorum."
"KALİTE VE GÜLERYÜZ"

 Meral İnci Zaim, bu iki ismin en beğendiği özelliklerini ise şöyle sıralıyor: "Öncelikle müşteriyle ilişkiler anlamında çok başarılı buluyorum. Özenle seçilmiş leziz menüsü, hızlı servisi, güler yüzlü hizmeti en çok takdir ettiğim yanları. Müşteri memnuniyetinin en önemli öncelik olduğunu dekorasyon da dahil her alanda hissedebiliyorsunuz.
"NASIL TANIŞTIK?"

Zaim, içlerinden biriyle tanışma imkanı bulmuş. Bu hikayeyi ise şöyle anlatıyor: 'Jo Kohen Bey ile henüz tanışma fırsatım olmadı ancak bir işimiz nedeniyle Moris Hayret ile tanışma imkanım oldu. Kurucumuz Cevdet Inci'yi doğum günü olan mart ayında ağaç dikme töreniyle anıyoruz. Geçen sene catering hizmetini kendilerinden almış ve çok memnun kalmıştık."

TERECİYE TERE SATMAK BAŞARI"
Global bir dev olan TNT Express'in Türkiye genel müdürü Turgut Yıldız da işi gereği farklı sektörlerden birçok küçük ve orta boy girişimciyle bir araya geliyor. İş yapış biçimleri ve cesaretleriyle onu etkileyen çok sayıda örnek olmuş. En etkilendiği iki girişimciyi şöyle anlatıyor: "TNT Express olarak dünya çapında binlerce gönderim yapıyoruz. Hem ithalat hem ihracatçılarla çalışıyoruz. Bazı müştriler var ki bence önemli başarılara imza atıyor. Örneğin Çin'e tekstil ihraç etmeyi başaran girişimciler var. Bu çok zor bir şey. Çünkü Çin, tekstilde dünyanın en ucuz ülkesi. Ama bazı Türk şirketlerin Çin'e tekstil ihracatı yaptığını görüyorum. Bu çok büyük bir başarı bence. Bunlar büyük şirketler değil üstelik. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Bu şirketler, Çin'de özel bir müşteri kitlesi bulmuş. Bu kesim, Çin'in dünya ticaretine açılmasından sonra belli bir standart hayat seviyesine gelebilmiş. O müşteri kitlesi artık daha kaliteli ürünler satın almak istiyor.~
Türk tekstili de çok kaliteli olduğu için bazı girişimcilerimiz o kitleyi çok güzel yakalayabilmiş. Bir zamanlar bizim ülkemizde "ithal ürün düşkünlüğü" vardı. Onun gibi bir kesim oluşmuş diyebiliriz. Bunu yapan ihracatçı bana göre çok başarılıdır. Çünkü Çin'e tekstil ürünü ihraç edebilmek "tereciye tere satmak" gibi bir şeydir. Çok takdir ettiğim bu girişimciler Roza Tekstil ve Tüp Merserize. Cesaretleri, pazar araştırmadaki bu başarıları bence çok iyi. Roza Tekstil, Çin'e fermuar satıyor. Aslında dolaylı ihracatla fermuarların satışını Avrupa'ya, yoğunluklu Fransa'ya yapıyorlar. Tüp Merserize ise Çin'e kumaş gönderiyor."

"ÇİÇEKÇİ ÇOCUĞUN MÜŞTERİ İLİŞKİSİ"

Oracle Doğu Avrupa, Rusya, Orta Doğu ve Afrika Kıdemli Satış Direktörü ilker Koçer ise kendisine 103 ülkenin bağlı olduğu bir üst yönetici. İşi gereği hem Türkiye'den hem farklı birçok ülkeden girişimciyle tanışıyor. "Girişimcilik, Türk insanının genlerinde var" diyen Koçer, en çok takdir ettiği küçük girişimcileri ve beğendiği özelliklerini şöyle sıralıyor: "İşimizin çok büyük kısmını internet üzerinden çözüyoruz. Benim hayatımı ciddi anlamda kolaylaştıran, çok da takdir ettiğim bir iş fikri olarak gösterebileceğim ilk örnek www.ciceksepeti.com. Artık küçük-orta boy olmaktan çıktı belki ama bence başlangıç noktası ve girişimcilik fikri açısından çok iyi bir başarı örneği. Bu tarz başka siteler de var. Örneğin İstanbul'da "sokak lokantaları" dediğimiz bir kavram var. "İstanbul Eats" isimli bir sitede işte bu lokantalar anlatılıyor. Ama sizi lüks restoranlara değil küçük yerlere yönlendiriyorlar. Benim sıkı takip ettiğim bir site. Bence çok başarılı bir fikir ve girişim. Bizzat test etmedikleri yerleri yazmıyorlar. Kitabı da çıktı. Bu girişimcilerin fikirlerini, fikirleri uygulama başarılarını çok takdir ediyorum. Tüm bunların dışında bir şirket değil ama çok başarılı bir girişimci olarak değerlendirdiğim başka bir örnek vermek isterim. Her akşam İstanbul trafiğinde çiçek satan çocuklar vardır. Biri beni çok etkilemiştir. Bu çocuk, müşterilerini arabaları değişse bile tanıyor. Yani sizi yüzünüzden tanıyor. Hangi çiçeği sevdiğinizi biliyor. Türkiye'nin çok büyük kurumlarıyla birebir çalışıyorum ama inanın o kurumlardaki müşteri ilişkileri yönetimi bu kadar iyi değil. Müşteriyi tanıması, müşterinin isteğini bilmesi ve bu ilişkiyi yönetmesi muazzam."

"KAYSERİ, GİRİŞİMCİ DİYARI"
Bundan tam 36 yıl önce kuzenleriyle birlikte Yataş'ı kuran ve Türkiye'nin en büyük markalarından biri haline getiren Yavuz Altop, girişimcileriyle ünlü Kayseri'nin duayen iş adamlarından. Altop'a göre girişimcilik insanın ruhunda olmalı. Yani sonradan girişimci olunmuyor, girişimci doğuluyor. Zamanında küçük bir sermayeyle işe koyulup bugün çok önemli noktalara gelen başarılı iş insanlarının hiç de az olmadığını düşünüyor. Altop'a en beğendiği, gıpta ettiği küçük ve orta ölçekli girişimciyi sorduğumuzda, "Aslında çok var. Birini söylesem diğerine haksızlık olur" diyor. Özellikle Kayseri'nin çok başarılı isimler çıkardığını söylüyor. Ama isim vermeden de olsa kendisini etkileyen bir örneği bizimle paylaşıyor. "Kayserili bir bayan. Kendi yatak şirketini kurup bugün Avrupa'ya ihracatçı konumuna geldi. Bu kardeşimiz vakti zamanında bizimle de birlikte çalışmış. Bugün kendi işini kurmuş ve Avrupa'ya yatak ihraç ediyor. Kayseri Sanayi Odası'nın toplantılarında karşılaştım. Hatta gidip kendisini tebrik ettim. 'Yavuz Bey hatırlar mısınız, ben sizinle de çalışmıştım' demişti. Bu beni çok gururlandırdı tabii ki. Bu noktalara gelmesinde bir katkımız olmuştur belki. Bir bayanın Kayseri gibi bir yerde kendi başına bir şirket kurup, sıfırdan başlayarak yatak işinde bu başarıyı göstermesi bence çok güzel. Onun cesaretini ve girişimciliğini takdir ediyorum."

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz