Global öğrenciler

Dünyada bugün yönetici yetiştiren, 13 binin üzerinde yönetim okulu mevcut. Bu alanda talep, her yıl artış gösteriyor. Rekabet de giderek tırmanıyor.

16.06.2014 18:54:120
Paylaş Tweet Paylaş
Global öğrenciler
Artık yönetici yetiştiren okullar için öğrencilerine global bakış açısı kazandırma en önemli rekabet unsuru... Bu amaçla Türkiye’den Koç Üniversitesi ve ABD ’den Yale School of Management’ın dahil olduğu özel bir okul ağı kuruldu. Bu ağda, MBA öğrencileri bir hafta yoğun ders programı alıyor. Yale School of Management Dekanı Edward Snyder,

“Artık geleceğin liderleri olarak yetiştirdiğimiz öğrenciler için global olarak hareket edebilmek çok önemli. Bugün Amerika'da yönetim okullarının globalleşme modeli yetersiz kalıyor. Yale olarak biz de bu alanda öne çıkmak için global bir eğitim ağının parçası olduk ” diyor.

Dünyada bugün yönetici yetiştiren, 13 binin üzerinde yönetim okulu mevcut. Bu alanda talep, her yıl artış gösteriyor. Rekabet de giderek tırmanıyor. Öyle ki dünyanın sayılı üniversitelerinden Yale School of Management Dekanı Edward Snyder,

“Artık geleceğin liderleri olarak yetiştirdiğimiz öğrenciler için global olarak hareket edebilmek, büyük resmi görebilmek çok önemli. Bugün Amerika’da yönetim okullarının globalleşme modeli yetersiz kalıyor. Yale olarak biz de bu alanda öne çıkmak için global bir eğitim ağının parçası olduk” diyor.

Gerçekten de global öğrenci olmak giderek daha önem kazanıyor. Bu amaçla çokuluslu hale gelen şirketlerin üst kademelerine hazırlanan MBA öğrencileri için geçtiğimiz yıl dünyada 25 okulun katıldığı güçlü bir eğitim ağı oluşturuldu.

Aralarında Fransa’dan INSEAD, İngiltere’den London School of Economics, Amerika’dan Yale İşletme Okulu ve Türkiye’den Koç Üniversitesi’nin katıldığı Global Yüksek İşletme Programları Ağı’nda (GNAM), bu yıl 3-7 Mart arasında 470 öğrenci bir hafta eğitim gördü. Ayrıca her ülkede, işlenen ana içeriğe uygun büyük şirketlere ziyaretler gerçekleştirildi ve CEO’ları ile görüşüldü.~

GNAM ile bu sayının her yıl artmasını ve online dersler, girişimcilik gibi belli alanlarda geliştirilecek eğitimlerle büyümesini amaçladıklarını belirten Yale School of Management Dekanı Edward Snyder, yönetici yetiştirmede giderek farklılaşan ihtiyaçları ve global eğitimin artılarını şöyle aktarıyor:

SADECE EĞİTİM YETMİYOR
“Bizim Yale School of Management’ta amacımız, şirketler ve toplum için lider yetiştirmek. Bugün liderlerin, çok iyi okullardan mezun olmanın yanında farklı bakış açılarına ve global düşünce kalıplarına sahip olması gerekiyor. Ben 1982 yılından beri yönetim alanında akademik çalışıyorum.

80’lerde iş dünyası daha segmenteydi, sadece kendi işine alanına odaklanarak başarılı olunuyordu. Ama şimdi hükümetler, global politika, ülke regülasyonları çok önem kazandı. Bir ülkede doğru olan ve uygulanan, bir başka ülke için her zaman geçerli olmuyor.

13 BİN YÖNETİM OKULU VAR
Dünyada 13 bin yönetim okulu var. Bu, çok büyük bir rakam... Kaliteli eğitime talep sürekli artıyor. Rekabet de giderek tırmanıyor. Bugün Amerika’da yönetim okullarının globalleşme modeli yetersiz kalıyor.

Genelde executive MBA öğrencileri için başka okullarla eğitim işbirlikleri yapılıyor. Ancak tüm MBA öğrencileri bu çözümden yararlanamıyor. Yale olarak bu alanda öne çıkmak için global bir eğitim ağının parçası olduk. Global Yüksek İşletme Programları Ağı (GNAM) üyesi olarak, tüm MBA öğrencilerimize lider işletme okullarında bir haftalık programlara katılma fırsatı veriyoruz.~

DENEYİM KAZANIYORLAR

Bir haftada her okul, iyi olduğu bir konuyu seçerek bu alanda dersler veriyor, şirket vakalarıyla incelemeler yapıyor. Örneğin biz bu yıl Davranışsal Ekonomi ve Alternatif Yatırımlar temalarında dersler verdik. Bu öğrenciler için bu çok heyecan verici bir deneyim.

Öğrencilerin dünyadaki bağlantılarının gelişmesi, diğer ülkelerdeki öğrencilerle bir araya gelmesi çok önemli. GNAM’ın dahil olduğu okullardan her yıl 3 bin öğrenci
mezun oluyor. Türkiye, bugün vazgeçilmez pivot konumunda. Türkiye’nin istediği yöne dönebilme imkanı var. Türkiye, global iş dünyasında en önemli bağlantı kurulması gereken ülke.

Türkiye, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ya da Rusya ile güçlü bağlantılar kurabilir. Derin bir milli birlik var, aynı şekilde dünyaya açılma isteği de çok kuvvetli. Bu nedenle bu ağın bir parçası olarak Türkiye’den Koç Üniversitesi’nin olmasından çok heyecan duyuyorum. Türkiye’nin bugünkü öneminden dolayı her ülke, bu ağdaki her okul da Türkiye ile yakın ilişkide olmak istiyor.

HER ÜLKEDEN TEK OKUL
Öğrenciler, istedikleri alanda her ülkeden karşılaştırmalı olarak veri toplayabiliyor. Şu an için ağda her ülkeden tek okul bulunuyor. Tek istisna Çin. Çok büyük ülkelerde, iki okul olabilir diye karar verdik.

Avusturalya, Kanada ve Rusya’dan yönetim okulumuz yok ama tekliflere açığız. Koç Üniversitesi’ni eğitim kalitesi yüksek olduğu için seçtik. Bu ağa katılma konusunda oldukça istekli yanıt verdiler.~

Bu projede bir sonraki adım da online network dersleri kurmak olacak. Geçen sömestr bu şekilde 2 dersimiz vardı. Gelecek yıla 8 yeni ders açmayı planlıyoruz. Ayrıca belli konulara yoğunlaşan haftalar yapabiliriz, girişimcilik ya da inovasyon konusunda çalışan ve her yıl yeni bir içerikle tekrarlanan özel network haftaları yapmamız da söz konusu.

NİDA BEKTAŞ KOÇ ÜNİ. İSLETME ENSTİTÜSÜ YÖNETİCİ DİREKTÖR
“BU AĞ ÖĞRENCİLERE TECRÜBE KATIYOR”
900 ÖĞRENCİ YARARLANDI

GNAM ile bugüne kadar üç haftada 900’ün üzerinde öğrenci eğitim aldı. Bu eğitim, programımıza muazzam zenginlik katıyor. Bir haftada gibi bir sürede çok yoğun bir tecrübe ediniliyor. Farklı ülkelere giden öğrencilerimiz, o kültürü kokluyor. Birlikte ders aldıkları farklı kültürlerin bakış açısını anlamaya, görmeye başlıyor.

Geçen yıl Koç Üniversite’sinde verdiğimiz derslere katılan Brezilya Merkez Bankası’nda çalışan bir öğrenci vardı. Makroekonomide para politikaları konuşulurken o da birinci elden tecrübelerini paylaştı. Bu tip ortamlar, hem öğrencilere hem öğretim üyelerine güçlü bir deneyim kazandırıyor.

YALE'DE İLERİ LİSANS İMKANI
Bu yıl da Koç Üniversite’sinde Yale School of Management’tan 18 öğrenci eğitime katıldı. Bizim 8 öğrencimizde Yale’de bir hafta ders gördü. Biz bu ağa uzun vadeli bir misyonla girdik. Ağdaki okullar, ülkelerinin en iyileri, bu okullardaki en iyi uygulamaları da alabiliyoruz.

Bu ağa katılan öğrencilerimiz, mezuniyet sonrasında da buradaki bağlantılarından faydalanabiliyor. İşletme Enstitüsü olarak bugün doktora ve tüm MBA’lerde toplam 170 öğrencimiz var. Ayrıca GNAM üyesi olarak MBA öğrencilerimiz, bir yıllık Yale İşletme Okulu İleri Derece İşletme Yüksek Lisansı (MAM) programına katılma hakkına sahip oluyor. Mezunlarımız ağ üyesi olarak doğal olarak kabul ediliyor. Bu da çok büyük bir ayrıcalık...

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz