Küresel deneyim

Kültürel farklılıklara saygılı genç küresel liderler yetiştirmek için genç yetenekleri seçip yurtdışındaki ofislerine gönderiyor.

1.08.2012 00:00:000
Paylaş Tweet Paylaş
Küresel deneyim
Career Express, Colombus, New Horizons... Bunlar, Türkiye’deki küresel devlerin gençlere yönelik yurtdışı rotasyon programlan... Career Express Coca-Cola ’ya, Colombus Vodafone’a, New Horizons ise Ernst&Young’a ait. Hepsi de az sayıda genç yetenekleri seçip yurtdışındaki ofislerine gönderiyor. Ortak amaçlan ise kültürel farklılıklara saygılı genç küresel liderler yetiştirmek. Her geçen yıl, katılımcı sayısının a,rttığı yurtdışı rotasyon programlarına, bu yıl Türkiye’deki 11 çok uluslu dev şirket 139 genç yeteneğini gönderdi. Bugüne kadar yurtdışı rotasyon programlarımıza Türkiye’den 109 genç yönetici adayımız katıldı. Şu an Amerika, Kanada, Hollanda ve Bermuda’da bulunan 8 arkadaşımız mevcut. Program dahilinde yurtdışında bulunan çalışanlarımız, Türkiye’ye döndükten sonra yönetici pozisyonlarında görevlerine devam edecek.” Sözlerin sahibi Deloitte’un Türkiye İK Direktörü Ebru Pilav, bu sene eylül ayı ile birlikte 5 kişiyi daha Amerika ve Avrupa ofislerine göndereceklerini açıklıyor. Deloitte gibi Mercedes’ten ING’ye, Coca-Cola’dan Bosch’a kadar çok sayıda çok uluslu şirkette yurtdışı rotasyon programları var. Bu programlara katılmak için aranan temel şartların başında ise iyi derecede İngilizce bilmek geliyor. İşletme, iktisat, matematik ve endüstri mühendisliği gibi finans alanına yakın bölümlerden mezun olanların da bu tür programlara seçilme şansı yükseliyor. Diğer yandan yüksek lisans yapmış olmak, ikinci bir yabancı dil bilmek, yurtdışı staj tecrübesi, gönüllü çalışmalara katılmak da artı puan olarak değerlendiriliyor.

ÇOK ROTASYONLU ŞİRKETLER
Yurtdışı rotasyon programlarının yoğun olarak uygulandığı şirketlerin başında Coca-Cola, Mercedes, Shell, PwC, Bosch, Vodafone, Deloitte gibi birçok ülkede faaliyet gösteren global devler geliyor. 100 ve üzerinde ülkede faaliyet gösteren global ölçekli şirketlerin hemen hemen hepsinin bir veya birden fazla yurtdışı çalışma programı
bulunuyor. Hatta bazılarında, stajyerler de yurtdışı rotasyon programlarına dahil ediliyor. Yurtdışı rotasyonların şirketler tarafından tercih edilmesinin en önemli nedeni ise küresel düşünüp çalışabilen liderler yetiştirmek. Pfizer Türkiye İK Müdürü Özgür Koyuncu şirket içindeki uluslararası iş fırsatlarının global bakış açısına sahip liderlerin gelişimini desteklediğini söylüyor. Pfizer olarak 150 ülkede faaliyet gösterdiklerini söyleyen Koyuncu,“ Pfizer, global bir şirket olarak sadece Türkiye’de değil yurtdışında da farklı tecrübe imkanları sunuyor” diyor ve ekliyor: “Pfizer Türkiye, globalde bugüne kadar yetiştirdiği yöneticilerle lider okulu olarak adlandırılıyor.” 140’ın üzerinde faaliyet gösteren Ernst&Young’ın Türkiye IK Müdürü Ceyda Çakır, benzer sebeplerden dolayı genç çalışanlarının dünyanın farklı ülkelerindeki Ernst&Young ofislerinde tecrübe kazanmalarını teşvik ettiklerini belirtiyor. Shell&Turcas IK Direktörü Rick Young ise uluslararası değişim programlarının çalışanlara şirketin global vizyonunu anlama imkanı sunduğunu söylüyor. Young, ‘Yurtdışı rotasyon programını tamamlayarak dönen çalışanlar kazandıkları bilgi birikimini çalışanlarına çok olumlu yansıtabiliyor” diye konuşuyor.~

EN İYİLER SEÇİLİYOR
Gençlere çok sayıda avantaj sunan yurtdışı rotasyon programlarına seçilmek için kuşkusuz en iyiler veya yüksek potansiyelliler arasında olmak gerekiyor. Çünkü kısa veya uzun dönemli rotasyon olsun adaylarda aranan ilk özellik, yüksek performans oluyor. Ayrıca çok iyi derecede sözlü ve yazılı İngilizce bilgisine sahip olmak da aranan en özellikler arasında. Türk Henkel insan Kaynakları Direktörü Mutlu Türpan, “Performansı ve potansiyeli yüksek çalışanlarımız çok iyi yabancı dil bilmeleri halinde yurtdışı rotasyon programlarından faydalanabiliyor” diyor. Yurtdışı rotasyon programlarında seçim sürecinde etkili olan bir başka kriter de adayın farklı kültürlere ve ortamlara adapte olabilme yetkinliği. Deloitte IK Direktörü Ebru Pilav, yurtdışı rotasyon programları için seçim yaparken belirsizlikle mücadele edebilen, açık görüşlü, sosyal yönden de güçlü kişiliklere öncelik tanıdıklarını söylüyor. Gençler için 2 farklı yurtdışı rotasyon programı olan ING’de de master yapmış olmak, ikinci bir yabancı dil bilmek, öğrencilik döneminde yurtdışı eğitim veya staj tecrübesi kazanmak seçim tercihi oluyor. Adayların gönüllü sosyal sorumluluk projelerinde yer almalarına da dikkat ettiklerini söyleyen ING İnsan Kaynakları ve Sosyal Hizmetler Direktörü Seçil Refik, detaylı seçim süreçlerini şöyle anlatıyor: “Öğrencilerin öncelikle İngilizce yeterlilik sınavını geçmesi gerekiyor. Burada başarılı olan öğrenciler psikometri testi, çok boyutlu değerlendirme ve mülakatlardan oluşan detaylı bir sürece alınıyor.” Programlara katılımı konusunda şirketlere göre farklılıklar var. Kimi şirket belli bir süre şirkette çalışma şartı ararken kimisi de stajyerini böyle bir programa yollayabiliyor. Örneğin Ernst&Young’ın New Horizons programına katılmak için 3 yıl profesyonel olarak çalışmış olmak gerekli.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Uluslararası rotasyon programları, genellikle şirketlerin intranet sitelerinde duyuruluyor. Başvuru
koşullarına uyan tüm çalışanlar, ilgilendikleri pozisyonlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu pozisyonlar için başvuru dönemleri ise genelde yıl başında yapılıyor. Deloitte’un yurtdışı rotasyon programına bu yıl Türkiye’den 8 kişinin gittiğini, bu sayının yıl sonuna kadar 13’eçıkacağını söyleyen Pilav, yurtdışı için başvuruların her yıl ocak ayında başladığını söylüyor. Pilav, “Çalışanlarımızın bu programa aday olma taleplerini belirtmelerinin ardından performans ve yabancı dil yeterliliklerini değerlendiriyoruz” diyor. Vodafone’da ise sadece gençlere özel Colombus ve Genç Yetenek Yarışması olmak üzere 2 farklı yurtdışı rotasyon programı uygulanıyor. Colombus’a başvurabilmek için Discover Genç Yetenek Programı ile Vodafone bünyesine girmiş olmak gerekli. Vodafone Yetkinlik Geliştirme Direktörü Bülent Bayram, “Yeni mezunlar bizde tam zamanlı olarak 3-4 yıl çalıştıktan sonra performanslarının da iyi olması şartıyla Colombus’a başvuru yapabilir. Kazananlar hem kendilerinin istediği hem de Vodafone’un ihtiyacı olduğu herhangi bir ülkeye tam zamanlı kadrolu çalışan olarak gidebilir” diyor. Genç Yetenek Yarışması’na ise sadece Discover Genç Yetenek programını kazanan stajyer adayları başvurabiliyor. Bunun için staj adayları yarı zamanlı başladıklarında bir yarışmaya tabi tutuluyor. Bayram, “Adaylar, nisan ayında CEO’muz Serpil Timuray’ın da dahil olduğu yönetim kadrosundaki genel müdür yardımcılarına projelerini sunuyor. Kazanan arkadaşlarımızı Vodafone’un faaliyet gösterdiği diledikleri bir ülkeye bir aylık staja gönderiyoruz. Geçen yıl programını kazanan iki arkadaşımız bu yıl Ingiltere’ye staj yapmaya gidecek” diyor.~

KİRA YARDIMI VAR
Rotasyon programlarının süresi ve sunulan haklar oldukça değişken... Bunlar, şirkete ve rotasyon programının amacına göre değişiyor. Deneyimli çalışanları kapsayan yurtdışı rotasyon programları, 1 yıldan fazla sürebiliyorken gençleri kapsayanlar daha kısa olabiliyor. 3 farklı yurtdışı değişim programları olduğunu söyleyen PwC İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Cristina Monterrey, “Kısa dönemli değişim programlarımız 12 aydan az sürüyor. Uzun dönem diye tanımladığımız 1 seneden fazla olan programlarımız da var” diyor. Yurtdışı yönetici transferlerinde ise bu süre 3 ila 5 yıla kadar uzayabiliyor.Mercedes Benz Türk’te de yurtdışı rotasyon konusunda çok sayıda farklı program var. Şirketin IK Direktörü Salih Ertör, Mercedes’te gençlere yönelik 2 ayrı rotasyon programı uyguladıklarını, bunların sürelerinin 3 ila 2 yıl arasında değiştiğini söylüyor. Genç çalışanlarının yurtdışı rotasyonunu desteklediklerini söyleyen Bosch IK Ülke Direktörü Lami Yağcılarlıoğlu da rotasyon süresinin ise 6 ay ila 2 yıl arasında değiştiğini belirtiyor. Yağcılarlıoğlu, “Bu süre zarfında çalışanlarımız, taşınma, ev kirası yardımı gibi pek çok yan haklardan da faydalanabiliyorlar” diyor. Yurtdışmda rotasyon yapan çalışanlarına geniş yan haklar sunan şirketler arasında Henkel de var. Henkel IK Direktörü Mutlu Türpan, ‘Yurtdışı görevlendirmelerde birçok imkan sağlıyoruz. Ev, araba, sağlık sigortası, check-up ve emeklilik planı sunduğumuz yan haklar arasında. Varsa çocukların eğitimlerine de destek oluyoruz” diyor.

TAPASWEE CHANDELECOCA-COLA TÜRKİYE, KAFKASYA, ORTA ASYA BÖLÜMÜ İK DİREKTÖRÜ
"STAJYERLERİMİZİ DE YUTYDIŞINA YOLLUYORUZ"
BOŞ POZİSYON

Uluslararası bir kariyer düşünen çalışanlarımız için çeşitli olanaklar sunuyoruz. Bunları da şirket içi ilan sistemimizle duyuyoruz. Tüm boş pozisyonlar intranet sistemimizde yayınlanıyor. Başvuru koşullarına uyan tüm çalışanlarımız ilgilendikleri pozisyonlar çerçevesinde değerlendiriliyor.
KRİTİK DENEYİM
Ayrıca yurtdışı rotasyon konusunda kritik deneyim ve becerilerin kazanılmasını desteklemek amacıyla kısa süreli atamalar, çalışan değişim programları veya proje bazlı görevlerden yararlanıyoruz. Türkiye, Coca-Cola sisteminde, üst düzey yönetici anlamında dünyada en fazla temsil edilen ülkelerden biri.
SAYI ARTACAK
Career Express, genç yetenek programımız dahilinde de stajyer arkadaşlarımıza yurtdışında proje çalışmalarına dahil olarak gelişimlerini zenginleştirme fırsatı sunuyoruz. Örneğin, 2012 yılında 4 arkadaşımız Hindistan’da ve Dubai’de 6 haftalık projelerini tamamladı. 2013 için planladığımız lokasyon ve proje çalışmalarına katılacak stajyerlerimizin sayısı daha da artacak.

AYSEL U/UZ ING KURUMSAL KREDİLER DEĞERLENDİRME BÖLÜMÜ
"3,5 AY AMSTERDAM'DA ÇALIŞTIM"
PROJE HAZIRLADI

Uluslararası rotasyon programı çerçevesinde Amsterdam’da 3,5 ay yaşadım. ING’nin stratejik hedefleri arasında yer alan “En iyi İşveren” proje ekibinde görev aldım. İş tanımım en iyi işveren olma yolunda çalışanlar arasında iç iletişimi artırmaktı.~
YURTDIŞI TECRÜBESİ
Projenin iletişim planlamasını gerçekleştirmek için tüm ING çalışanları arasında “bir banka” sinerjisini yaratmaya odaklandım. Bu proje ile ilk defa uluslararası bir çalışma ortamında yer aldım.
FARKLI KÜLTÜR
Bu tecrübe hayatım boyunca unutmayacağım güzelliklerle karşılaşmamı, insanlar tanımamı, farklı bir kültürü öğrenmemi, uluslararası bir iş ortamında kendi potansiyelimi keşfetmemi ve geliştirmemi sağladı. SINIRLAR YOK Ayrıca yurtdışı rotasyon programımız, kurumumuzun uzun vadeli hedeflerine katkı sağlamamın yanı sıra çok uluslu profesyonel ailenin bir üyesi olduğumu bana hissettirdi. Böylece ING’de sınırların olmadığı fikrini kazandım.

BERKAY OKKAN/ORGANİZASYON, PLANLAMA VE TAŞERON YÖNETİMİ YÖNETİCİSİ
"ULUSLARARASI TECRÜBE KAZANDIM"
2 YIL ALMANYA’DA ÇALIŞTI

Mercedes-Benz Türk İK bölümündeki yaklaşık 3,5 yıllık tecrübemin ardından yurtdışı rotasyon programıyla Almanya’ya gönderildim. Nisan 2007 ile Haziran 2009 tarihleri arasında Almanya’nın Stuttgart kentinde Daimler’in otobüs kolunun merkezinde personel planlamasından sorumlu olarak çalıştım.
HIZ KAZANDIRDI
Bu süre zarfında hem ana kuruluşumuz Daimler AG’nin işleyişini, süreçlerini ve değişik görev alanlarını yakından tanıma fırsatı buldum hem de uluslararası tecrübe kazandım. Kazandığım bu tecrübe, mevcut görevimde uluslararası süreçlerin nasıl yürüdüğünü ve alınan kararların arka planını anlamamda çok yardımcı oldu. Yine Stuttgart’ta kurduğum iş ilişkileri sayesinde sorumlu olduğum süreçlerde hızlı sonuçlara ulaşabiliyorum.

Türkiye ve dünya ekonomisine yön veren gelişmeleri yorulmadan takip edebilmek için her yeni güne haber bültenimiz “Sabah Kahvesi” ile başlamak ister misiniz?


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yaz