Hedefimiz Y kuşağı

Vodafone Türkiye Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Bayram ile gençleri hedef alan yetenek programlarının kapsamını konuştuk

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Hedefimiz Y kuşağı
Vodafone Türkiye, genç yeteneklerin fırsat bulduğu bir şirket. Bu nedenle çalışanların yansı gençlerden oluşuyor. fiirket, FreeZone ile gençlere sinemadan konsere birçok avantaj sunarken Discover ve Colombus programlarıyla üniversitelerdeki genç yetenekleri keşfediyor. Vodafone Türkiye Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Baymm, “işe alımda önceliğimiz genç yetenekler. Hedefimiz, şirket içindeki Ykuşa,ğının sayısını artırmak” diyor. Vodafone Türkiye’de çalışanların yarısı 1980 sonrası doğumlu. 1984 sonrası doğanların payı ise yüzde 25. İşe alımdan yetenek geliştirme programlarına kadar her alanda öncelik gençlere veriliyor. Discover’dan Colombus’a kadar çok sayıda gençlik programı uygulanıyor. Hatta genç yetenekler, üniversite 3’üncü sınıfta okurken keşfedilip şirket bünyesine katılıyor. İlk yıl 3 ay staj yapıp üniversite son sınıfa geçtiklerinde ise yarı zamanlı çalışmaya başlıyorlar. Genç Danışma Kurulu’ndaki genç yetenekler ise üniversitede tam zamanlı çalışıp şirket için strateji geliştiriyor. Vodafone’un yeni çıkan ürünlerini kullanıp fikirlerini yazıyor. Özellikle gençleri hedefleyen kampanyalarda proje üretiyorlar. Vodafone’daki tüm bu programlardan ise Vodafone Türkiye Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Bayram sorumlu. Bayram, daha önce Danone’nun New York ofisinde yetenek yönetimi programlarını tasarlamış. Şimdi de Vodafone’da geleceğin liderlerini yetiştirmek için çalışıyor. Vodafone’un 3 kritik departmanı olan işe alım, yetenek yönetimi ve Red Academy ona bağlı. Bayram, işe alacakları gençlerin en çok yaratıcı ve öğrenmeye açık olmalarına dikkat ettiklerini söylüyor. “Hırslı, rekabetçi ve müşteri odaklı olmaları da bizim için önemli” diye konuşuyor. Ancak en önemli konuların başında şirket kültürüne uyum geliyor. “Hedefimiz Y kuşağının sayısını artırmak” diyen Vodafone Türkiye Yetenek Geliştirme Direktörü Bülent Bayram ile gençleri hedef alan yetenek programlarının kapsamını konuştuk:

Vodafone Türkiye’de kaç kişi çalışıyor? Bunların içinde gençlerin payı nedir?

- Vodafone Türkiye’de 3 bin 200 çalışan var. Yaş ortalamamız 32. Çalışanlarımızın yarısını 1980 sonrası doğanlar oluşturuyor. 1984 sonrası doğanların oranı ise yüzde 25 seviyesinde.

Bundan sonra da şirket içindeki gençlerin sayısı artacak mı?
- Evet, kesinlikle artacak. Bizim hedefimiz, mümkün oldukça genç yeteneklere fırsat vermek. Özellikle de Discover programı ile bunun önemi daha çok anlayabiliyoruz. Başka yerlerden gelen tecrübeli arkadaşlarımız da tabii ki çok değerli, ancak onları sadece bir-iki görüşme kapsamında tanıyoruz. Dolayısıyla orada aldığımız risk daha büyük oluyor. Şirkete ve kültüre uyumlu olan genç arkadaşlar, bizim için çok değerli. Her şeyi çok hızlı öğrenebiliyorlar. Bizim de hedefimiz şirket içindeki Y kuşağının sayısını daha da artırmak.~

Neden gençlere bu kadar önem veriyorsunuz?
- Değişimin temel dinamiğini oluşturan gençler, sürdürülebilir büyümenin tam merkezinde. Özellikle iletişim çağının içine doğmuş olduklarından mobil iletişim teknolojilerini çok hızlı bir şekilde içselleştiriyorlar. Gençlerden aldığımız bu dinamizm, marka kimliğimizi olumlu yönde etkiliyor. Biz de gençlerle etkileşime geçebileceğimiz tüm platformlarda son bir yıldır Vodafone FreeZone markası ile varlık gösteriyoruz. Onları mobil internet alanında en ileri, dinamik ve avantajlı iletişim olanaklarıyla buluşturuyoruz.

Gençlere yönelik eğitim, kariyer gelişimi, kampanya gibi ne gibi uygulamalarınız var?
- Gençlere yönelik en önemli kampanyamız FreeZone. Onlara sinemadan konsere, giyimden restorana kadar çok sayıda avantaj sunuyoruz. Eğitim ve kariyer gelişimi konularında ise Discover Genç Yetenek Programı ve Colombus programlarımız bulunuyor. Discover oldukça detaylı bir yetenek gelişim programı. Colombus ise yurtdışı rotasyon çalışma programlarını kapsıyor.

Discover Genç Yetenek Programı ne zamandan beri devam ediyor? Bugüne kadar kaç kişi proggrama dahil oldu?
- 2009 yılından beri yaklaşık 200 kişi Vodafone Türkiye Genç Yetenek Programı ile ekibimize katıldı.

Peki bu arkadaşlar bir şekilde yönetici adayı mı oluyor?
- Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanımız Serpil Timuray’m da söylediği gibi bizim önceliğimiz genç yetenek havuzunu ve geleceğin liderlerini oluşturmak. Dolayısıyla organizasyondan ayrılan 2-3 yıllık tecrübeli arkadaşımızın yerine yine 2-3 yıllık birini almaktansa genç yeteneklere fırsat veriyoruz. Yani organizasyonumuzu bu şekilde hem gençleştiriyoruz hem de genç yetenek arkadaşlarımıza burada fırsat tanıyoruz.

“Discover”programınıza üniversitelerin hangi bölümlerinden katılım oluyor?
- Teknolojide staj yapmak isterseniz bilgisayar ya da elektronik mühendislikleri gibi bölümlerden gelmeniz tercih sebebi olur. Çünkü sektörde belli bir yetkinliği ve bilgiyi bekliyoruz. Bunun yanı sıra satış, pazarlama ya da insan kaynaklarında çalışacak arkadaşlarımız farklı bölümlerden gelebiliyor. Dolayısıyla burada gelecek arkadaş için en önemli nokta, ne okuduğunun yanı sıra ne kadar istekli ve heyecanlı olduğu...

İşe alımlarda en çok aradığınız uzmanlık alanı nedir?
- Teknoloji departmanlarında bilgisayar ve elektronik mühendisliği altyapısını arıyoruz. Ancak en önemli konu, davranış şekli. Yani, öğrencinin bir şekilde yaratıcı olması, öğrenmeye açık olması, hırslı, rekabetçi ama aynı zamanda da müşteri odaklı olması çok önemli. Aslında bunlar, bizim değerlendirme sürecinde ölçtüğümüz, gözlemlediğimiz ve görmek istediğimiz davranışlar. Bana deseler ki iki kişi var; biri bu işin uzmanı diğeri de bu organizasyonun kültürüne o kadar uyuyor ki geleceğin lideri diyebilirsiniz. Ben kültüre uyanı seçerim.

Bu yıl Discover programına kaç kişi alınacak?
- Bu yıl programa stajyer olarak 50 kişi aldık. Geçen sene ise bu programa katılan öğrencilerin yaklaşık yüzde 80’i bizimle tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. Zaten tüm işe alımlarımızın dörtte birini genç yetenekler oluşturuyor.~

Discover’m dışında başka yetenek programınız var mı?
- Bu yıl Red Academy bünyesinde üniversite öğrencilerine yönelik “Genç Yetenek Gelişim Programı” adı altında bir program geliştirdik. Genç yetenekler bu programda, uzman kişilerin düzenledikleri konferanslara katılmak, iç eğitmenlerden özel ders gibi birçok konudan yararlanabiliyorlar.

Başka yeni uygulamanız var mı?

- Evet, yeni online gelişim portal’imizi devreye aldık. Yani tüm çalışanlarımız bir internet sitesinden, nerede olurlarsa olsunlar, tüm mobil eğitim derslerine ulaşabiliyor. Bunlara kayıt olabiliyorlar.

Bu portalde ne gibi dersler var?

- Portal’imiz altında tüm sınıf içi online eğitim çözümlerimiz yer alıyor. Örneğin, global ortağımız olan Harvard Üniversitesi’nin Harvard Manage Mentor isimli bilgi kütüphanesi altında çok sayıda e-learning eğitimimiz var.

Bu kadar çok genç çalışanı yönetmenin ne gibi zorlukları oluyor?
- Y kuşağı çalışanlarımızı yöneten yöneticilere özel bir kılavuz hazırlıyoruz. Bu kılavuzda, bu kuşak neye farklı bakıyor, neyi farklı istiyor, ihtiyaçları nelerdir, bizim anlatmak istediğimiz mesajı onlar doğru anlayabiliyor mu gibi konularını anlatıyoruz.

Genç kuşağın performansım artırmak için neler yapıyorsunuz?

- En kritik nokta geribildirim. Gençler, özellikle geri bildirimde çok hassas. Geri bildirimi çok rahat bir şekilde veriyorlar ve alıyorlar. Bizim de bunu kolaylaştıracak ortam hazırlamamız gerekiyor. Yani yöneticilerin, bu gençlerle bizim 1+1 dediğimiz, yani 1’e 1 toplantı yapıyor olmaları gerekiyor. Bu toplantılarda da “Nasıl gidiyor, ihtiyaçların nelerdir, neler öğrendin ve neleri öğrenmek istersin” gibi sorular yöneltiliyor. Bu kuşak, buraya sadece para kazanmak ya da staj yapmak için gelmiyor. Bir şekilde yaptığında bir anlam arıyor. Bu heyecanlı yaklaşımlarını kaybettirmemek için onları anlamak gerekiyor.

Üniversite öğrencilerinden oluşan bir danışma kurulunuz var. Bu kurul nasıl oluştu? Öğrencileri nasıl seçiyorsunuz?
- Geçen yıl, üniversitelerdeki kulüplerde aktif olarak çalışan öğrencilerin bize başvurmalarını sağladık ve bunların arasından genç danışma kurulumuzun üyelerini seçtik. Özellikle üniversite kulüplerinin aktif üyesi olan öğrencileri seçtik. Bunlar okulun nabzını daha kolay yoklayabiliyor.

Bu programın size nasıl bir katkısı oldu?
- Örneğin, genç danışma kurulumuzun üyesinden Smart Tab’in işleyişi ile ilgili gelen yazılım konusunda hemen harekete geçtik. Bundan sonra da hedefimiz bugençlerden bize gelen bildirimleri hızlı aksiyona geçirmek. Bu şekilde birçok projemiz gelişti. Geçen haftadaki sunumlarda da yine güzel fikirler çıktı ve pazarlama departmanının gençlik segmentindeki arkadaşlarımız bu konularda aksiyon almaya başladı.~

Üniversite öğrencileri Vodafone’daki boş iş pozisyonlarım nasıl takip edebilir?
- Tüm ilanlarımız hem Vodafone Türkiye kariyer sitesinde hem de dış iş arama motorlarında yayınlanıyor.

En çok hangi pozisyonlara ve departmanlara yönelik işe alım yapıyorsunuz?
- En çok satış ve teknolojiye yönelik işe alım yapıyoruz.

Yeni mezunlar için işe alım süreciniz kaç aşamadan oluşuyor?
- Biz hem yeni mezun hem de “Discover Genç Yetenek” programı için üniversite üçüncü sınıfta okuyan öğrencileri işe alıyoruz. Arkadaşlarımız üçüncü sınıfta okurken duyurularımızla birlikte yıl içinde başvurularını yapıyor. Bir de bu öğrencilerimize bir test gidiyor. Bu testte belli bir seviyenin üzerinde puan alan arkadaşlar, telefon mülakatına giriyorlar. Telefon mülakatını da geçenler stajyer alacak yöneticilerin de katıldığı değerlendirme merkezlerine katılıyor. Değerlendirme merkezlerini de olumlu olarak bitiren arkadaşlar, son aşama olarak hangi yönetici ile çalışacaklarsa onlarla son bir mülakata giriyor ve gerekli departmanlara yerleştiriliyorlar.

“53 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİYORUZ”
120 EĞİTMEN

Red Academy’nin yaklaşık 120 gönüllüden oluşan iç eğitmeni var. Tüm iş ortaklarımıza baktığınızda ise 53 bin kişilik bir ekosisteme eğitim veriyor. Burada en az çalışanlarımız kadar bayi kanalımızın da gelişimine odaklanıyoruz.
EĞİTİMLER ARTACAK
Şirket içi portal’lerimize ve eğitim yönetim sistemlerimize kısa bir süre sonra tüm bayi çalışanlarımızın da erişimini sağlayacağız. Bayi çalışanlarımıza özellikle hizmet, satış, müşteri odağı konu başlıklarını içeren eğitimler sunuyoruz.

“ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRACAĞIZ”
DATA EVERYWHERE

İç eğitmenlerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz çok önemli bir projeyi nisan ayında hayata geçirdik.
“Data Everywhere!” adını verdiğimiz sertifika programı kapsamında üniversitelerde ücretsiz eğitim veriyoruz. İlk olarak Kadir Has Üniversitesi’nin üçüncü ve dördüncü sınıf bilgisayar ve elektronik mühendisliğinde okuyan arkadaşlara “Data Everywhere!” sertifikası verdik.
74 ÖĞRENCİYE SERTİFİKA
Sertifika programı kapsamında iç eğitmenlerimiz network ve BT alanlarında eğitim verdi ve 74 öğrenci, 8 haftalık eğitim programı sonunda sertifika aldı. Üniversitelerle olan diyaloğumuzu ve ilişkilerimizi bu şekilde artırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl farklı üniversitelerde bu programı tekrarlayacağız. Tabii bunun yanında öğrencilere, iş hayatına alışmaları adına işe alımla ilgili eğitimler de verdik.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz