En cazip sektör

2013’te telekomdan finansa, perakendeden sağlığa kadar gençlere ihtiyaç duyacak en cazip sektörler...

1.02.2013 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
En cazip sektör
Her yıl on binlerce genç diplomasını alarak iş hayatına atılıyor. Peki onları hangi sektörde, ne tür kariyer olanakları bekliyor? Uzmanlara göre jinans, inşaat ve perakende her zamanki cazibesini koruyor. Bilişim, teknoloji ve enerji ise yıldızı yükselenler arasında. İşte 2013’te telekomdan finansa, perakendeden sağlığa kadar gençlere ihtiyaç duyacak en cazip sektörler... Teknoloji, perakende, finans, inşaat... Bu sektörlerin ortak noktası, özellikle yeni mezun gençler için her zaman cazip olmaları. Ama son yıllarda onlara yenileri eklenmeye devam ediyor. Örneğin yıldızı parlayan sektörler arasında sağlık, bilişim, enerji ve lojistik öne çıkıyor. Bu sektörler, hızlı büyüme potansiyelleri nedeniyle genç istihdamı yoğun biçimde çekerken IK uzmanları, önümüzdekidönemde yetişmiş eleman ihtiyacının artarak süreceğini söylüyor. HRM Danışmanlık Yöneticisi Elif Ejdar Özel, “2013 yılında yeni mezunlar için perakende, hızlı tüketim, finans, telekom, teknoloji, e-ticaret ve bilişim en çok iş imkanı sağlayan sektörler arasında başı çekecek” diye konuşuyor. Odgers Berndtson Türkiye Profil International Kurucu Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar da onunla aynı fikirde. Bozoklar, “Bu sektörlerin ortak özelliği, çok hızlı değişim ve gelişim gösterebilmeleri. Ayrıca globaldeki en iyi uygulamaları takip ediyorlar. Böylece gençlerin mesleki anlamda gelişmelerine de katkı sağlıyorlar” diyor. Peki yeni mezunları çeken bu sektörler, gençlere nasıl fırsatlar sunuyor? Hangi sektör, ne tip çalışma olanakları sağlıyor?
Tabloyu görmek için görsele tıklayın.

BİLİŞİMİN YILDIZI PARLAK
Bilişim, nitelikli eleman açığının hızla arttığı sektörlerin başında geliyor. Sektördeki şirketler, hızla büyüyen ölçekleriyle gençler için ciddi kariyer fırsatları sunuyor. Yenibiriş.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, “Özellikle yazılım uzmanı, web tasarımuzmanı, sistem ve ağ teknolojileri uzmanı, proje yöneticisi, veri tabanı uzmanı ve yöneticisi, kurumsal satış temsilcisi pozisyonları popüler olacak. Ayrıca sosyal medya, interaktif pazarlama ve arama motoru optimizasyonu uzmanlığı da gençler için parlak iş fırsatları arasında” diyor. HRM Danışmanlık’tan Elif Ejdar Özel, “Bilişim sektöründe uygulama ve yazılım geliştiriciliği en çok aranan meslekler arasında yer alıyor” diyor ve ekliyor: “Son 3 yılda yüzde 7 büyüyen bu alan, bu yılda popülerliğini koruyacak. Özellikle online pazarlama, dijital reklam uzmanı, mobil uygulama yazılım uzmanı, dijital pazarlama uzmanı gibi pozisyonlarda yeni işe alımlar olacak.” Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu ise “Gözlemlediğimiz kadarıyla bilişim ve telekomünikasyon sektörleri gençlere önemli fırsatlar sunacak gibi gözüküyor” diyor. Bankacılık, gençlerin gözde sektörlerinden. İşe alımlarının yüzde 90’ını yeni mezunlardan karşılayan Garanti Bankası da cazip adreslerden biri. Bankanın İK koordinatörü Osman Tüzün, “Geçen yıl 1.800 yeni mezun aldık. Bu yıl ise alacağımız 3 bin kişinin yüzde 85’i yeni mezun olacak” diyor ve sektördeki fırsatları şöyle özetliyor:~

“2007’de, Garanti Talent Camp’in uygulamasına başladık.
Temel İK politikası ‘içeriden yükseltme’ olan bir kurum olarak üniversitelilere yönelik iletişim çalışmalarını önemsiyoruz. Adaylarımızın istekli ve yüksek motivasyonlu olması bizim için çok önemli.” Akbank da İK politikasında yeni mezunlara ayrı bir önem veriyor. “Geçen yıl yaklaşık 2 bin 500 kişiyi işe aldık. Bu yıl da en az bunun yarısı kadar alım planlıyoruz” diyen Akbank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bade Sipahioğlu Işık, alımların çoğunun yeni mezun olacağını vurguluyor. Işık’ın değerlendirmeleri şöyle: “Her sektörde gençlerin ilgisini çekecek yeni soıumluluklar doğuyor ve onlara çeşitli kariyer imkanları sunuluyor. Pazarlamadan hazineye, kurumsal iletişimden insan kaynaklarına kadar farklı alanlarda deneyim kazanmaları mümkün. Yenilenen bankacılık anlayışının bir sonucu olarak dijital pazarlama, sosyal medya itibar yönetimi gibi alanlar dikkat çekiyor.”

ÇAĞRI MERKEZLERİNE 80 BİN KİŞİ
Çağrı merkezleri sektörü ise son yıllarda giderek daha çok ilgi görüyor. Sektördeki esnek çalışma koşulları, hem öğrenciler hem yeni mezunlar için cazip. Çağrı Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Pekkan, kariyer fırsatlarına ilişkin şunları söylüyor: “Sektörümüz, tercihen üniversite mezunu olmak üzere lise ve yüksekokul mezunlarına da kariyer imkanı sağlıyor. Yarı zamanlı çalışma modeli ve esnek çalışma saatleri nedeniyle üniversite öğrencisi olan birçok çalışanımız da bulunuyor. Diğer sektörlere kıyasla daha yoğun bir genç nüfus istihdamı söz konusu. Sektörümüzdeki yaş ortalaması 24-26 arasında. Çalışanların yüzde 50’sini lise mezunları, yüzde 50’sini de üniversite/yüksekokul mezunları oluşturuyor. Sektörde tüm çalışanlar için yürütülen eğitim faaliyetlerinin yanı sıra organizasyondaki çalışanların gelişimine odaklı çalışan akademik yapılarla kapsamlı yedekleme ve yetiştirme programları uygulanıyor. Böylece mevcut çalışanlar, bir sonraki pozisyona hazırlanıyor. Sektörümüz yılda ortalama yüzde 16 büyüme hızıyla gelişiyor. 2013’te de bu büyüme hızına paralel olarak bir istihdam artışı öngörüyoruz. 2012’de 67 bin kişi istihdam edildi. 2013’te bu rakamın 80 bine yaklaşacağını tahmin ediyoruz.”~

SAĞLIKTA İHTİYAÇ ÇOK
Sağlık, son birkaç yıldır en hareketli sektörlerden biri. Yerli ve yabancı yatırımların artması, pazarda hem medikal hem idari kadro ihtiyacı doğuruyor. Giderek gelişen sağlık turizmi ve evde bakım hizmetleri de sektörün fırsat sunan diğer alanları... Medical Park Hastaneler Grubu İK Direktör Yardımcısı Demet Ünlü Kıvanç, “Türkiye’de sağlık sektörü, yeni mezun adaylar için henüz yeni değerlendirilen alanlardan biri. Sektörümüz, bu alanda kariyer yapmak isteyen, hedefleri yüksek ve sektörün gerektirdiği özveriyi gösterebilecek herkese açık” diyor ve gençlere şu önerilerde bulunuyor: “Sektördeki yatırımlar hızla sürüyor. Ancak yeni hastanelerin açılmasıyla artan medikal ve idari kadro ihtiyacını, mevcut okullardan mezun adaylar nitelik ve nicelik olarak tam anlamıyla karşılayamıyor. Genç üniversitelilere önerilerimiz, öğrenciyken sağlık kurumlarının staj imkanlarından faydalanmalarıdır. Sektörde profesyonel yönetici ihtiyacı oldukça fazla olup yeni mezun adayların bu sektördeki açığı avantaja dönüştürmelerini öneririz. Bu yıl açılması planlanan 2 yeni hastanemiz için yaklaşık bin kişiyi daha bünyemize katacağız.”

İLAÇTAKİ CAZİBE SÜRÜYOR
Son dönemin gözde iş alanlarından biri de ilaç. Sektördeki global yapı, genç mezunları cezbeden faktörler arasında. Bilim ilaç İK Direktörü Tuğba Kavak, “Hızla büyüyen sektör, yeni mezunlar için mezuniyet bölümlerine göre birçok farklı kariyer fırsatı yaratıyor” diyor ve ekliyor: ‘Yeni mezun alımları genelde pazarlama ve satış bölümlerinde gerçekleştiriliyor. Bunun dışında tıp, eczacılık, kimya mühendisliği, kimya gibi bölümlerden mezun adaylar, şirketlerin kalite, AR-GE, ruhsatlandırma, patent gibi bölümlerinde değerlendiriliyor. Bilim ilaç olarak pazarın ihtiyaçları ve sektörün gidişatına göre alımlar yapıyoruz. Bu yıl da yaklaşık 200 yeni mezun alacağız.” Sanofi Türkiye IK Direktörü Türkan Özcan da benzer görüşleri paylaşıyor: ‘Yeni mezun gençler, yetenekleri ve beklentileri doğrultusunda en uygun pozisyonlara yerleştirilmek için gerekli süreçlere tabi tutulur. Sanofi olarak sektördeki dinamikler çerçevesinde işe alım stratejimizi yürütüyoruz. Aradığımız en önemli özellik, kurumsal değerlerimize ve yetkinliklerimize uygunluk sağlamak.”

İNŞAATTAKİ FIRSATLAR
İnşaat sektörünün cazibesi ise özellikle kentsel dönüşüm projelerinin gündeme gelmesiyle artmış durumda. Soyak Holding İK ve Kalite Direktörü Osman Ünal, sektördeki kariyer fırsatları hakkında şu bilgileri veriyor:
“İş fırsatlarında tabii ki mimar ve mühendisler bir adım önde. Ama genç istihdamın önemi tüm birimler için düşünülmeli. Gençler, şirketlerin organize ettiği yetenek geliştirme programlarını, proje yarışmalarını takip etmeli. Bu fırsatları iyi kullanan genç arkadaşlar, köklü şirketlerde kariyerlerine başlama imkanı bulabilir.” Ofton İnşaat İK Yöneticisi Tuba Parlak ise şunları söylüyor: “Gayrimenkulün birçok sektöre doğrudan ve dolaylı etkisi var. 3 milyonun üzerinde kişinin istihdamını sağlayan oldukça büyük bir sektörüz. Sektör yeni mezunlarımıza bir kısıtlama getirmiyor. Tamamen ihtiyaç doğrultusunda yönlendirme yapılıyor. Mühendislik kadrosundan mali işler kadrosuna kadar yerleştirmeler yapabiliyor.”~

LC WAIKIKI İŞE ALIM MÜDÜRÜ/ CANAN HOTANOĞLU
“Perakendedeki fırsatlar bitmiyor”
OKUL GİBİYİZ

LC Waikiki, perakende sektörünün okulu olarak kabul gören bir marka. Yurtiçinde ve yurtdışmda 17 bin kişiyi istihdam eden markamızda, yeni mezun gençlerimize ilgi ve başarı alanlarına göre kariyer fırsatları sağlıyoruz. Şirket olarak, doğru işe doğru çalışan politikasını uygulamayı, her adayı yeteneklerine göre değerlendirmeyi amaçlıyoruz.
ARANAN ÖZELLİKLER
Her pozisyon için aranan yetkinlikler farklı olmakla birlikte şirketimiz, 5 temel yetkinliği aramıza katılacak olan tüm adaylarda arıyor. Bu yetkinliklerimiz kalite odaklılık, güven yaratma, iç/dış müşteri odaklılık, uyum sağlama ve esneklik, sürekli öğrenme ve gelişim.
SÜREÇ NASIL?
Yeni mezunlar, LC Waikiki bünyesinde planlama, lokasyon, tedarik zinciri, iş zekası, proje yönetimi, tasarım ve satın alma gibi farklı departmanlarda görev alabiliyor. Genç çalışanlarımızı, hem şirketimiz hem pozisyonuyla ilgili detaylı bir oryantasyona dahil ediyoruz. Teknik eğitimler veriliyor. Bu süreci tamamlayan arkadaşlar, kademeli olarak LC Waikiki’de sorumluluk almaya başlıyor.

ŞİRKETLER NE İSTER?
YABANCI DİL

Aranan niteliklerde yabancı dil ilk sırada. Odgers Berndtson Türkiye Profil International Kurucu Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, ‘Yabancı dil bilgisi ve uluslararası ortamlarda farklı kültürlerle bir arada çalışabilme becerisi şirketler için çok önemli” diyor.
KİŞİSEL GELİŞİM
Yenibiriş.com’un genel koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, kendini geliştirmenin önemini vurguluyor: “Aday, aldığı eğitiminin üzerine ne koymuş, kendini nasıl geliştirmiş gibi soruların cevaplarına bakılıyor. istekli ve yaratıcı olması çok önemli.”
SOSYAL YETENEK
HRM’den Elif Ejdar Özel, stajın altını çiziyor: “Artık mezuniyet derecesine daha az önem veriliyor. Bunun yerine mezunların sosyal yetenekleri, staj tecrübeleri sorgulanıyor.”
KURUM KÜLTÜRÜ
Yeni mezunlarda aranan başka bir nitelik de kurum kültürüne uyum. Efes Türkiye IK Direktörü Adnan Aktar, “Kurum kültürümüzle uyumlu, sorumluluk sahibi, duyarlı ve yaratıcı olmalarına dikkat ediyoruz. Çünkü her biri kurumumuzun bir elçisi.”
DÜNYA GÖRÜŞÜ
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu ise aranan nitelikleri şöyle sıralıyor: “Geniş ve açık bir dünya görüşü, takım oyununa uygunluk, araştırma yetenekleri genç mezunlarda aranan olmazsa olmaz özelliklerdir.”

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz